web analytics

Terminal sessie opnemen en later als video afspelen

Print Friendly, PDF & Email

Werken met terminal commando’s is voor vele nieuwe Linux gebruikers een onbekend en soms beangstigend gebeuren.

Dat houdt in dat je, als wat meer ervaren Linux gebruiker, soms om raad gevraagd wordt om bepaalde terminal commando’s uit te leggen.
Daar knelt natuurlijk het schoentje. Hoe kan je deze persoon gemakkelijk de te volgen stappen tonen als de persoon niet naast je zit? Er zijn de gekende oplossingen, zoals het uitschrijven van de procedures en deze te e-mailen, of eventueel via Skype of telefoon alles mondeling uitleggen.
Een betere oplossing bestaat er in de andere persoon digitaal te laten meekijken. Daartoe kun je bv. Teamviewer gebruiken, maar dat betekent extra software installeren op de machine van de ‘vragende partij’ wat niet altijd een mogelijke optie is, maar ook dat jij toegang krijgt tot hun systeem, wat dan problemen kan aanbregen met betrekking tot de privacy.
Nog een andere oplossing is een video opnemen van je opeenvolgende commando’s met programma’s zoals Istanbul of gtk-RecordMyDesktop, maar deze zijn meer geschikt voor het opnemen van GUI acties en zijn dus wat overkill voor simpele terminal commando’s.

Terminal Sessie Opname Tools

Er bestaan natuurlijk ook tooltjes om enkel een terminal sessie op te nemen. Je hebt de online diensten zoals showterm.io of asciinema.org. Probleem met deze diensten is dat je oplossing via het web bekeken moet worden en dus dat je opnames ergens in de cloud opgeslagen zijn (en blijven?).

Wens je echter privacy, kan je de opnames lokaal beheren, met een tooltje zoals TermRecord .

TermRecord is een open-source tool geschreven in Python, die een terminal sessie opneemt en wegschrijft als een HTML-bestand. Daar het een HTML-bestand is kan iedereen de opgenomen terminal sessie terug afspelen via de browser.

Download en installatie TermRecord

TermRecord wordt als een Python package aangeboden, dus moet je eerste het pip commando installeren, waarna je met pip het TermRecord tooltje kan installeren.

Installatie pip

$ sudo apt-get install python-pip

Installatie TermRecord

$ sudo pip install TermRecord

Terminal Sessie opnemen metTermRecord

Een terminalsessie opnemen met TermRecord is simpel.
Gebruik het volgende commando om de opnam te starten:

$ TermRecord -o /pad/naar/html_bestand

Om bijvoorbeeld een terminal sessie op te nemen in je Documente folder met de naam sessie01.html geef je het volgende commando in:

$ TermRecord -o ~/Documenten/sessie01.html

Vanaf dat moment zal ieder teken dat je typt in je terminal weggeschreven worden in het HTML-bestand. Simultaan wordt ook tijdsinformatie weggeschreven, zodat de volledige terminalsessie met dezelfde snelheid als tijdens de opname wordt afgespeeld in je browser.

Stoppen met opnemen doe je via het commando exit en de Enter-toets.

termrecord01

Als je het HTML-bestand in je browser opent, kan je die afspelen, herstarten of pauzeren. Daarnaast kan je ook de afspeelsnelheid aanpassen, zodat het afspelen sneller of trager gebeurt.

Hier is een voorbeeld Terminal screencast aangemaakt via TermRecord.

Bronnen:
http://xmodulo.com/record-replay-terminal-session-linux.html
http://ask.xmodulo.com/install-pip-linux.html

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.