web analytics

De Windows 10 honeypot

Print Friendly, PDF & Email

Stel,

je hebt een vier jaar oude laptop met daarop Windows 7. Sinds je aankoop is dat ding steeds trager gaan lopen, tot het op het einde bijna kroop. Plots komt er berichtje dat je gratis naar Windows 10 kan upgraden. Die 10 moet zeker beter zijn dan de versie 7. Dus schrijf je je in voor die gratis upgrade.

Eindelijk is het zover. Je downloadt die nieuwe betere versie. Je installeert en vervangt de ganse Windows 7 door een nieuwe installatie. Dat duurt wel anderhalf tot twee uur, veel langer dan je verwacht had. Na enkele dagen vind je dat die 10 toch niet dat is. Al je favoriete icoontjes op je bureaublad zijn verdwenen, je e-mail adressen ben je kwijt, en je favorieten ook. Je hebt ergens in je handleiding gelezen dat je via de BIOS een systeemherstel kan doen naar fabrieksinstellingen, maar dat loopt helemaal fout af. Einde van je laptop dus. Geen Windows 7 noch Windows 10. Dus naar de computerboer.

Die doet wat hem gevraagd wordt: Installatie van Windows 10 (want je hebt van de Windows 7 geen Recovery DVD’s gemaakt) en om helemaal veilig te spelen, koop je er een anti-virus aan €40.- bij. Totaal kostenplaatje meer dan €100.- !!!

Eens thuisgekomen blijkt dat je nu zelfs niet meer op internet kan. Je bent de wanhoop nabij en dan besluit je na een nachtje vloeken en proberen, en ondanks dat het 15 augustus is om bij mij aan te bellen. Jij woont in nummer 6 en ik in nummer 20. We zijn dus virtuele buren.

Ik ga eens kijken en inderdaad, een nieuwe Windows 10 – leuk voor mij, zo zal ik ook wat leren van eerste hulp op dat systeem.

 • Probleem 1: Internettoegang. Snel opgelost. Was de wifi-sleutel. Zo ingetikt eens hij zijn papieren van de provider gevonden had.
 • Probleem 2: E-mail. Thunderbird gedownload en zijn account aangemaakt. Alles loopt lekker binnen via POP3.
 • Probleem 3: De technieker had zijn naam verkeerd geschreven. Onder Account kan je die niet aanpassen. Op http://www.opentechguides.com/how-to/article/windows-10/43/win10-change-account.html gelezen hoe het moest.
 • Probleem 4: Ongewenste autostart apps verwijderd, zoals Skype

Gezien de betrokken persoon enkel maar mailt en on-line gaat naar zijn favoriete sites waren al zijn probleempjes snel opgelost, alleen stond die ventilator te blazen dat het een lieve lust was. Ik was toch benieuwd naar de technische specs van het systeem.

Knipsel1

Ik viel bijna van mijn stoel. Een 2GB RAM systeem met maar een goede 85% ervan beschikbaar door de shared memory van de video kaart, op een AMD Athlon II voor Windows 10 ??? Niet te verwonderen dat het beestje continu een hijgende fan heeft. Volgens de specs van MS is 2GB RAM het minimum voor Windows 10/64-bit. Die 2 GB is theoretisch. Trek daar de shared mem voor de video kaart , de anti-virus, wifi drivers, enz… van af en wat overblijft is merkelijk te weinig.
Je kan het zo reeds voorspellen. Binnen het jaar heeft die fan zich dood geblazen, zal de CPU zo goed als opgebrand zijn en mag zijn laptopje naar het containerpark om maar te zwijgen van de opgedane frustraties voor de gebruiker.

Ik heb dan voor hem maar Linux Mint Cinnamon 17.2/64 er op gezet in dual-boot. Dat ging vlot, daar het een BIOS en geen UEFI systeem was. Zijn kleine harde schijf van 250 GB heb ik opgedeeld met een kleine partitie voor Win10 en vervolgens een /, een /home en een /swap partitie. De ganse installatie duurde een half uurtje.
Niet alleen draait het laptopje nu vlotter, er is ook merkelijk minder hitte ontwikkeling. Firefox en Thunderbird icoontjes staan op zijn bureaublad en meer hoeft ie niet. Na de uitleg over het installeren van de updates en hem wat wegwijs gemaakt te hebben zag ie het weer zitten om met zijn oud laptopje te werken.

Ik vraag me echt af hoeveel mensen er in de honeypot-val van Microsoft zullen trappen en Windows 10 zullen installeren op systemen die er helemaal niet klaar voor zijn.

Reken daarbij dat de meesten enkel maar gebruik maken van de browser en een mail programma en je kan je de frustraties en problemen zo voor de geest halen, maar …. het is wel goed voor de ganse industrie die leeft van de miserie van Windows gebruikers.

 

 

 

Spread the word. Share this post!

2 Comments

 1. François De Baerdemaeker

  Beantwoorden

  Ik heb het ganse verhaal gelezen . Deze laptop is niet geschikt om een 64-bits Windows op te draaien .Een 32-bits windows versie zal geen problemen geven.
  Waarom niet geschikt ? 2 GB RAM voor een 64-bits Windows OS is een droevige zaak. Dat is juist genoeg om Windows normaal te laten draaien zonder dat er dan andere programma’s gebruikt worden in Windows, want dan zal dit laptopje inderdaad gaan puffen en hijgen . Om op deze laptop een 64-bits Windows met programma’s goed te laten draaien is 4 GB RAM minstens nodig en 8 GB RAM aanbevolen.

  • Beantwoorden

   Dat is het probleem met gebruikers die helemaal niks kennen van computers. Ik heb hem nog moeten uitleggen hoe hij favorieten aanmaakt onder Firefox. Die persoon is echt een digibeet en dan kom je inderdaad zulke jammerlijke zaken tegen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.