web analytics

Windows 10 bespioneert u: dit kan u er tegen doen

Print Friendly, PDF & Email

Dat Microsoft met uw privacy geen rekening hield wisten we al, maar met Windows 10 gaan ze nog een stapje verder, zoals blijkt uit dit artikeltje uit De Morgen van 02 augustus:

Windows 10 is sneller, gebruiksvriendelijker en beter. Het is kortweg alles wat Windows 8 had moeten zijn. Maar er is natuurlijk ook een keerzijde aan de medaille: de softwaregigant neemt het steeds minder nauw met onze privacy.

We will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary to.

Microsoft Privacy Statement

Zoals de miljoenen anderen die de afgelopen dagen Windows 10 installeerden, las u wellicht ook al de nieuwe verklaringen niet. Gewoon even ‘akkoord’ aanvinken en op ‘volgende’ klikken.

Persoonlijke data
Maar de privacyverklaring van het softwarebedrijf voorspelt weinig goeds. Daarin staat namelijk dat Microsoft een hele waslijst aan persoonlijke data verzamelt.

Het bedrijf geeft onder meer iedere gebruiker een uniek ID, dat ze uitwisselen met adverteerders. Om de surfervaring te verbeteren, verzamelt Windows allerlei informatie in mails, apps, netwerken, aankopen, etc. om het ID op te vullen met waardevolle info voor adverteerders.

Microsoft volgt natuurlijk het pad dat concurrenten als Google en Facebook al langer bewandelen om reclame op maat aan te bieden.

Oplossing?
Bill Gates moet natuurlijk niet alles weten en daarom is er in Windows 10 echter een manier om de macht van het besturingssysteem wat in te perken.

Ga naar instellingen en klik vervolgens op het hangslotje om het privacymenu te openen. Het menu is onderverdeeld in dertien categorieën zoals locatie, camera, microfoon, berichten etc. Daar kan u naar voorkeur uw privacy strikter afschermen.

Spraakbesturing
Verschillende blogs raden aan om Cortana, de spraakassistent van Windows 10 die voorlopig toch nog geen Nederlands spreekt, preventief uit te schakelen. De voordelen zouden niet opwegen tegen de nadelen. De spraakassistent wilt u namelijk “leren kennen” en daarvoor gebruik ze zo veel mogelijk informatie.

Advertenties
Via deze link schakelt u de persoonlijke advertenties in de nieuwe browser Edge uit en traceren de speciale cookies uw surfgedrag niet meer.

Linux
Deze maatregelen zijn weliswaar slechts een druppel op een hete plaat. Wie zijn privacy echt wil beschermen, kijkt beter eens naar de alternatieven zoals de open-source software van Linux.

Bron: De Morgen

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.