web analytics

Veilig Surfen: Encrypteer je Android smartphone voor je hem verkoopt

Print Friendly, PDF & Email

lock_android_logo-620x300Op de website van de Federale Politie vond ik volgend heel interessant advies.

De mensen van het Avast-team kochten in Barcelona, Londen en Berlijn Android-smartphones in tweedehandswinkels.

De aanbiedingen van operatoren vliegen ons om de oren en dan is de verleiding groot om een nieuwe telefoon te kopen en de oude te verkopen op een zoekertjessite.

Wat heeft Avast nu aan het licht gebracht?

Op 2 van de 20 gekochte smartphones was de Gmail-account nog steeds actief. De vorige eigenaars hadden hun telefoon dus zonder meer uitgeschakeld voordat ze hem te koop aanboden.Op de andere toestellen die wel waren gereset via de daartoe voorziene functie, hebben de onderzoekers een gegevensherstelprogramma gebruikt.

En met succes: uit de geteste smartphones hebben ze een 4000-tal foto’s kunnen opvissen, waarvan 1500 familiefoto’s met kinderen, meer dan 750 foto’s van meer of minder geklede vrouwen, meer dan 250 selfies van de vorige eigenaar van de telefoon, 750 e-mails en sms-berichten, 250 contacten en nog veel meer. Als u dus uw Androidtelefoon of -tablet wenst te verkopen, raden we eerst en vooral aan de inhoud van uw toestel te versleutelen met de functie in het instellingenmenu in de rubriek Beveiliging. Dit zal enige tijd duren. Sluit het toestel dus zolang aan op een externe stroombron.

Daarna kunt u de fabrieksinstellingen herstellen, wat eveneens via dit menu mogelijk is.
Andere oplossing: het gebruik van speciale applicaties die al uw gegevens zullen wissen alvorens de fabrieksinstellingen te herstellen.

U kunt bijvoorbeeld naar de Android PlayStore gaan en iShredder 3 installeren.

Ook Avast heeft een programma om alle gegevens van uw toestel te wissen voordat u het verkoopt.

 

Spread the word. Share this post!

2 Comments

  1. Beantwoorden

    Ik wil aan mijn bijdrage nog iets toevoegen . Je hebt ook van die mensen die het niet nodig vinden als ze hun smartphone van de hand doen het SD kaartje eruit te halen waar hun foto’s , videos , documentjes enz.. staan opgeslagen . Men hoeft er enkel het kaartje uit het toestel te halen en in een cardreader te stoppen die aan een PC of laptop dan kan aangesloten worden .

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.