web analytics

Ubuntu 18.04 – Firewall activeren

Print Friendly, PDF & Email

Een firewall is je eerste verdedigingslijn tegen misbruik van buitenaf, zijnde het Internet. Ubuntu 18.04 komt met de nodige software om een firewall te draaien, maar standaard staat die firewall software uit 👿
Dat kan vreemd overkomen, maar het feit dat Ubuntu per default geen open TCP of UDP poorten heeft, kan deze instelling gedeeltelijk verklaren.

Immers een gebruiker die geen firewall aan staan heeft op zijn systeem en enkel thuis achter zijn Telenet/Proximus router werkt – die automatisch een ingebouwde firewall draaien – stelt zich niet direct bloot aan de externe kwaadaardige invloeden van het Internet, zelfs al heeft hij Samba poorten openstaan om op zijn thuisnetwerk andere apparaten te benaderen. Maar als diezelfde persoon zijn laptop meeneemt op de baan bv. in een luchthaven, horeca bedrijf, school, … en daar verbinding maakt met een open wifi, stelt hij zich direct bloot aan het Internet en heeft hij plots geen enkele beveiliging meer waardoor zijn systeem gecompromitteerd kan worden.

Daarom is het instellen van een firewall altijd een goede zaak.

Uncomplicated FireWall – UFW

Ubuntu maakt gebruik van het pakket ufw (Uncomplicated FireWall) dat voor huis-tuin-keuken gebruikers die geen server draaien ruim voldoende is. Er wordt zelfs geen kennis van ip-tables verwacht van de gebruikers.

Er zijn twee manieren om de firewall aan te zetten:

Via de terminal:

sudo ufw enable

Via een grafische interface

De grafische interface – gufw – moet je eerst zelf nog installeren.

sudo apt install gufw

Eens geïnstalleerd kan je die opstarten. Je vindt het icoontje terug in je toepassingslijst (superkey + A) of kan je het opzoeken (superkey)

Om de firewall in te stellen moet je als admin werken.

In de grafische front-end kan je de firewall aan- of uitzetten en kan je kiezen tussen drie verschillende profielen: thuis – kantoor – openbaar. Voor een gewone thuisgebruiker kan je alle instellingen laten staan zoals ze zijn en gewoon de firewall aanzetten.

Spread the word. Share this post!

3 Comments

  1. Maurice

    Beantwoorden

    Als ik sudo apt install guwf in de terminal laat uitvoeren krijg ik de melding: “kan pakket guwf niet vinden … <—– guwf zou moeten zijn: gufw … en dan lukt het wél.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.