web analytics

Wat is Bitcoin?

Print Friendly, PDF & Email

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitaal betaalmiddelen dat gebruikt wordt voor online of mobiele transacties. Het is van het type crypto-betaalmiddelen.
Gestart in 2008, was Bitcoin het eerste crypto-betaalmiddel dat ooit werd ontworpen. Anderen hebben ondertussen het licht gezien zoals Litecoin, Namecoin en PPCoin.
Bitcoin wordt gebruikt om fondsen te versturen en te ontvangen waarbij geen enkel financieel instituut gebruikt wordt om de uitwisselingen van fondsen te overzien. Er zijn ook geen extra kosten.

Een hashing procedure wordt gebruikt om de gegevens (credentials) van de persoon die de transactie uitvoert te beveiligen en er zijn ook geen problemen met wisselkoersen noch ‘meerdere valuta voor hetzelfde betaalmiddel‘.

Bitcoin gebruiken

Om Bitcoin te kunnen gebruiken, moet je ofwel een ‘bitcoin potemonnee‘ downloaden op je computer, ofwel een online portemonnee hebben of een mobiele app gebruiken om je virtueel betaalmiddel te bewaren.

Koop Bitcoins aan en bewaar ze in je portemonnee tot je ze nodig hebt om aankopen te doen. De portemonnee bevat het adres van de Bitcoin gebruiker en een private sleutel of wachtwoord die nodig zijn om de transactie uit te voeren. Als je de private sleutel/wachtwoord vergeet ben je je Bitcoin fondsen voor altijd kwijt, daar er geen administrator is om je sleutel/wachtwoord te herstellen. Het gedecentraliseerd karakter voor het verwerken van de transacties veroorzaakt deze moeilijkheid, maar het is tezelfdertijd ook positief want het vormt een goede beschermingslaag voor het gebruik van netwerk, daar niemand anders aan je fondsen kan.

Mining: Hoe Bitcoin de transacties uitvoert

Bitcoin maakt gebruik van een peer-to-peer network om de transacties uit te voeren en de Bitcoins goed te keuren middels digitale handtekeningen. Het netwerk plaatst een tijdsleutel op iedere transactie om zo blokken van aaneensluitende transacties aan te maken, die het bewijs van aankoop vormen.
Het ganse systeem draait rond de Mining, die verwijzen naar computerprogramma’s welke draaien op het netwerk om er de nieuwe fondsen te behandelen die het systeem binnentreden wanneer Bitcoins aangeschaft worden, alsook voor het verzamelen en het controleren van bundels van transacties.

Gebruikers van het netwerk die zich akkoord verklaren om ‘miners’ te worden moeten aangepaste hardware draaien om het programma te kunnen draaien.

bitcoinmining

Voor hun moeite kunnen deze personen giften verzamelen op hun transacties.
De mining software belet gebruikers ervan om dezelfde Bitcoin te gebruiken om meerdere ontvangers te betalen en ook om andere types van frauduleuze betalingen te doen.

Hoe veel is een bitcoin waard?

Wie bepaalt er hoeveel een Bitcoin waard is? Dat doen de Bitcoin gebruikers en de waarde stijgt en daalt gedurende de dag, zoals de veiligheid op de beurs doet. Wanneer de vraag groter wordt en het aanbod vermindert gaat de prijs voor een enkele Bitcoin naar omhoog, zoals dat bij elke andere financiële economie doet.

In Juni 2013 was een Bitcoin ongeveer $123 USD, en iets meer dan 94 Euros waard. Een maand vroeger op 9 April 2013, was de Bitcoin zelfs $209 USD waard. Op 1 januari 2013, was het maar $13 USD waard.
Verschillende bronnen citeren de Europese schulden crisis als redenvoor de prijzenval in het begin van 2013. Gezien de waarde van de Bitcoin kan met fracties betalen voor kleinere aankopen.

Als je Bitcoins accepteert doe je er het best aan om direct naar een aanbieder te gaan die deze zal omzetten in je reguliere munt om een potentieel verlies te vermijden van de waarde van uw transactie.

Alhoewel de Bitcoin al een tijdje in omloop is, wordt het nog niet frequent gebruikt. Om deze en andere redenen kan de waarde van de Bitcoin nogal wispelturig zijn. Je doet er best niet aan je spaarcentjes in een Bitcoin portemonnee te zetten. Bitcoin.org raad je zelfs af om fondsen die je je niet kan permitteren eventueel te verliezen, te gebruiken.

Bitcoin History

Bitcoin Maand Aug 2015

Bitcoin 24 uur

Extra weetjes over Bitcoin:

Veiligheid: Alhoewel Bitcoin als extreem veilig aangeprezen wordt met het type van hash vercijfering dat gebruikt wordt bij transacties, worden alle transacties permanent op het netwerk bewaard en eenieder kan de balans en transacties zien, uitgevoerd door een Bitcoin adres.
Niemand weet wie achter het adres zit, tenzij je iets koopt dat naar jou moet worden gestuurd. In dat geval moet je je persoonlijke gegevens vrijgeven die door de verkoper gekoppeld kunnen worden aan het Bitcoin adres. Je moet dus in feite een nieuw Bitcoin adres aanmaken iedere keer dat je geld ontvangt via het netwerk.

Begin 2014, gebeurden twee Bitcoin hacks binnen de week, met het gevolg een verlies van honderden miljoen onverzekerde dollars voor de gebruikers.

In augustus 2014, publiceerde de ‘Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) een gedetailleerd document over de risico’s bij het gebruik van Bitcoins. De CFPB gaf aan klachten te hebben ontvangen van mensen die producten of diensten kochten met Bitcoins en nooit ontvingen wat ze besteld hadden. En vervolgens de verkoper niet konden bereiken. Andere fraude technieken zoals een Ponzie scheme worden gestipuleerd in de nota.

Onzekere toekomst: Gezien dat Bitcoin nog steeds een experiment is, kan het eender welke dag over kop gaan. Ondanks het feit dat zijn ondergang nog niet voor direct is, garandeert Bitcoin.org geen toekomst voor deze digitale munteendheid.

Geen terugbetaling: Wanneer je een aankoop op eBay of via andere website die aan- en verkoop diensten aanbiedt, is er een klachtenbeleid dat je kan gebruiken als wat je gekocht had, niet was wat je verwachte en je hebt een kans om je geld terug te krijgen.
Dat is niet geval met Bitcoin. De enige persoon die je je een terugbetaling kan aanbieden is de verkoper zelf en als die verkiest dat niet te doen is er geen derde partij weaar je terecht kan met je klachten.

Enkele extra links over Bitcoin:

  • Hoe een Bitcoin portemonnee opzetten, Bitcoins kopen en gebruikenAbout.com Web Trends introduction to Bitcoin.
  • About.com Social Media heeft een goed artikel over hoe je kan starten als een Miner. Maar, gezien de computerkracht die nodig is om de mining software te runnen, zal je thuis PC het wel niet trekken. Mocht je wel de processing power hebben om de software te draaien, hou dan wel rekening met een fikse electricietisfactuur.
  • How To Geek heeft de beste niet-technische uitleg die ik ben tegengekomen over hoe een Bitcoin netwerk werkt..
  • Om je een idee te geven hoe je met Bitcoins moet omgaan, lees eens het artikeltje van Popular Mechanics’ How to Spend a Bitcoin.
  • Je kan een lijst vinden van alle bedrijven waar je met Bitcoins terecht kan Bitcoin’s Trade wiki.

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.