web analytics

Werken met de map ‘Sjablonen’

Print Friendly, PDF & Email

In je /home/<gebruikersnaam> map vind je de ondergewaardeerde map, Sjablonen (Templates) genaamd.

Standaard persoonlike map

Bij Mint is de map Sjablonen standaard leeg, waardoor een gebruiker er ook niet direct het nut van inziet terwijl het één van die mappen die je productiviteit enorm kan verhogen.

Bedoeling van de map Sjablonen.

Het is de bedoeling dat je in die map, sjablonen van je meest gebruikte programma’s bewaart, zoals een blanco Writer document, een leeg Calc spreadsheet of een standaardbrief met een hoofding, …

Als je dan in je bestandsbeheerder of op je bureaublad rechtsklikt met de muis, dan zal je in het pop-up menuutje een verwijzing vinden naar die sjablonen.

Daar de map standaard leeg is, zal je ook maar één type bestand in terug vinden, namelijk een tekstbestand, alsook de melding dat je er tot op heden geen extra sjablonen in hebt geplaatst.

Door op ‘Leeg bestand’ te klikken wordt er in de doelmap (= deze waar je rechts geklikt heb) een document van het aangeklikte type aangemaakt (in ons geval is dat een tekstbestand). Je kan direct de naam van het bestand veranderen en dan moet je maar dubbelklikken om het moederprogramma ervan te starten.

Extra sjablonen toevoegen

Om een sjabloon toe te voegen volstaat het om een bestand op te slaan in die map Sjablonen.

Voorbeeld:

 • Start Writer op en bewaar een leeg ODT-document in de map Sjablonen. Geef het bestand een duidelijke naam.
 • Maak een tweede tekstdocument aan met je standaard briefhoofd en bewaar dat ook in de map sjablonen

Zoals je merkt wordt voor ieder bestand in de map sjablonen onder het menu ‘Document aanmaken’ een menu-item gemaakt. Door dat aan te klikken start het moederprogramma op met als document het sjabloon. Heb je in het sjabloon tekst geplaatst, dan staat die natuurlijk klaar om verder bewerkt te worden.

Enkele praktische sjablonen:

 • Lege documenten (tekstdocument, rekenblad, presentatie, gimp afbeelding, shell script, …)
 • Voorgemaakte documenten zoals briefhoofden, rekenbladen met reeds aangemaakte kolommen met de maanden, Impress presentatie met je eigen look & feel, …

Als je enkele sjablonen hebt aangemaakt kan je lijstje er zo uitzien

Tips

 • Kopieer de map Sjablonen naar je back-up apparaat, zodat je na het installeren van een nieuwe distro deze enkel in de map sjablonen terug moet plaatsten om vlot nieuwe documenten te kunnen aanmaken.
  Ik verkies deze manier van werken boven deze om rechtstreeks in LibreOffice een bestand als sjabloon op te slaan, daar LibreOffice de sjabloon bestanden standaard op een wel erg ongemakkelijke locatie plaatst, namelijk in ./config/libreoffice/4/user/template en je deze map wel over het hoofd kan zien bij een back-up…
 • Download het Ultimate Templates Pack. Eens gedownload gewoon uitpakken en alle bestanden ervan in je map ‘Sjablonen’ zetten. Je hebt dan al direct een hele reeks van leuke sjablonen. Deze die je overbodig vindt kan je gewoon verwijderen uit de map Sjablonen. Hieronder mijn standaard sjablonen samen met deze van het Ultimate Templates Pack.

Update 02 april 17

Help, ik heb die map verwijderd. Hoe krijg ik die terug?

Als je die map verwijderd hebt omdat je ze niet gebruikte, dan kan je zonder veel problemen die map terug zetten.
Als je niet weet hoe de map nu juist heet kan je de juiste naam opzoeken.

Daartoe open je het bestand /home/<gebruikersnaam>/.config/user-dirs.dirs

Indien het lijntje XDG_TEMPLATES_DIR=”$HOME/Sjablonen” niet aanwezig is, moet je het toevoegen, maar normaal staat het er in.

 

 

 

 

Spread the word. Share this post!

2 Comments

 1. Marc

  Beantwoorden

  Mr Baudrez

  Bij het install van Mint 18.1 heb ik die map verwijderd aangezien ik er geen nut van had, wist ook niet wat de bedoeling was van deze.
  Kan ik die nog terug krijgen met een commando,of is er een andere oplossing?
  Gwenoder

  • Beantwoorden

   Gwenoder,

   maak gewoon de map terug aan. Om de juiste schrijfwijze van de naam te weten, kijk je in de bestand ~/.config/user-dirs.dirs naar het lijntje:
   XDG_TEMPLATES_DIR="$HOME/Sjablonen"

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.