web analytics

Zorin OS 9 LTS op mijn netbook

Print Friendly, PDF & Email

Ik heb hier nog altijd een klein netbookje liggen dat ik in 2010-2011 ergens gekocht heb. Het is een Samsung N210 met 1GB RAM waar origineel Windows 7 Starter op geïnstalleerd was. Ondertussen is de batterij, net als die Windows 7 al lang dood en draai ik die nog dagelijks enkel via AC. De specificaties zijn niet zo bijzonder, althans naar 2016 normen
Tot op heden draaide daar Linux Mint 17.1 XFCE/32 op.

Waarom geen Zorin uitproberen

Een mailtje van Hendrik Van Marcke, de bezieler van het Nederlandstalige Zorin OS forum en website voor België deed me eventjes naar de website van ZorinOS gaan en ik heb daar de LTS versie Zorin OS 9 Lite gedownload met de bedoeling die te installeren op mijn netbook.
Alleen jammer dat er geen Torrents te vinden zijn op hun download pagina. Het binnentrekken vanaf een single server duurde dan ook wel een tijdje.

Welke versie gebruiken

Ik heb hierboven al gezegd dat ik de versie 9 wens te gebruiken omdat dit een LTS versie is die tot 2019 ondersteund wordt. Voor zij die wat meer recentere tools en software willen is er de versie 11, die maar tot in juli 2016 ondersteund wordt.
Zorin OS hanteert het principe van gratis versies (de Core en de Light-versies) en van betalende versies (Zorin OS Business en Zorin OS Ultimate). Daarnaast vind je ook twee Educational versies (Zorin OS Educational en Zorin OS Educational Lite).
Alle versies zijn zowel in 32-bit als in 64-bit versie te verkrijgen, behalve de Lite variant die enkel in 32-bit te verkrijgen is.

Installatie en eerste updates

Gezien Zorin OS een Ubuntu-telg is, loopt het installeren vlotjes, net zoals we in Ubuntu en Linux Mint gewoon zijn. De look van het installatieprogramma is anders dan we van Mint of Ubuntu gewoon zijn. Er draait geen slideshow in de achtergrond, je ziet enkel een indicator lopen.

Na de installatie eens gekeken welke Kernel er draait. Het blijkt de 3.13.0 te zijn.

alain@netbook:~$ uname -a
Linux netbook 3.13.0-32-generic #57-Ubuntu SMP Tue Jul 15 03:51:12 UTC 2014 i686 i686 i686 GNU/Linux

Updates

In het menu vind je een optie om via een grafische app je updates door te voeren. Daar liep ik al direct op een probleempje. Dat is natuurlijk niet iets waar een beginnende Linux gebruiker op zit te wachten.

UpdatebeheerOm te weten wat er fout loopt met de updates heb ik een Terminal geopend (Alt-Ctrl-T) en het commando om de softwarebronnen up te daten ingegeven.
alain@netbook:~$ sudo apt-get update

Het is wat wennen aan de blauwe kleur van het font, maar ik kon toch zien wat er fout liep:
apt-get updateEr blijken twee softwarebronnen in /etc/apt/sources.list te zijn die niet bereikt kunnen worden:

 • http://deb.opera.com/opera/dists/stable/InRelease
 • http://dl.google.com/linux/chrome/deb/dist/stable/Release/main/binary-i386/Packages

Het probleem bij de link van Opera ligt hem in de PGP sleutel. De link is wel bereikbaar maar de publieke sleutel blijkt niet te beschikbaar te zijn.
Opera softwarebron
Bij het tweede probleem hebben de ontwikkelaars naar aanleiding van de actie van Google om geen 32-bits versies meer te ondersteunen, vergeten om de link naar de 32-bits versie van Chrome te verwijderen en een nieuwe LTS uit te rollen.

Met nog drie jaar ondersteuning voor de boeg is dat toch wel een foutje van hen.

Ik heb beide foutieve instellingen verwijderd door in het venstertje van de updates op de knop Instellingen… te klikken en dan onder de tab ‘Overige progammatuur‘ de link voor Opera en deze voor dl.google.com te verwijderen.

Wens je het via de terminal te doen dan gebruik je:

$ sudo nano /etc/apt/sources.list

en verwijder je de betrokken lijnen uit het bestand.

Software & UpdatesNa het opnieuw updaten van repo’s kon de gewone update doorgaan.

Ik heb echter niet meer gekozen voor de grafische interface, maar wel zowel

$ sudo apt-get upgrade

en

$ sudo apt-get dist-upgrade

gedraaid van de terminal.

Een goede OS voor mijn netbook?

Na een reboot, want er is een nieuwe kernel geïnstalleerd, heb ik via het commando inxi – te installeren via

$ sudo apt-get install inxi

een overzicht van mijn netbook aangemaakt.
006Wat voor mij belangrijk is op zo’n klein netbookje, is de hoeveel RAM dat het OS inneemt. Hier zie ik dat van het totaal van 991.6 Mb er maar 244 Mb gebruikt wordt in rust en dat vind ik prima. Het netbookje zal toch maar gebruikt worden om te internetten en in die optiek is Zorin 9 LTS voor mij een goede keuze.

Welke software is standaard ter beschikking?

Op zich is dat niet zo belangrijk, daar je toch via het softwarecentrum andere pakketten kan installeren. Met Firefox, Gnome Mplayer, Disc Burner, Audacious Music Player, Abiword en gNumeric kan je zeker aan de rit. Wens je Libreoffice, Gimp, Clementine, enz… te installeren dan is dat helemaal geen probleem.

Een aanrader?

Afgezien van die twee kleine ongemakken met de repo’s voor Opera en Chrome is deze LTS zeker een aanrader voor systemen met heel weinig RAM.

Zorin OS 9 standaard bureablad

Zorin OS 9 standaard bureablad

Ik ga er nu mee aan de slag, enfin ik zal Firefox opstarten. Meer dan dat zal ik niet doen met het netbookje vermoed ik, want een video afspelen met VLC bleek onder Mint XFCE net iets te veel, maar wie weet lukt dat hier wel….

Spread the word. Share this post!

15 Comments

  • Reza Soeleman

   Beantwoorden

   Enorm goed verslag!
   Vooral hoe de probleempjes opgelost moeten worden.
   Met vriendelijke groeten,
   Reza
   Rijswijk NL

    • Beantwoorden

     Klopt. Ik ook.
     Ik heb de ISO zoals gewoonlijk via een CD geïnstalleerd en dat gaat prima. Maar zonet ook eens geprobeerd met een USB stick en dat lukt inderdaad niet. Zeer vreemd als je het me zegt….

     • fcbrugge

      Met welke tool doen jullie dit om USB aan te maken?
      Doe het altijd met Rufus…natuurlijk op één Win pc…nog nooit problemen gehad!
      Groetjes

     • Zoals altijd op de volgende manier:

      $ sudo dd if=zorin-os-9-lite-32.iso of=/dev/sdf
      [sudo] password for alain:
      1939568+0 records gelezen
      1939568+0 records geschreven
      993058816 bytes (993 MB) gekopieerd, 444,252 s, 2,2 MB/s

      En hij wil maar niet booten. Er komt het bericht ‘Operating System Not Found’ en de hele reutemeteut stopt daar.

     • François

      Uit niewschierigkeid ook eens getest met USB stick. Opstartbare stick Core en Lite versie heb ik aangemaakt met UNetBootin wat ik altijd gebruik .
      Ik kom tot de vaststelling dat de Core versie via USB stick niet wil booten , maar de Lite versie wel .

 1. Beantwoorden

  Ooo wat een leuke verrassing, een eerste review te kunnen lezen bij een kenner van Linux.

  Het verheugt mij dat u gekozen hebt voor Zorin OS.

  Even proberen antwoord te geven op uw opmerkingen.

  – Het ontbreken van torrents: ja op de officiële webpagina van Zorin OS zijn er geen torrents beschikbaar, dat vind ik ook jammer.
  Maar misschien kan ik op mijn Zorin website of forum torrents aanbieden, alleen ben ik daar nog niet zo mee bekend over hoe ik dit kan bewerkstelligen. Alle hulp daarvoor is welkom.

  – Welke versie gebruiken: daarin vind ik dat u een zeer goede keuze hebt gemaakt om Zorin OS 9 Lite te kiezen temeer u maar 1GB RAM geheugen hebt. Dit is echt een lichtgewicht die zoals ik in uw inix uitdraai ook kon zien amper 250 MB RAM gebruikt in rust. Ik vraag me dan ook wel eens af wat het gebruik zou zijn wanneer bijvoorbeeld naar filmpjes kijkt.

  – ‘t ja die updates, daar zit behoorlijk wat fout en inderdaad voor een beginner een serieus probleem.
  Ik kan daarvoor wel eens een mailtje sturen naar Artyom Zorin de grote baas van het ontwikkelingsteam en hen vragen of ze die ppa’s van Opera en Google Chrome eruit willen halen en een nieuwe .ISO willen uitrollen en beschikbaar stellen maar of zij zullen luisteren zal nog een ander paar mouwen zijn.
  Ook ik zal er op mijn forum een aparte handleiding moeten voor maken zodat beginners in staat kunnen gesteld worden dit probleem handmatig op te lossen.

  Laat ons nog iets weten hoe het gesteld was toen u een video wou afspelen. Ik ben er heel benieuwd naar.

  Verder wens ik u heel veel succes met uw netbook en veel surfplezier.

  Zorinhendrik

 2. François

  Beantwoorden

  Citaat van Zorinhendrik

  “– Het ontbreken van torrents: ja op de officiële webpagina van Zorin OS zijn er geen torrents beschikbaar, dat vind ik ook jammer.
  Maar misschien kan ik op mijn Zorin website of forum torrents aanbieden, alleen ben ik daar nog niet zo mee bekend over hoe ik dit kan bewerkstelligen. Alle hulp daarvoor is welkom.”

  Hierover zult u zich moeten informeren bij je webhosting . Dit hangt af van welk type hostingpakket je gekozen hebt .
  Files uploaden en downloaden is dataverkeer . Mensen die ZorinOS gaan downloaden behoort ook tot dataverkeer .
  Hoe duurder het hostingpakket hoe groter het datalimiet zal zijn . Er zijn dan hostingpakketten die onbeperkt datalimiet hanteren, maar daar hangt natuurlijk ook een duur prijskaartje aan .
  Ook moet je rekening houden met de bestandsgroottes van de ISO files . Heel wat hostings stellen een limiet in op de bestandsgroottes die je gaat uploaden . Je webhosting kan dit wel voor jou gaan configureren dat je bestanden tot 1 GB bijv. mag uploaden . Een oplossing zou ook kunnen zijn de ISO file in te pakken als .rar bestand , naar de server uploaden en daar het .rar bestand uitpakken .
  Ook hiermee dient rekening gehouden te worden .ZorinOS is opensource maar daar zijn ook licentievoorwaarden aan verbonden . Je mag het pakket voor eigen gebruik downloaden , maar je mag het zelf niet gaan verspreiden zonder toestemming van de auteur .

 3. Beantwoorden

  Zorin os 11 lite op iso werkt, maar zitten enkele fouten in taal is niet compleet nederlands terwijl je er toch voor kiest? toetsenbord indeling, land kloppen niet, terwijl je bij de installatie alles perfect hebt gedaan.Ook zou zorin naast windows moeten staan dit is niet het geval want hij maakt ruimte aan.Terwijl dit niet zo mogen je krijgt problemen tijdens het verwijderen van zorin os? je huidige start niet meer op omdat mbr partipatie ontbreekt(op te lossen via opdrachtprompt) Normaal zou deze in je programma en onderdelen moeten staan, als men kiest voor naast windows?
  Kortom niet te gebruiken, duurt lang voor je bureaublad ziet en opstarten.

 4. Beantwoorden

  Toska je hebt gelijk er zitten beetje fouten in Zorin11,die zijn wel snel hersteld toch.Is ook maar tussen versie,altijd goed lezen voor je aan iets begint he!
  MBR ben wat verkeerd,gelijk welke Linux naast Windows en dan Linux verwijderen,ja dan is MBR weg!

 5. Beantwoorden

  Dat doe ik altijd hoor @fcbrugge als je de richtlijnen tijdens de installatie volgt,dan denk ik toch dat je op de goede weg bent?ik doe dat hetzelfde als ubuntu of linux en daar krijg ik dan geen fouten na de installatie.Natuurlijk iedere versie kan er eens een fout inzitten,en inderdaad je Mbr is weg als zorin of linux of ubuntu op een aparte schijfindeling staat?(die Mbr bedoel ik dan wel voor het opstarten van je huidige versie, die als eerste staat)
  Maar als je te zien krijgt dat men zorin naast windows kan plaatsen dan veronderstel ik toch dat dit ernaast staat.
  maar fouten kan je inderdaad weg werken, maar het zou echter niet mogen.Hopelijk de nieuwe versie beter?

 6. Beantwoorden

  Toska,
  Niks met richtlijnen te maken,maar kiezen tussen LTS of tussen versie,dit bedoel ik met goed de info lezen over gelijke welke Linux!!!
  Trouwens blog is over Zorin9,en vind het niet echt leuk,dat je hier weer wat afbraak komt doen over Zorin.
  Kan niet anders als Zorin medewerker je daar attent op maken!!!Als Zorin12LTS er zal zijn zullen de fouten er uit zijn!!!

  • Beantwoorden

   Ik heb altijd gehoord dat je steeds bij een installatie de richtlijnen dien te volgen, en enkel veranderen waar het nodig is?
   Beste het is niet mijn bedoeling om een versie van zorin af te breken,maar zorin os 11 lite is er een met fouten in.
   Deze mag dan toch vermeld worden? Of het nu gaat over zorin 9 of een hogere alle versies hoe dan ook dienen misschien buiten een foutje na perfect te werken.En dat je dat niet leuk vind kan ik goed begrijpen.Het is toch beter dat dit eens vermeld word? voor in de toekomst beste

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.