web analytics

Wolfram Alpha: Een unieke antwoordmachine

Print Friendly, PDF & Email

Het Internet is een bron van informatie die zijn gelijke niet kent. Je kan zowat alles vinden op het Internet als je maar via je zoekmachine – en die is voor de meeste Europeanen nog altijd Google – een goede vraag ingeeft. Het komt heel zelden voor dat je echt geen antwoord op je vraag krijgt.

Google levert je een resem links naar websites op en dan moet jij zelf maar op zoek, naar die website die jou het beste antwoord op je vraag levert en dat kost tijd. Google geeft je feitelijk geen antwoord op je vraag, maar hanteert in het gezegde ‘If you know where to find what you don’t know, you know more than enough’ en dat is niet altijd wat jij wil. Soms wil je direct een antwoord op vraag in plaats van tientallen websites te moeten doorlopen.

En dat is nu net waar een product als Wolfram Alpha in uitmunt.

Wat is Wolfram Alpha?

Selectie_045Wolfram|Alpha (ook gespeld als: WolframAlpha, met rood Wolfram en oranjerood Alpha, of als Wolfram Alpha) is een antwoordmachine op het web, die niet zoekt naar pagina’s zoals een zoekmachine doet, maar naar antwoorden op vragen, dat doet hij door te zoeken in een database van informatie. Om de antwoorden te berekenen maakt het gebruik van de software Mathematica. In maart 2009 is de antwoordmachine aangekondigd door de Britse natuurkundige Stephen Wolfram. De website is voor het publiek geopend op 15 mei 2009 en is officieel geopend op 18 mei 2009.

Een antwoordmachine?

Een antwoordmachine geeft je antwoorden in plaats van een lijst van websites.
Stel je wenst de tekst Hello World in morse code om te zetten.

Je start Google op en tikt in het zoekvenster morsecode hello world. Als resultaat krijg je dit:
Selectie_111
Het is hier dus aan de gebruiker om de aangeboden websites te openen in de hoop van ergens een website te vinden waarin je je eigen tekst kan ingeven om die te laten omzetten naar morse code. Iedere website schotelt je dan nog eens een resem ads voor, die het inladen nog vertragen. Bon, jullie kennen het verhaal wel.

Dezelfde vraag in Wolfram Alpha geeft dit als resultaat:
Selectie_112
Het enige nadeel is dat je je vragen in het Engels moet stellen.

Wat biedt Wolfram Alpha je aan van zoekgebieden.

Zoeken binnen Wolfram Alpha is relatief simpel. Er wordt je een grid met categorieën aangeboden. Daaruit kies je dan deze waarin je wil gaan zoeken.

Selectie_047Eens je de groep aangeklikt hebt, kun je gebruik maken van het invulformulier om je vraag te stellen.

Ik heb een vraag over scheikunde. Ik wil het smeltpunt kennen van drie producten: goud, zilver, koper. Om dat via Wolfram Alpha op te lossen klik ik op de groep ‘Chemistery’ en ik verkrijg een soort invulformulier. Daarin staan reeds een aantal vragen, met voorbeelden ingevuld:

Selectie_048Aangezien ik drie verschillende producten wil vergelijken, ga ik mijn vraag stellen in het invoerveld ‘compare properties of multiple compounds’
wa-01 border=1
Ik klik op de twee kleine horizontale streepjes rechts in het invulveld en ik kan dan mijn vraag stellen. Gezien ik al een voorbeeld heb hoe ik mijn vraag moet stellen, verloopt het vlot:
Selectie_049

Enkele andere voorbeelden

Wiskunde

Je kan gewone standaard wiskunde vragen stellen (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, …) met Wolfram Alpha, maar je kan het ook gebruiken om fracties, decimalen (“pi to 1000 digits”), of een decimaal getal naar een andere basis om te zetten. Hier nog enkele:

Astronomie

Of je nu een astronomie freak bent of iets meer wenst te leren over het heelal, Wolfram Alpha zal je bijstaan. Je kan Wolfram Alpha gebruiken om een sterrenkaart te tonen; je kan je eigen streek toevoegen in dat commando (bv., “brugge star chart”) om het nog meer te personaliseren.

Levenswetenschappen

Informatie over dinosauriërs, diersoorten, moleculaire biologie, …

Technologie

Communicatie technologie, fotografie, barcodes, en meer.

Geld en financiën

Wolfram Alpha biedt veel praktische financiële functies en berekeningsmethodes aan, zodat je snel antwoord krijgt op je vragen.

Muziek

Leer meer over de onderdelen van je favoriete muziekale compositie.

Sport en spel

Sport heeft naast de emotionele voldoening ook veel wetenschappelijke gegevens en statistieken die je met Wolfram Alpha kunt opzoeken.

Momenteel blijken enkel Amerikaanse statistieken te bestaan. Zoeken naar Anderlacht of Club Brugge blijkt geen vruchten af te werpen, maar ‘messi vs ronaldo’ geeft wel al iets van resultaat

Geografie

Wolfram Alpha is een goed bron voor geografische statitstieken.

Mensen en geschiedenis

Historische personen of je eigen familie stamboom, Wolfram Alpha is een goede bron.

Culturele evenementen en Multimedia

Besluit:

Mijn ervaring is dat Wolfram Alpha het best tot zijn recht komt voor (exacte) wetenschappen. Daar kan momenteel geen enkele klassieke zoekmachine aan tippen.

Voor zaken zoals sport, spel, film,… ben je beter af met een klassieke zoekmachine zoals Google, Yahoo, Bing, …

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.