web analytics

Ubuntu PPA’s

Print Friendly, PDF & Email

PPA. Wat is dat?

PPA’s of Personal Package Archives zijn feitelijk pakketbronnen (repositories) die gebruikt worden door Ubuntu (en afgeleidde systemen zoals Mint). Ze bevatten sets van pakketten voor specifieke Ubuntu distributies.
Hun gebruik is vooral interessant voor pakketten die nog niet tot de officiële pakketbronnen zijn doorgedrongen (bv. via je systeem heb je maar toegang tot versie 2.4 van een specifiek programma terwijl op de website van de makers reeds versie 3.1 aangeboden wordt).
Het toevoegen van PPA’s betekent ook dat er door je pakketbeheerder meer bronnen afgelopen moeten worden alvorens je kunt updaten en het verhoogt ook de kans dat pakketten niet (meer) kunnen werken, door conflicten van diverse versies en hun afhankelijkheden (dependencies).
Daarom moet je je PPA’s ook heel goed beheren, hun geldigheid nagaan en ze desgevallend verwijderen als ze niet langer actief zijn en ons update proces onderbrak.

PPA’s leren kennen en basis beheer

Via de konsole

Om een PPA toe te voegen, moet je eerst zijn naam kennen.

Veronderstel dat je de laatste versie van Rapid Photo Downloader (http://www.damonlynch.net/rapid/index.html)  wenst toe te voegen aan je systeem.

Selectie_027

Op de download pagina van de website (http://www.damonlynch.net/rapid/download.html) lees je het volgende:

Selectie_025

De link op die pagina verwijst naar https://launchpad.net/~dlynch3/+archive/ubuntu/ppa waarvan hieronder een snapshot.

Selectie_026

PPA’s worden meestal in het vet aangegeven. Voor Rapid Photo Downloader is de PPA dus: ppa:dlynch3/ppa

Om die ppa toe te voegen aan je systeem geef je het volgende commando in:

sudo add-apt-repository ppa:dlynch3/ppa

gevolgd door

sudo apt-get update

Nu is de nieuwe PPA toegevoegd en via het update commando zijn alle bestanden die op de PPA te vinden zijn installeerbaar. Dus gaan we Rapid Photo Downloader installeren als volgt:

sudo apt-get install rapid-photo-downloader

Grafisch

Je kan een PPA ook grafisch toevoegen door in het menu van je OS te zoeken naar ‘Softwarebronnen’ of in je systeeminstellingen de optie Pakketbronnen te selecteren (typisch voor Mint).

Selectie_029

Naamloos venster_030

Softwarebronnen_031
Vergeet niet je systeembronnen te updaten door rechtsboven op “Werk de bestandenlijstopslag bij” te klikken.

Verwijderen

In het screenshot hierboven zie je dat je PPA’s kunt aan- of uitvinken en ook volledig verwijderen. Wat gebeurt er bv. als de software die je via een PPA (bv. Rapid Photo Downloader) geïnstalleerd hebt problemen geeft? Zal het verwijderen van de PPA en het verwijderen van het PPA pakket soelaas brengen? Helaas niet!!

Om dat probleem te verhelpen moet je het commando “ppa-purge” gebruiken.

De kans is groot dat dit pakket niet standaard geïnstalleerd is. In dat geval moet je het eerst via

sudo apt-get install ppa-purge

installeren. Je kan het dan gebruiken om de PPA en alle pakketten die via die PPA op je systeem geïnstalleerd werden te verwijderen.

Gebruik het ppa-purge commando als volgt:

sudo ppa-purge ppa:dlynch3/ppa

Noteer dat dit commando het pakket rapid-photo-downloader niet volledig zal verwijderen, maar het zal downgraden naar die versie die voor handen is in de eerste actieve pakketbron die het programma aanbiedt voor je systeem.

Y PPA Manager

Als je al die moeite hierboven niet wil doen, kun je je het nog gemakkelijker maken door gebruik te maken van het pakket “Y PPA Manager” te installeren. Om dat te doen moet je – wat dacht je – eerst een PPA toevoegen aan je systeem, namelijk ppa:webupd8team/y-ppa-manager.
Na installatie van de PPA en het updaten van je pakketbronnen, installeer je het pakket als volgt:

sudo apt-get install y-ppa-manager

Y PPA Manager_032
Deze tool laat je toe PPA’s te ‘purgen’ via een GUI, de pakkettenlijst te doorlopen, scannen op dubbels, pakketbronnen te backuppen ontbrekende GPG sleutels te importeren tot zelfs je werkende PPA’s bij te werken na een upgrade naar een recentere Ubuntu versie. Vooral dat laatste kan je veel tijd besparen, daar het bijwerken van je PPA’s bij een nieuwe Ubuntu versie het herschrijven van al die APT-bronnen vereist. Tenslotte kan je ook in Launchpad zoeken naar een PPA en die vergelijken met de versie die momenteel op je systeem geïnstalleerd is.

Spread the word. Share this post!

1 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.