web analytics

Upgrade naar Windows 10: Resistance is futile

Print Friendly, PDF & Email

Microsoft maakt Windows 10 Upgrade automatisch voor Windows 7 en Windows 8

Het was te verwachten…

In september gaf Microsoft toe dat het Windows 10 op iedere Windows 7 en Windows 8 computer downloadde. Dan kwam de melding ergens in oktober dat een ‘accident’ de installatie van Windows 10 aanzette zonder dat de gebruiker daar toestemming toe gaf. Wel dat ‘accident’ bleek een geheime testrun te zijn aangezien Microsoft bevestigd heeft dat de massale upgrades naar Windows 10 vanaf Windows 7 en Windows 8 computer binnenkort gaan beginnen.

In een bericht op de officiële Windows blog, heeft Windows and Devices Group executive vice president Terry Myerson gemeld dat dit een twee stappen proces zal zijn:

Stap Één

Vanaf vandaag wordt Windows 10 als een “Optionele” update gemarkeerd in Windows Update voor Windows 7 en Windows 8 computers. Dat betekent dat gebruikers die hun systeem ingesteld hebben om alle updates te ontvangen zullen vaststellen dat het Windows 10 installatie proces automatisch zal beginnen en dat ze het zelf, manueel zullen moeten annuleren.

“Windows Update is de vertrouwde, logische plaats voor onze meest belangrijke updates en Windows 10 daar plaatsen is een andere manier die het gemakkelijk zal maken om deze upgrade te vinden.” zegt Myerson.

Stap Twee

Maar in begin 2016 wordt de aanpak van Microsoft agressiever en zal Microsoft opnieuw een aanpassing doorvoeren in Windows Update en wordt Windows 10 dan een “Aanbevolen” update. Gezien de standaard update instelling voor Windows 7 en Windows 8 zo is dat alle ‘Aanbevolen’ updates automatisch geïnstalleerd worden zal de overgrote meerderheid van de gebruikers oog in oog komen te staan met het opstarten van de Windows 10 installatie procedure.

“Al naar gelang je Windows Update instellingen kan het dat het upgrade proces automatisch opstart op je systeem,” geeft Myerson toe.

Opt-Out wordt de nieuwe Opt-In

Deze aanpassingen betekenen een radicale verandering in aanpak. Alhoewel gebruikers nog steeds de mogelijkheid zullen hebben om de Windows 10 installatie te stoppen, betekent het dat de gebruiker nu een proactieve daad moet stellen om de upgrade te stoppen war het vroeger een proactieve toestemming betrof om de update te starten.

Gezien de update status van Windows 10 op “Aanbevolen” zal blijven staan, gaat de gebruiker iedere keer als er nieuwe  aanbevolen updates gedownload en geïnstalleerd wensen te worden, opnieuw de upgrade naar Windows 10 moeten afbreken. Na een tijdje zal de gebruiker geïrriteerd worden en finaal eens de upgrade laten doorgaan.

Je kan dus stellen dat de titel van Myerson’s post ‘Making it Easier to Upgrade to Windows 10’ iets als een dubbel snijdend zwaard is want de titel zou evengoed ‘Making it Harder Not to Upgrade to Windows 10’ kunnen heten.

Myerson werpt wel een klein snoepje naar de gebruiker toe: computers die naar Windows 10 geüpgraded zijn kunnen binnen de 31 dagen terug naar Windows 7 of Windows 8 downgraden. Er staat echter nergens vermeld dat je, eens terug op je vorig OS, niet opnieuw lastig gevallen zal worden met de automatisch opstartende installatie…

Wat betekent dat allemaal voor ons?

Voor de meesten betekent het gewoon:
Resistance Is Futile

Gevorderde gebruikers zullen trucjes en hacks vinden om aan de gedwongen upgrade te ontkomen, maar voor het gros van de gebruikers valt dat jammer genoeg buiten hun competentie niveau.
Dat zal ook met zich mee brengen dat bepaalde systemen zullen vastlopen, drivers het niet meer zullen doen, enz… waardoor deze gebruikers naar de computerboer zullen moeten gaan om hun systeem terug werkingsklaar te krijgen tegen meerprijs natuurlijk.

Wat kan je doen om dat te voorkomen?

Weinig, behalve in je Windows update zowel het downloaden als installeren van updates op manueel zetten, zodat je controle hebt over wat je binnenhaalt.

Anders is het nu wel het ideaal moment om naar Linux over te schakelen.

Loont Windows 10 de moeite om te upgraden?

Als het ding je toch door je strot geduwd wordt, kan je je dat best vooraf toch eens afvragen. Ikzelf heb pas een kleine week geleden op mijn laptop de upgrade doorgevoerd naar Windows 10 en mijn eerste ervaringen zijn niet zo goed. Het systeem draait wel stabiel, maar de interface is een stap terug. Zelfs de lichtste desktop environment onder Linux werkt vlotter dan wat Windows 10 je aanbiedt.

Mijn eerste ervaringen zijn onder andere dat:

  • Die tegels op de tegelvloer volledig overbodig zijn. Gelukkig is het menu terug, maar denk nu niet dat het identiek is aan het menu van Windows 7. Het is veel minder werkbaar… onwerkbaar zelfs.
  • Als je instellingen wil aanpassen, moet je nu op verschillende plaatsen gaan kijken: Ofwel vind je het al onder de nieuwe Windows 10 instellingen. Vind je het daar niet, kun je nog de Windows 7 Instellingen oproepen. En lukt het daar ook nog niet, dan kan je via het menu een opdracht lanceren om een Windows XP-achtig schermpje te vinden om je instellingen aan te passen.
  • De algemene ergonomie van het systeem is volledig ondermaats

Voor de rest blijkt bij mij alles nog te werken na de upgrade, maar ik heb er nog niet lang genoeg mee gewerkt om een objectief verslagje daarover te schrijven. Dat kan je binnenkort wel verwachten op mijn blog.

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.