web analytics

Windows 10 maakt gebruik van jou internetverbinding om anderen updates aan te bieden

Print Friendly, PDF & Email

Het is nu gebleken dat standaard een optie aan staat onder Windows 10, die via jou PC en jouw internetverbinding updates aanbiedt aan anderen. Een soort bittorrent dus.

Windows 10 heeft een feature die Windows Update Delivery Optimization wordt genoemd. Daarmee wordt de internetverbinding ingezet om updates bij andere Windows 10-gebruikers af te leveren. De functie staat standaard aan, maar is uit te zetten.

Daarmee lijkt Microsoft zijn Windows-updates uit te rollen met een soort peer-to-peer-systeem, zo ontdekte The Next Web. Overigens staat Windows Update Delivery Optimization ook beschreven op de ondersteuningspagina’s van Microsoft. Uit de beschrijving blijkt dat Windows-updates onder meer worden binnengehaald van andermans pc, maar dat de verbinding ook kan worden ingezet om al geïnstalleerde Windows-updates juist naar anderen te versturen. Het moet ervoor zorgen dat updates sneller bij Windows 10-gebruikers belanden, aldus Microsoft.

Op de Home- en Pro-versies van Windows 10 staat Windows Update Delivery Optimization standaard aan, waardoor het mogelijk is dat er ongemerkt bandbreedte wordt gebruikt door het besturingssysteem om software naar anderen te versturen. Het is overigens wel mogelijk om de functie uit te zetten, of juist te beperken tot alleen computers in het lokale netwerk. Bij de Enterprise- en Education-versies van Windows 10 staat de instelling standaard op ‘alleen lokaal netwerk’.

Volgens Microsoft wordt er geen bandbreedte gebruikt bij verbindingen die een datalimiet hebben, zoals een 3g-verbinding. Over wifi wordt wel bandbreedte gebruikt door de p2p-functie; gebruikers moeten het handmatig aangeven als zij op een wifi-verbinding met datalimiet zitten; dat kan via de wifi-instellingen. Wie Windows Update Delivery Optimization helemaal wil uitzetten moet naar geavanceerde instellingen onder Windows Update gaan en dan de optie aanklikken om te bepalen hoe Windows-updates worden binnengehaald.
Ik kan me er niet van ontdoen, dat Windows 10 veel zaken achter je rug doet, waarvan we nu nog maar het topje van de ijsberg zien.

 

Bron: Tweakers.net

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.