web analytics
Print Friendly, PDF & Email

Linux is een besturingssysteem voor computers en digitale randapparatuur net zoals Microsoft Windows, Android, iOS of OSx. Het zorgt ervoor dat de hardwarecomponenten, printers, … en de diverse softwareprogramma’s doen wat u wilt.
Linux is open source wat betekent dat het vrij beschikbaar is voor iedereen en iedereen mag het uitbreiden met als enige echte verplichting om – als men de software doorgeeft of verkoopt – de verbeteringen weer met iedereen te delen. Zie open (broncode) software.

Je vindt Linux terug op routers, televisies, in je wagen, op de Raspberry Pi, maar vooral op computers gaande van de heel oude hele oude, kleine pc’s (bv 16 MB 233 MHz), tot op de op servers van Amazon en Google. Daarnaast wordt het gebruikt in de drones van de Amerikaanse Airforce, op universiteiten en andere wetenschappelijke instituten. De zwaarste supercomputers draaien op enkele uitzonderingen na allemaal één of andere vorm van Linux.

Met de komst van Windows 8 en het stoppen van de updates voor Windows XP zijn velen zich gaan afvragen ‘Wat nu?’
Je perfect werkend systeem onder XP zomaar dumpen en dan maar vele Euro’s uitgeven om een nieuw systeem met Windows 8.x er op aanschaffen? En dan voor de meeste van je software opnieuw geld moeten neertellen om de Windows 8 versie ervan aan te schaffen om finaal toch maar te doen met je PC wat je vroeger onder XP of Vista deed….

Linux kan eventueel een oplossing bieden voor dat relatief duur alternatief voor XP.

Enkele voordelen:

 • Linux is meestal gratis te downloaden.
 • Een Linux distro is direct werkensklaar. Na installatie heb je direct beschikking over een browser (Firefox, Google Chrome), Office suite (LibreOffice), fotobewerkings programma’s (Gimp), mail (Thunderbird), multimedia spelers voor mp3 en video (Amarok, Clementine, VLC, …), ingebouwde PDF reader, …
  Al die programma’s kun je ook onder Windows draaien zodat je bij de overgang naar Linux je vertrouwde tools kunt blijven gebruiken
 • Linux is open-bron, wat betekent dat er vele programmeurs over de hele wereld aan werken en het is dus een systeem dat ‘kort op de bal’ speelt. Dat geldt ook voor alle software die onder Linux draait (zie hierboven).
 • Het is stabiel. Uptimes van meerdere maanden op een thuis PC zijn perfect mogelijk. Het herstarten van een Linux systeem is een uitzondering. Zelfs na updates moet je niet rebooten, behalve als de kernel (het hart) van Linux aangepast werd.
 • Het is veilig.
  • Linux is vanaf het begin gemaakt met multi-users gebruik in het achterhoofd. Er is een duidelijke scheiding tussen wat u als gebruiker kan en mag doen en de administrator.
  • Windows virussen werken niet onder Linux. Zijn er dan geen Linux virussen? Ja, want tegen ieder systeem kan malware geschreven worden, maar de structuur van Linux (‘open-bron’, scheiding root/user,..) maken het voor een virus zeer moeilijk om te overleven en dus andere systemen te besmetten.
   Lees https://help.ubuntu.com/community/Linuxvirus eens na.
 • Linux distro’s zijn gebruiksvriendelijk. Ze maken gebruik van een grafische bureaublad, met icoontjes en besturing met een muis. Net zoals je bij Windows en Mac terug vindt. Je moet niet eens nieuwe software aanleren, daar je de meeste pakketten al kunt gebruiken onder Windows alvorens je ze onder Linux benadert.
 • Wie vrije software gebruikt is dus niet bezig met illegale software.
 • Kan altijd naast je huidige Windows op dezelfde PC geïnstalleerd worden. Bij opstarten kun je kiezen welke van beide besturingssystemen je wenst te gebruiken.

Enkele nadelen:

 • Je vindt weinig tot geen ‘voorgeïnstalleerde’ Linux PC’s in de handel.
 • Verkopers van PC’s kennen (?) enkel Windows. Je ent dus aangewezen op Google en Linux forum op het internet (Engels…) om hulp en bijstand te vinden.
 • Voor een klein deel van de hardware – vooral als die nog heel nieuw is – zijn geen drivers beschikbaar, maar het merendeel van de randapparatuur wordt direct herkend
 • Windows wordt gebruikt in de zakenwereld. Dus ja, je moet kennis van Windows hebben en de Windows software kennen om op de werkplek mee te kunnen.
  Een thesis opgemaakt in LibreOffice zal door de school niet aanvaard worden. Onder MS-Word wel.
 • Professionele software wordt altijd voor Windows gemaakt en soms voor Mac. Zo moet je om kaarten van je GPS up-te-daten werken via Windows.
 • Concreet: ergens moet je thuis toch een Windows 7 of hoger draaiende hebben.

Linux is not Windows

Lees het artikeltje ‘Linux is geen Windows‘ eens door alvorens je hals over kop een Linux distro downloadt en installeert.