web analytics

Ubuntu Unity 14.04 opnieuw geïnstalleerd op mijn laptop

Print Friendly, PDF & Email

In 2015 heb ik Linux Mint MATE 17.2/3 op mijn laptop gedraaid. Mijn ervaring was heel goed. Met een basis van Debian en Ubuntu LTS ben je quasi zeker van op een goed platform te draaien.

MATE als bureaublad bevalt me beter dan Cinnamon, omdat er minder franjes aan zijn. Het enige dat mij een beetje stoort bij Mint zijn de standaard fonts die niet zo denderend zijn – daarom installeer ik ook altijd de Ubuntu font familie in Mint – en het nogal vlakke uiterlijk. Je moet er voor te vinden zijn voor die grijs op grijs look van Linux Mint. Ik moet wel zeggen dat ik nooit de look van de distro tweak. Hoogstens zal ik de achtergrond veranderen, maar voor de rest blijft de look & feel quasi onaangeroerd.

Linux_Mint_17Wat me opvalt tijdens het werken op de laptop is dat ik maar één – meestal gemaximaliseerd – venster op mijn bureaublad zet. Mijn 15” scherm is iets te klein om twee of meer vensters naast elkaar te draaien en voor zover ik me herinnerde bleek dat ‘één-venster-per-scherm’ heel goed te werken op Unity toen ik de 12.04 draaide.

Daarom heb ik vandaag Mint MATE vervangen door Ubuntu Unity en net zoals ik in het begin van het gebruik met de 12.04 al ervoer, ligt Unity me beter dan MATE althans op de laptop. Op mijn desktop draai ik Mint MATE.

Daar ik ook maar heel weinig toepassingen gebruik is de starter ook niet zo gevuld. Op het screenshot van mijn Unity bureaublad hieronder vullen de volgende programma’s de Starter. Bestandsbeheer, Firefox, Thunderbird, Plume Creator (open-source programma voor schrijvers), Calibre (e-pub management), LibreOffice, Gambas (programmeertaal), Ledenbeheer CIB-Liga, Birdie en Shutter. De andere applicaties die ik heel zelden gebruik roep ik op via de HUD.

BureaubladAls Ubuntu 16.04 verschijnt zal ik niet direct de overstap doen. Daar wacht ik altijd een beetje mee tot ik voldoende reviews gelezen heb. De 14.04 blijft toch nog tot 2019 ondersteund.

Ik zal de komende weken wel ervaren of de overstap een goede keuze was of niet, want dat is nu net het leuke aan Linux. De vrijheid om je systeem zo in te richten dat je e happy mee bent.

Spread the word. Share this post!

3 Comments

 1. Maurice Vansteelandt

  Beantwoorden

  Alain,
  ieder zijn goesting. Aan ieder de vrije keuze. (verandering van sijs doet “eten”.
  Heb ook een tijd lang Ubuntu 14.04.1/2/3/4 LTS 64-bit gebruikt, zowel op de desktop als op de laptop.
  Maar toch blijft het PCLinuxOS, nu voor mij, het best van al de besturingssystemen die ik al heb gebruikt én waar ik het liefst mee werk.
  LinuxMint 17.3 Mate 64-bit én Ubuntu 14.04.4 LTS 64-bit draaien in een VirtualBox binnen PCLOS.
  Geniet en ontdek.
  Maurice.

  • Beantwoorden

   Maurice,
   het feit dat je inderdaad een omgeving kan kiezen die voldoet aan je ‘noden’ is voor mij een groot pluspunt bij het gebruik van Linux. En zoals je ook aangeeft, voor de rest kan je in VirtualBox de nodige alternatieven draaien.

 2. Alain A

  Beantwoorden

  Alain,
  Toevallig heb ik mij deze week eens bezig gehouden met Ubuntu 15.04 MATE te installeren op een laptop. Het is leuk om eens een andere werkomgeving te zien. De verschillen tussen distro’s situeren zich echter volgens mij niet altijd in het zichtbare gedeelte. Het viel mij op dat na het installeren van Ubuntu de fans van mijn laptop veel sneller op hoger toerental draaiden, waardoor hij luidruchtiger wordt. Voor de rest is het een beetje van elk zijn eigen smaak.

  Alain A.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.