web analytics

Dual-boot: Win10 / Linux Mint 18.3 op Lenove laptop

Print Friendly, PDF & Email

Mijn recentste laptop is een Lenovo Z51-70 met Windows 10 voorgeïnstalleerd.

Ik heb die onlangs aangepast tot een dual-boot systeem met Linux Mint 18.3.

Hieronder vind je de stappen die ik heb ondernomen om het geheel tot een vlot werkend systeem te krijgen.

Alvorens je via een USB-stick Linux Mint kan installeren, moet je Windows 10 wat tweaken en moet je de bootloader tijdens de installatie van Linux Mint op een andere partitie plaatsen.

Volgende stappen heb ik  ondernomen:

 1. Ruimte vrijmaken voor Linux Mint op de harde schijf
 2. Fastboot (Snelstarten) uitzetten
 3. Secureboot uitzetten in de UEFI
 4. Opstartlader op de goede partitie zetten
 5. Hardwareklok instellingen aanpassen in Windows

1. Harde schijf

Eerst wordt Windows 10 wat aangepast.

De schijf is een GPT geformatteerde SSD, die naast de Windows C: partitie ook de extra Lenovo partities bevat. Aangezien het een GPT type schijf is, zijn alle partities primaire partities en kan je die partities in grootte aanpassen, zelfs binnen Windows 10.

Daartoe start je diskmgmt.msc

Klik op de Windows-key + r en geef het commando diskmgmt.msc in

Eens het programma opgestart is, moet je rechts-klikken op de C: partitie en de optie ‘Volume verkleinen‘ aanklikken. Ik heb voor de C: partitie gekozen, omdat die de grootste was en er dus genoeg ruimte vrij gemaakt kon worden.
Windows zal aan het rekenen slaan en je voorstellen hoeveel je er maximaal van kan afknippen. Maak je keuze en laat Windows de partitie verkleinen. Eens dat gebeurd is heb je vrije ruimte op je HD/SDD aangemaakt waarin we later Linux gaan installeren.

2. Fastboot uitzetten

Ongeacht of je nu dual-boot gaat installeren of niet, is het aan te raden om die fastboot uit te zetten. Het enige dat fastboot doet is maken dat Windows10 niet helemaal afgezet wordt, maar in een soort slaapstand komt, zodat bij het aanzetten je sneller aan de rit kan. Dat wil ook zeggen dat je Windows nog altijd ‘ergens’ actief is, gegevens moet bijhouden en dus nutteloze schijfruimte inpalmt. Kortom, Windows 10 draait gewoon verder terwijl je denkt dat je die afgezet hebt en maakt het dus onmogelijk om een ander OS op te starten. Daarenboven is de tijdswinst met een SSD gewoonweg te verwaarlozen.

Oppassen met de Windows Updates:
Zo werd Fastboot terug actief gezet na de ‘Falls Creator Update’. Het blijft sowieso dansen op een slappe koord als je wenst te dual-booten met Windows 10.

Werkwijze afzetten Fastboot

 1. Rechtsklikken op je start-knop
 2. Kies de optie ‘Zoeken’
 3. Zoek op ‘Configuratiescherm’ en start die app op
 4. Klik op ‘Hardware en geluiden’
 5. Klik op ‘Het gedrag van de aan/uitknoppen wijzigen’
 6. Onder ‘Instellingen voor het afsluiten’ vink je de optie ‘Snel opstarten inschakelen’ uit.

3. Secure boot uitzetten (UEFI aanpassen)

Als laatste stap moet de Secure Boot instellingen aangepast worden.

 1. Herstart je systeem en zorg dat je in je UEFI scherm terecht komt.Die handeling is voor ieder merk anders.
 2. Ga op zoek naar de optie ‘Secure Boot‘ en zet die op disabled (of het equivalent in jouw systeem).
 3. Bewaar de instellingen.

4. Linux Mint installeren

Nu het Windows gedeelte achter de rug is, kunnen we overgaan tot het installeren van Linux Mint.

 1. Plaats de USB-stick van Linux Mint in een USB-slot
 2. Herstart je systeem en via de gepaste functie toets zorg je dat je boot vanaf je USB-stick.
 3. Start de installatie van je Linux Mint
 4. Kies in je partitie indeling voor de optie ‘Iets Anders’
 5. Maak je root, home en swap partities aan in de vrijgemaakte ruimte

Tot hier is alles identiek aan een normale installatie, zoals je hieronder kan zien.

Als je nu gewoon verder gaat met de installatie zal je nooit de Linux GRUB bootloader zien verschijnen, omdat die op /dev/sda geplaatst zalworden. Dat is de standaard instelling bij een MBR systeem, maar tijdens het booten zal de GPT niet naar die partitie wijzen,wel naar deze waar de Windows Boot Manager zich bevindt. Resultaat. Enkel Windows 10 start op…

We moeten onze GRUB op de plaats zetten waar het systeem de Windows bootloader verwacht. Die partitie wordt aangeduid als ‘Windows Boot Manager‘ en moet de /dev/sda vervangen ijn de combobox.


Open de combobox en selecteer de partitie naar ‘Windows Boot Manager’ verwijst. Hier is dat /dev/sda1

Hieronder zie je de correcte instelling. Als je dan je systeem herstart gaat het systeem zoals verwacht kijken naar de partitie /dev/sda1 en daar GRUB vinden.

In het GRUB scherm zie je dan naast je verwijzingen naar Linux Mint, ook eentje naar de Windows Boot Manager. Daar kan je dan naar in Windows 10 booten.

5: Probleem met de klok oplossen

 • Windows gebruikt de lokale tijd van je systeem en gaat er van uit dat je hardwareklok op lokale tijd staat.
 • Linux gebruikt de UTC tijd en gaat er van uit dat je hardwareklok op UTC staat. De juiste lokale tijd wordt dan berekend door de tijdzone die je hebt geselecteerd.

Concreet wil dat zeggen dat telkens je herstart in Windows nadat je Linux gedraaid hebt staat je hardwareklok in UTC en in Windows klopt de tijd dan niet meer.

Om dat op te lossen gaan we Windows aangeven dat de hardwareklok als UTC moet geïnterpreteerd worden.t.

 • Open een Commandovenster als Administrator
  • Open Start.
  • Zoek naar Command
  • Rechtsklikken op het zoekresultaat en op Als administrator uitvoeren klikken
 • Voer onderstaand commando uit:
  reg.exe add HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation /v RealTimeIsUniversal /t REG_DWORD /d 1 /f

Conclusie

Deze manier van werken geeft bij mij het gewenste resultaat. Het kan natuurlijk dat je systeem ietsje afwijkt van mijn Lenovo of in het ergste geval gewoonweg geen ander besturingssysteem dan Windows toelaat.
Het vraagt wat zoeken maar de procedure valt al bij al goed mee.

 

 

 

Spread the word. Share this post!

15 Comments

 1. Georges Denys

  Beantwoorden

  Beste, Ik koppel nu altijd de Winschijf af en installeer Linux op een afzonderlijke schijf. Als Linux geïnstalleerd is zal die na een tijdje Grub vanzelf installeren met de keuze tussen de twee OS. Helaas ben ik als leek niet vertrouwd met het begrip ‘combobox’. Kan u mij in het kort uitleggen hoe ik die activeer, tijdens de installatie neem ik aan of is het toch iets dat je moet doen na de installatie?

  • Beantwoorden

   Jou systeem met 2 HD’s is goed als je er twee zitten hebt, maar in een laptop is dat heel uitzonderlijk.

   Combobox is gewoon het invoerveld met het pijltje aan de rechterkant, dat openklapt en dan kun je uit de lijst die verschijnt de goede efi partitie kiezen.

  • Mathijs Padmos

   Beantwoorden

   vraag kan ik ubuntu naast windows instaleren met een usb stick en dan op een sd kaartje instaleren is dat mogenlijk?
   zodat ik geen andere formaat hoef te maken van me harde schijf of portitie my c drive is ntfs en ubuntu gebruikt volges mij ext4 of zo iets

 2. Lemmens

  Beantwoorden

  Mooie bijdrage, weer iets bijgeleerd.

  Helaas werkt dit niet op mijn Acer Revo. RL85 … Windows schijf afkoppelen, Linux laat zich wel installeren op tweede nieuwe schijf maar start niet op. Dualboot Windows 10 met Linux….. USB-staafje start zelfs niet op al heeft de USB-staaf voorrang.
  Windows bootmanager staat zelfs in het Bios als bootvolgorde. Zit niets anders op dan zoveel mogelijk progjes te verwijderen uit Windows om wat snelheidswinst te behalen. Gebruik het Acer Revo kubusje als mediacenter gekoppeld aan de tv. Slimme zet van Windows om een ander OS te bannen. Linux Lite zou in dit geval het ideale OS zijn.

  • Beantwoorden

   Het is geen zet van Microsoft om andere besturingssystemen te bannen. Je moet de schuldige zoeken bij Acer. Blijkbaar hebben sommige toestellen van Acer een BIOS versie die het niet mogelijk maakt om iets anders dan Windows 10 te draaien. Ook Windows 7 zou je er niet op krijgen.

 3. ulenaers franz

  Beantwoorden

  Ik heb volgende bedenkingen :
  ‘Als je nu gewoon verder gaat met de installatie zal je nooit de Linux GRUB bootloader zien verschijnen’ : is niet altijd waar ook al installeer je grub niet op /dev/sda1 (de efi Windows Boot Manager partitie) !
  * Het is in de eerste plaats de UEFI Boot order in de BIOS die bepalend is wat voorrang krijgt !
  * Voor een dual boot : windows -linux staat die order meestal op :
  1. Windows Boot Manager
  2. debian of ubuntu of mint
  3. ….
  * na uw linux installatie check eerst de boot order met commando ‘sudo efibootmgr’
  verander de order indien nodig met ‘sudo efibootmgr -o 0001,0003,0000’ of ….
  * daar voorlopig een linuxmint of debian of ubuntu installatie UEFI secure boot niet supporteert moeten we nog steeds de BIOS boot mode op UEFI en secureboot AF zetten !

 4. François

  Beantwoorden

  Zelf vind ik het geen goed om een Linux distro naast Windows 10 te installeren op dezelfde HD of SSD .
  Hoe microsoft het voor elkaar gekregen heeft weet ik niet . Zesmaandelijks brengt Microsoft een grote windows 10 update uit . De bekende windows windows 10 fall creators update .Wat eigenlijk voor mij geen update is , maar een nieuwe installatie .
  Hierbij word de HD / SSD geherpationeerd , waarbij ook de partitie zal verwijdert worden die je aangemaakt hebt om jje Linux distro te installeren en waar zich ook de GRUB bevind . Het is dan ook aanbevolen om de laptop volledig fysiek uit te schakelen . (De aan /uit knop ingedrukt houden )Windows 10 schakelt de laptop niet meer fysiek uit zoals het geval was bij de vorige windows versies . Iedereen stelt zich dan de vraag , ik had nochtans mijn laptop uitgeschakeld en mijn windows 10 werd zomaar bijgewerkt . .
  Wil je het veilig spelen stel de updates dan zo in dat je zelf beslist wanneer ze mogen geïnstalleerd worden en laat het Microsoft voor jou niet vanop afstand doen .Wie de windows10 updates automatisch laat installeren zou op een morgen eens kunnen vaststellen dat de dualboot en GRUB verdwenen is en nog enkel mogelijk is om windows10 te gebruiken .
  https://blog.computercreatief.nl/windows-10-laptop-gaat-niet-uit/

  https://support.microsoft.com/nl-nl/help/4028685/windows-10-get-the-fall-creators-update

 5. Dekie G.

  Beantwoorden

  Bij veel computers heb je de mogelijkheid om vanuit het bios een opstartmenu te starten met boot opties. Zoals een andere HD, een optische drive of een USB stick. Je moet dan wel secure boot kunnen uitschakelen en een CSM optie kunnen inschakelen. Bij een ASUS krijg je dat bios menu snel met het inhouden van de ESC toets tijdens het booten, overigens niet gedocumenteerd. Bij andere merken eventueel via een andere functietoets.

  Soms kan het zijn dat je een interne M.2 schijf wil gebruiken. Deze wel herkend wordt maar niet kan booten. Of soms wil je gewoon liever niet de GRUB loader van linux in het MBR van je SSD schijf met Windows. Als je kan opstarten van een USB stick kan je gewoon ook de opstartlader en /boot van linux op een USB stickje zetten en de rest van linux met koppelpunt / op een schijfpartitie. Er zijn USB stickjes die nauwelijks een halve cm lang zijn en niet in de weg zitten. Die dient dan om linux op te starten. Er is nauwelijks snelheidsverlies.

  Voor- of nadeel is dat linux niet opgestart zonder het USB stickje. Wat je ook als een extra beveiliging kan beschouwen. En is je linux partitie als ext4 geformatteerd dan kan men van Windows zelfs niet zo maar zien dat er een linux systeem opstaat.

 6. W De Clerck

  Beantwoorden

  Dank zij deze uitleg is het mij uiteindelijk gelukt om Linux Mint 18.3 te dual booten op Aspire A315-53-57NX.
  Thanks. Saved my day.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.