web analytics

Wat is Wi-Fi Sense in Windows 10?

Print Friendly, PDF & Email

In Windows 10 zijn er verschillende nieuwigheden. Eentje daarvan is Wi-Fi Sense, en het zorgt voor heel wat ongerustheid bij vele gebruikers.

Het is  een functie waarbij jouw pc automatisch kan inloggen op WiFi netwerken waarop je vrienden en kennissen al ingelogd hadden, zelfs wanneer jij het wachtwoord van dat netwerk niet kent.

Velen menen dat dit automatisch betekent dat al jouw wachtwoorden gedeeld worden met je vrienden. Bij elk netwerk waarmee je verbinding legt, zal aan jou gevraagd worden of je dat netwerk wil delen met je vrienden / contacten in de sociale netwerken.

Wi-Fi Sense is eigenlijk een tool die voor het eerst opdok in Windows Phone; ook daar kon je automatisch inloggen op WiFi netwerken die je vrienden al hadden ‘crowdsourced’. En nu gebeurt dus hetzelfde op je pc of tablet. Het is een gemakkelijkere manier om dataverbruik te verminderen, door telkens op WiFI over te schakelen, en dat bovendien niet manueel maar automatisch te doen.

Heb je bij de installatie van Windows 10 de express-instellingen gekozen, dan is Wi-Fi Sense automatisch geactiveerd. Maar de tool schiet pas in actie wanneer:

  1. je inlogt met een Microsoft account – Wi-Fi Sense werkt niet met een plaatselijke account op de computer.
  2. wanneer je voor het eerst contact legt met een nieuw Wi-Fi netwerk, en je “ja” antwoordt op de vraag of je dit netwerk wil delen met anderen.

Zijn deze voorwaarden vervuld, dan worden al jouw Wi-Fi wachtwoorden gedeeld met al jouw contacten in Outlook.com, Skype en Facebook. Wat natuurlijk een beetje vaag is – heel wat contacten in je Outlook zijn gewoon mensen waarmee je een mail gewisseld hebt, en ken je niet echt. Maar het is wel zo dat je vrienden automatisch ingelogd worden, maar nooit jouw paswoord kunnen zien. En het delen gebeurt enkel met directe vrienden. Jij kent Bob, en deelt de WiFi met Bob. Bob kent Jan, dan krijgt Jan niet automatisch toegang tot jouw netwerk.

Bovendien worden de WiFi wachtwoorden niet gedeeld bij netwerken die een extra beveiliging hebben, zoals bedrijfsnetwerken die 802.1xEAP gebruiken. Maar netwerken die beveiligd zijn met een simpele WPA/WPA2 sleutel kunnen wel gedeeld worden.

Duizelt het jou? Ons eerlijk gezegd ook. Het risico is te groot dat je onbewust jezelf blootstelt aan hackers.

Wil je Wi-Fi Sense uitzetten? Dan kan dat.

  • Ga naar Start, en tik in het zoekvak “Wi-Fi”.
  • Kies vervolgens Wi-Fi instellingen wijzigen.
  • Dat opent een pop-up waar je “Wi-Fi instellingen beheren” moet kiezen.
  • Daar kan je Wi-Fi Sense volledig uitzetten.
    • Of je kan ervoor kiezen om het delen uit te zetten voor Facebook, Outlook of Skype.
  • Onderaan vind je daan ook nog een lijst met je gekende Wi-Fi netwerken, waarbij je per netwerk kan aangeven of het gedeeld mag worden of niet.

Heb je thuis of op je werk een Wi-Fi netwerk waarvan je niet wil dat Windows 10 gebruikers, of Windows Phone gebruikers het wachtwoord delen via Wi-Fi Sense, dan moet je de woorden _optout toevoegen aan het einde van de SSID van het netwerk.

Het kan enkele dagen duren vooraleer dat netwerk toegevoegd wordt aan de centrale Wi-Fi Sense lijst van Microsoft. Want dat is ook weer zo’n gevaarlijk aspect van de hele zaak: al die paswoorden voor die netwerken worden centraal opgeslagen op Microsoft servers. Versleuteld weliswaar, maar zoveel wachtwoorden bijeen is gewoon een heeeel grote uitdaging voor hackers!

Meer bij Ars Technica, dat heel terecht opmerkt dat het spijtig is dat je niet selectief kan delen, met bepaalde vrienden bijvoorbeeld van Facebook, in plaats van een “alles of niets” optie te bieden.

Bron: http://www.netties.be

http://arstechnica.com/gadgets/2015/07/wi-fi-sense-in-windows-10-yes-it-shares-your-passkeys-no-you-shouldnt-be-scared/

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.