web analytics

Van Linux Mint Cinnamon naar Linux Mint KDE

Print Friendly, PDF & Email

Dit weekend heb ik mijn desktop en mijn laptop in een nieuw kleedje gestoken. Na enkele jaren Cinnamon als bureaubladomgeving gebruikt te hebben, heb ik besloten om KDE te gebruiken als bureaublad.

Het is niet omdat ik niet tevreden was van Cinnamon, maar toen ik me de opmerking maakte dat ik steeds meer KDE applicaties begon te installeren – Amarok, Choqok, K3B, KPatience, Krita, KTorrent, … – dan was de logische stap om Cinnamon te verlaten en KDE te installeren.

Eén van de zaken waardoor KDE toch een speciale plaats inneemt in Linuxland, is dat het veel eigen applicaties heeft. Neem nu digiKam. Het is een prachtige applicatie om je foto’s te beheren en maakt standaard deel uit van iedere KDE omgeving. Ook heeft KDE zijn eigen Office-suite, Calligra, die ik binnenkort eens zal testen.

Een andere leuke feature van KDE zijn de ‘activiteiten’. Dat zijn extra bureaubladen die elk hun eigen widgets, icoontjes en achtergrond kunnen hebben. Zo heb ik een activiteit voor mijn programmeren, eentje voor het schrijven en een gewone allesdoener.

De overstap van Linux Mint Cinnamon 17.2 naar de KDE versie is probleemloos verlopen.

In een andere post zal ik tonen hoe ik te werk ga om zo’n wissel door te voeren, zonder gegevensverlies en met het overnemen van bijna alle instellingen.

Spread the word. Share this post!

4 Comments

 1. Landschoot Georges

  Beantwoorden

  Dag Alian,

  Zou het mogelijk zijn eens de verschillen tussen Cinnamon, MATE, KDE en XFCE te bespreken (eventueel tijdens een Linux Café)zodat we de meest geschikte versie kunnen installeren?

  groeten
  Georges

 2. philippe

  Beantwoorden

  Ik vraag me af moest ik nu linux lite of iets in die zin(ken er niks van)installeren,ik nog tenvolle mijn gps kan opladen om te geocachen?

  • Beantwoorden

   Als je bedoeld met opladen, je batterij opladen ja, dat kan, daar dit gebeurt via een USB-connectie en die levert de stroom aan je GPS.

   Als je echter bedoeld ‘opladen’ in de zin van kaarten opladen, dan wellicht niet, daar de bijgeleverde software bij je GPS enkel voor Microsoft Windows en/of MAC voorzien zal zijn. Je kan in dat geval eventueel overwegen om je GPS software onder WINE te installeren, maar ik denk dat in dat ene geval effe je Windows opstarten de beste oplossing is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.