web analytics

Wat is het verschil tussen main, restricted, multiverse en universe bij Ubuntu

Print Friendly, PDF & Email

ubuntu-broncode
Ubuntu biedt vier officiële en verschillende softwarebronnen aan namelijk Main, Restricted, Universe, en Multiverse. Main en Restricted worden volledig door Canonical ondersteund, terwijl Universe en Multiverse niet de ondersteuning verkrijgen die je zou verwachten.

Nu komt Ubuntu standaard met de vier softwarebronnen aangevinkt, terwijl in vroegere versies enkele Main en Restricted aangevinkt stonden.

Main – Officieel ondersteund en Openbron Software

Main wordt als volgt omschreven: “Canonical-supported free and open-source software.”
Canonical is Ubuntu’s moederbedrijf en zij leveren al de officiële ondersteuning voor de software pakketten in Main. Ieder opensource software pakket in Ubuntu’s standaard installatie is daar terug te vinden, alsook andere belangrijke software zoals bv. server software.

Canonical ondersteunt al de pakketten in de Main softwarebron met veiligheidsupdates en andere kritische aanpassingen voor de volledige duur van de Ubuntu versie in kwestie.
Als Ubuntu zegt dat Ubuntu LTS veiligheidsupdates voor de periode van 5 jaar zal ontvangen, dan bedoelen ze de pakketten in de Main softwarebron. Gezien deze pakketten allemaal opensource zijn, kunnen de ontwikkelaars van Ubuntu deze zelf aanpassen.

Je kan nagaan of een pakket deel uit maakt van de Main softwarebron in het Ubuntu software centrum. Ze hebben als licentie opensource en er staat ook beschreven dat “Canonical levert kritieke updates” tot het einde van de ondersteuningsdatum van je versie van Ubuntu.
2014-08-07-Selectie_002

Restricted – Officieel ondersteund, Gesloten (Closed-Source) Software

De Restricted softwarebon bevat gesloten software die officieel door Canonical ondersteund wordt. Daarin vind je momenteel enkel hardware stuurprogramma’s. Bepaalde Wi-Fi hardware heeft gesloten stuurprogramma’s of firmware nodig om correct te werken. Gamers hebben de NVIDIA of AMD Catalyst (voordien gekend onder de naam “fglrx”) grafische stuurprogramma’s nodig om optimale prestaties te halen uit hun grafische kaart. Al deze stuurprogramma’s kunnen aangezet worden via het “Extra stuurprogramma’s” hulpmiddelprogramma van Ubuntu.

Canonical zal deze gesloten stuurprogramma’s en firmware officieel ondersteunen voor de duur van de Ubuntu versie.
Ze verbinden zich ertoe om deze stuurprogramma’s draaiende te houden, grote problemen op te lossen en alle veiligheidslekken te sluiten. Canonical kan dat echter niet zelf doen gezien de code niet open is. Ze moeten wachten tot de hardware fabrikant nieuwe en bijgewerkte stuurprogramma’s uitrolt als er een probleem is. Dat is de reden dat enkel voor-het-systeem-kritische stuurprogramma’s opgenomen zijn in deze softwarebron. Er is daar geen andere gesloten software terug te vinden. Er wordt gewoonweg ook geen andere gesloten software officieel ondersteund.

Je kan zien dat een pakket deel uit maakt van de Restricted softwarebron als de licentie ‘niet-vrij’ is en er staat dat “Canonical levert kritieke updates geleverd door de ontwikkelaars…”.
2014-08-07-Selectie_003

Universe – Onderhouden door de Gemeenschap, Openbron Software

Het grootste gedeelte van de software in Ubuntu Softwarebeheer komt van de Universe softwarebron. Deze pakketten worden ofwel automatisch geïmporteerd van de laatste versie van Debian ofwel geüpload en onderhouden door de Ubuntu gemeenschap.

Canonical levert geen officieel onderhoud noch updates voor deze pakketten. Een Ubuntu LTS versie kan wel voor vijf jaar ondersteund worden, maar de pakketten in de Universe software worden officieel helemaal niet ondersteund.
Ze zijn normaal gezien in orde, maar er is geen garantie dat ze veiligheidsupdates krijgen. Wanneer er een veiligheidsupdate gevonden wordt, kan het dat deze pakketten ze nooit ontvangen tot de volgende Ubuntu versie, wanneer de nieuwe versie van het pakket automatisch wordt binnengetrokken.

Dat zou je niet moeten afschrikken om software van de Universe softwarebron te installeren. Dat is meestal geen probleem – cruciale pakketten zoals Firefox bv. maken deel uit van de Main softwarebron en zullen dus veiligheidsupdates krijgen. Als er een echt groot probleem is, kan de Ubuntu gemeenschap het lek dichten een een update uitrollen.
De gemeenschap is exact dat, Ubuntu gebruikers en enthousiastelingen die niet voor Canonical werken, maar die hun vrije tijd besteden aan het werken op Ubuntu of bepaalde pakketten onderhouden.

Op een server systeem daarentegen is het wel belangrijk na te gaan of de server software die je gaat installeren deel uit maakt van de Main of van de Universe softwarebron. Als het uit de Universe softwarebron komt, doe je er best aan een oogje in het zeil te houden voor wat betreft de veiligheidsupdates. Je zou eventueel de server software op je eentje moeten updaten als er een lek gevonden wordt.

Je kan zien dat een pakket deel uit maakt van de Universe softwarebron als de licentie ‘Opensource’ is en er staat dat “Canonical levert geen updates voor … Sommige updates kunnen geleverd worden door de Ubuntu gemeenschap”. Canonical gebruikt het woord ‘kunnen’ en dus zijn er helemaal geen garanties.
2014-08-07-Selectie_004

Multiverse – Niet-Ondersteund, Gesloten (Closed-Source) en met Patenten Bezwaarde Software

Multiverse is de plaats voor de bedenkelijke en controversiële zaken. Ze bevat gesloten software zoals de ‘Adobe Flash plugin’ alsook pakketten die bv. afhangen van gesloten pakketten zoals plug-ins voor Skype.
Het bevat ook openbron software met wettelijke beperkingen – bv audio en video afspeelsoftware die inbreuk op patenten plegen. DVD afspeelsoftware is hier wel niet te vinden – er zijn ernstige juridische kwesties rond de openbron libdvdcss DVD afspeelbibliotheek. Feit is dat libdvdcss onwettig blijkt te zijn in de USA.

Ubuntu kan deze pakketten niet officieel verdelen samen met de standaard versie, maar ze worden hier aangeboden voor uw gemak. Bij andere Linux distributies worden deze zaken dikwijls gevonden in de zogenaamde ‘third-party repositories’ en daar moet wel een beetje zoeken om ze te vinden — RPM Fusion voor Fedora, Packman voor openSUSE, en Penguin Liberation Front (PLF) voor het ter ziele gegane Mandriva.

Net zoals met de Universe softwarebron is Multiverse een door de gemeenschap ondersteunde softwarebron. Er zijn geen garanties voor veiligheidsupdates. Gezien het grote aantal gesloten pakketten kan de gemeenschap de problemen niet oplossen, zelf indien ze dat zouden willen doen.

Je kan zien dat een pakket deel uit maakt van de Multiverse softwarebron als de licentie ‘Onbekend’ is. Net zoals bij Universe staat er dat “Canonical levert geen updates voor … Sommige updates kunnen geleverd worden door de Ubuntu gemeenschap”. Canonical gebruikt het woord ‘kunnen’ en dus zijn er helemaal geen garanties.
2014-08-07-Selectie_005

Besluit

Bij een typische thuis-PC moet je niet zoveel op die verschillen letten. Pakketten van de Universe softwarebron zouden in het algemeen nogal veilig zijn. Als er echter een groot probleem is, kan de Ubuntu gemeenschap deze behandelen en een veiligheidsupdate uitrollen voor je. Multiverse pakketten kunnen nodig zijn om bepaalde types van multimedia bestanden te bekijken tot het bekijken van Flash inhoud in Firefox.

Op een server of een kritisch werkstation zijn deze verschillen veel meer belangrijk. Als je een pakket van de Universe softwarebron installeert ben je niet zeker van ondersteuning door Canonical. Dat is wel een belangrijk feit als je deze software bloot stelt aan het Internet op een Ubuntu server.

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.