web analytics

Scherm roteren

Print Friendly, PDF & Email

Velen hebben een flatscreen die je 90 graden kan kantelen van landscape naar portrait. In bepaalde gevallen is het werken met een verticaal geroteerd scherm interessant (bv bij het opmaken van een A4 in een DTP-pakket zoals Scribus) omdat je meer verticale ruimte krijgt en een A4 volledig zichtbaar is.

Hoe roteer je het scherm?

Via configuratiescherm

In het configuratiescherm kan je het onderdeel schermen selecteren. Bij de optie ‘rotatie’ kies je voor links’ om het scherm verticaal te roteren of voor normaal om het terug in normale horizontale modus te zetten.

Kantelt je monitor naar de andere kant, dan kies je voor rechtse rotatie

Nadeel van die methode is dat je het scherm te vroeg of te laat gekanteld hebt waardoor je moeilijk de optie [roteren] selecteren want je zit met een onhandelbare muis  die in plaats van naar boven te gaan, naar links loopt of net omgekeerd ….
Iedereen die met gekantelde schermen (ge)werkt (heeft) kent dat fenomeen.

Schermvoorkeuren

Via het toetsenbord

Een oplossing via het klavier is wel een betere aanpak, daar je niet moet zitten sukkelen met een muis die naar boven loopt, terwijl je met de hand naar links gaat enz…

Als je dan nog de rotatie-opdracht kan koppelen aan een bepaalde toetsencombinatie dan zit je helemaal goed.

Hoe noemt je scherm?

Eerst moet je weten onder welke naam je scherm gekend is op je systeem. Daartoe wordt het commando xrandr gebruikt.

xrandr is an official configuration utility to the RandR X Window System extension. It can be used to set the size, orientation or reflection of the outputs for a screen.

Via het commando xrandr -q krijg je een overzicht te zien van de mogelijkheden van je X Windows systeem, waaronder welke apparaten verbonden zijn en welke resoluties mogelijk zijn.

xrandr -q

Hierboven is in de output van het xrandr -q commando duidelijk zien dat het scherm verbonden is met de HDMI-1 output.

Hoe roteren ?

Nu we weten onder welke naam het scherm aangesproken moet worden, kunnen twee commando’s aangemaakt worden om enerzijds het scherm te roteren en anderzijds het terug in normale toestand te zetten.

De commando’s om resp. het scherm 90 graden naar links te draaien en om het terug in normale horizontale modus te zetten, zijn:

xrandr --output HDMI-1 --rotate left
xrandr --output HDMI-1 --rotate normal

waarbij HDMI-1 de naam van het gekoppelde scherm is.

Hoe commando’s toepassen

Alias

Je kan er een alias voor aanmaken en die in je .bashrc bestand zetten, zodat je vanuit een terminal de rotatie kan uitvoeren.

alias links='xrandr --output HDMI-1 --rotate left'
alias norm='xrandr --output HDMI-1 --rotate normal'

Nadeel van die manier van werken is dat je steeds via een terminal moet werken en dan nog de alias moet ingeven via het klavier.

Koppel je commando aan een sneltoets

Op je klavier heb je wel enkele toetsen die nog vrij zijn en die je kan gebruiken om de commando’s daaraan te koppelen.
Op mijn klavier heb ik bovenaan nog enkele ongebruikte toetsen zitten die genummerd zijn 1,2,3,4,5 en die ik nog nooit gebruik heb. Ik zal toets 1 koppelen met het naar links roteren en toets 2 gebruiken om mijn scherm terug horizontaal weer te geven.

klavier1

In het configuratiescherm is er een onderdeel ‘Sneltoetsen‘.

Sneltoetsen

Scroll door de lijst en ga na of de gekozen toetsen al ergens mee gekoppeld zijn. Is dat niet het geval, dan kan je via de toets [Toevoegen] je eigen sneltoets maken.

In het kleine venstertje geef je een Beschrijving mee en het commando:

Aangepaste sneltoets_031

Eens beide commando’s ingegeven zijn, verschijnen ze onderaan, maar zijn ze nog niet gekoppeld aan een toets.

Uitgeschakeld

Om ze nu te koppelen, klik je op het woord ‘Uitgeschakeld‘ en als Nieuwe sneltoets… verschijnt, druk je op de gewenste toets op je klavier. De interne code van de toets verschijnt dan.

Bij mij geven die twee toetsen het volgende resultaat

gekoppeld

Telkens ik nu op de [1] toets klik, wordt mijn beeld 90 graden naar links geroteerd, wat overeenkomt met de stand van mijn monitor in verticale mode.

Zet ik mijn monitor terug normaal, dan hoef ik enkel maar op de [2] toets te klikken om het beeld terug normaal te krijgen.

Voorbeelden:

Distrowatch in verticale mode

Resultaat Verticaal

Distrowatch in normale mode

Resultaat Horizontaal

Gezien ik nu met 1 toetsaanslag de oriëntatie van mijn beeldscherm kan veranderen, zal ik ook veel meer gebruik maken van die rotatie mogelijkheid. Horizontaal is leuk voor Rekenbladen bv en verticaal zal super zijn om Teksten te schrijven of om te programmeren.

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.