web analytics

Wat je niet moet verwachten bij overschakelen naar Linux

Print Friendly, PDF & Email

Linux is een prachtig besturingssysteem. Niemand in het Linux-kamp zal dat ontkennen.
Er zijn veel artikels op het Internet terug te vinden die je proberen te overtuigen om naar Linux over te schakelen en er zijn bijna evenveel die proberen aan te tonen waarom je best niet naar Linux overstapt.

Als potentiële nieuwe Linux gebruiker heb je daar jammer genoeg niks aan. Stel je je vraag aan een eervaren Linux gebruiker, dan is de kans groot dat deze al jaren geen Windows systeem meer gebruikt heeft en je dus ook geen duidelijke info kan geven.

Laat ons eens de zaak vanuit een andere hoek bekijken. Stel, je bent er van overtuigd om naar Linux over te schakelen. Wat mag je NIET verwachten van deze overstap?

Linux werkt veel sneller dan Windows.

Die uitspraak is niet al te ver van de waarheid verwijderd. Algemeen genomen vraagt het Linux OS minder systeembronnen dan Windows, maar het hangt toch meestal af van de volgende twee factoren:

Bureaublad omgeving

Er zijn diverse bureaublad omgevingen en window-managers ter beschikking voor het Linux OS. Bepaalde zijn expliciet gemaakt om op weinig krachtige systemen te draaien, zodat ze inderdaad sneller draaien dan de standaard Windows omgeving. LXDE, Xfce, OpenBox zijn hier goede voorbeelden van. Maar er zijn ook bureaublad omgevingen die snelheid niet als top prioriteit stellen.

Als je bureaublad omgevingen zoals Unity, GNOME 3, KDE gebruikt, zal je weinig tot geen verschillen in snelheid en performantie vaststellen met de standaard Windows omgeving.

Software

Linux zal geen wonderen verrichten als je zware software draait op weinig krachtige hardware.

Al beheert je Linux OS het RAM geheugen en de CPU heel goed via de Linux kernel en zijn de systeemeisen van het Linux OS kleiner dan bij Windows, toch kan Linux je fysiek RAM geheugen niet vergroten of de systeemeisen van je software lichter maken.

Ik zal alles kunnen doen via de GUI (graphical user interface)

Ook hier is deze veronderstelling bijna helemaal juist. Het is een feit dat de moderne Linux bureaublad omgevingen heel goed uitgewerkt zijn. Je moet niet naar de terminal gaan om het gros van je instellingen uit te voeren. Maar, hou er wel rekening mee dat voor bepaalde zaken, de terminal de enige weg is om je ‘ding’ gedaan te krijgen omdat het ofwel nog niet voorzien is in je bureaublad omgeving, of omdat het sneller en beter werkt via de terminal.
De terminal commando’s zijn ook identiek voor alle Linux distro’s. Dat betekent dat een Linux commando dat je geleerd hebt op jou systeem ook bij andere distro’s werkt. Voor die reden vind je op het Internet vele how-to artikels die enkel via commando opdrachten hun uitleg geven.

Als ervaren Windows gebruiker zal ik direct de Linux omgeving ten volle kunnen gebruiken.

Voor Linux zijn er tal van bureaublad omgevingen. Bepaalde zijn heel gebruiksvriendelijk en zeer gemakkelijk aan te passen aan je noden, terwijl anderen dan weer wat studiewerk vragen.

Bepaalde van die bureaublad omgevingen lijken erg goed op die van MS-Windows en zijn zelfs typisch zo gemaakt om het de Windows gebruikers gemakkelijk te maken:

  • De makers van Zorin OS hebben hun bureaublad omgeving zo aangepast dat het standaard op een Windows 7 bureaublad lijkt, maar het laat je ook toe andere thema’s te selecteren.
  • Cinnamon en Plasma (KDE 4 of 5) zijn zo ontwikkeld dat ze goed op een Windows 7 bureaublad lijken.
  • Xfce en LXDE hebben een standaard Windows XP uiterlijk
  • Andere bureaublad omgevingen zoals MATE, Unity of GNOME 3 gaan uit van een heel ander concept dan wat je onder Windows gewoon was. Voor deze omgevingen zal je wel een tijdje nodig hebben om ze onder de knie te krijgen
  • OpenBox is zelfs een heel minimalistische bureaublad omgeving, die van de gebruiker veel studiewerk vereist om het naar je hand te zetten.

Ik zal direct alle software die ik ken kunnen gebruiken

Er is inderdaad een mogelijk om je aangekochte Windows software onder Linux te draaien, al is dat niet altijd de goede keuze. Ook kan niet alle Windows software onder Linux gedraaid worden.
Je gaat dus voor bepaalde zaken naar zuiver open-bron software moeten grijpen om je taak te kunnen uitvoeren. Deze alternatieven bieden meestal dezelfde functionaliteiten aan als de Windows software die je gewoon bent.
Heb je werkelijk Windows Media Player, Microsoft Office of Adobe Photoshop nodig? Of voldoen VLC, LibreOffice en GIMP?
Het leuke van de meeste Linux software is dat er ook een Windows versie van bestaat. Je kan deze versies onder je huidig Windows OS installeren en er mee vertrouwd geraken. Zo zet je ook je eerste stappen in de ‘open bron’-wereld en zal je bij overstappen naar Linux, gewoon deze programma’s verder kunnen gebruiken.
Hier een korte lijst van open-bron equivalenten voor je vertrouwde Windows software die zowel onder Windows als onder Linux gebruikt kunnen worden:

Office (Word Excel Powerpoint) LibreOffice
Photoshop (bitmap) Gimp
Coreldraw (vectorieel) Inkscape
Outlook Thunderbird
Pagemaker (DTP) Scribus
3D Studio Max Blender
Autocad FreeCAD
Games Via Steam
MathCAD Maxima

Waar je ook rekening mee moet houden is dat niet alle distro’s standaard dezelfde set van programma’s aanbieden. Ze bieden allemaal wel merkelijk meer aan dan wat enige Windows versie ooit aanbood. Maar je gaat voor bepaalde zaken wel via de software servers extra software moeten installeren.
Iedere distro heeft ook een andere aanpak voor het aanbieden van de standaard set van programma’s. Je kan ruwweg volgende drie types onderscheiden:

  • Barebones. Je hebt enkel het basissysteem en je voegt zelf software toe. Niet de ideale distro voor beginners, gezien je niet vertrouwd bent met de namen van de pakketten die je wenst te installeren. Een typische distro die zo werkt is onder meer Bodhi.
  • Extra veel. Hier worden voor iedere taak meerdere applicaties aangeboden wat zeer verwarrend is voor de nieuwe gebruiker. Het laat je wel toe om de verschillende pakketten te testen alvorens je vast te pinnen op deze of gene applicatie. Onder deze groep vinden we distro’s zoals Emmabuntus of Knoppix.
  • Tussen beide. Hier vind je de meeste van de distro’s in terug. Je hebt standaard applicaties voor de meest voorkomende taken. Als je liever een andere pakket gebruikt voor een bepaalde taak, kan je moeiteloos dat pakket vanuit de software servers binnenhalen.

Wat ik hierboven schreef betekent niet dat je niet naar Linux moet overstappen. Het is enkel zo dat de overstap van Windows naar Linux wat meer voorbereiding vraagt een aangepaste mindset.
Start met het vervangen van je Windows applicaties met hun open-bron equivalent en leer er mee werken. Zodra je dat gedaan hebt, zal je zien dat de overstap naar Linux veel vlotter zal gebeuren en zal je na een tijdje een tevreden Linux gebruiker zijn.

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.