web analytics

Saved by the … NAS en Dropbox

Print Friendly, PDF & Email

annnd-once-again-I-fucked-upJa, ik was de klos gisteren. Mijn 1TB harde schijf van mijn desktop volledig LEEG. Alles weg, gone … wel op een Windows 7 na…

Mijn schuld? Ja, toch gedeeltelijk, maar de software die de boel naar de knoppen hielp draagt ook een grote verantwoordelijkheid, met name de HP – Back to Factory Settings voor misleidende informatie, of op zijn minst onvolledige informatie.

 

Effe een overzichtje van de feiten.

Mijn desktop heeft een Windows 7 Home Pro die er al op draait sinds ik de desktop heb aangeschaft, zijnde mei 2011. Die draait al 5 jaar zonder noemenswaardige problemen. Daarnaast natuurlijk mijn Linux partities – was de Linux Mint 18 MATE BETA.

Ik was in Windows 7 aan het werken binnen Word – een macro aan het schrijven – toen Windows me meldde dat er een probleem was bij de Windows Update. En ja, toen ik de Windows Update bekeek, stond er daar een mooi rood kruis met een obscure 0X…….. fout code, kortom een typische Windows SNAFU.

Via Google op die foutcode gezocht, wat her en der oplossingen uitgeprobeerd, maar niks dat me een stap verder naar een oplossing toe bracht. Je zou kunnen zeggen, laat het dan maar zo, zonder die updates heeft je Windows ook een leven.

Maar aan de andere kant met de einddatum voor de gratis upgrade naar Windows 10 in het verschiet – 29 juli – en mijn Windows 7 die steeds meer zotte kuren vertoont, was het wellicht de moment om te upgraden naar Windows 10. De ervaring met de 10 op mijn laptop de laatste zes maand was positief, dus waarom nu niet migreren naar de 10.

Helaas, alle tooltjes en oplossingen ten spijt wou of kon de upgrade niet doorgaan omdat de Windows Update het niet deed. Er bleek dus maar één oplossing over en die was om de Windows 7 te herinstalleren en dan direct de upgrade naar Windows 10 door te voeren.

Op mijn systeem is er een recovery partitie. Die kan ik bereiken via een functie-toets tijdens de POST (Power On Self Test). Aangezien ik toch de beslissing genomen heb om die Windows7 te vervangen, gaan we ervoor.

Zodra de recovery software opgestart is, zegt het eerste scherm onder andere:

 • Het systeem wordt teruggezet naar fabrieksinstellingen

Oké, dat is wat ik wil. Een normale lege (op de bloatware na) Windows7. De huidige Windows7 staat in /dev/sda1, dus ik zie niet direct problemen.

Het tweede scherm, het feitelijke startscherm, zegt ook:

 • Je Windows partitie wordt geformatteerd

Right, Enkel Windows partities dus. Ik ben safe. Mijn EXT4 partities blijven onaangeroerd… ja toch… of niet? Windows partities zijn duidelijk te onderscheiden van Linux partities, dus ik zie geen probleem.

Die ganse recovery procedure duurt wel een tijdje, en op het einde herstart de PC, boot direct in Windows7.
Eerste start, dus taal instellen, toetsenbord aangeven, bla,bla,bla… en dan terug opstarten.

Dat mijn GRUB weg is, dat is niet zo abnormaal, die kan ik er toch terug opzetten vanuit mijn Linux Mint.

Ik heb dus wat ik wil. Een maagdelijke Windows7 MET werkende Windows Update. Prima.

Ik had in mijn extended partitie nog een NTFS-partitie met wat stuff staan die ik zowel vanuit Windows als vanuit Mint kon benaderen. Alleen vind ik die niet in mijn verkenner. En de C:-partitie is net geen 1TB groot….Oei, dat is fout.

Onder het schijfbeheer van Windows7 snel gekeken of mijn Linux partities er nog zijn en …

data-lossALLES WAS WEG
450 GB aan data

Hoe kan dat nou?

Mijn Post-Mortem onderzoek naar wat er misgelopen was komt in feite neer onduidelijke info van HP in zijn recovery tooltje en mijn foutieve interpretatie van ‘fabrieksinstellingen’

 • Ik had moeten weten dat bij het ontwikkelen van het recovery programma de programmeurs enkel maar aan Windows dachten (en wellicht nog steeds) en er dus geen rekening mee gehouden hebben dat er andere besturingssystemen op die harde schijf konden staan, waardoor ‘je windows partities worden geformatteerd’ in feite betekent ‘alles op je harde schijf zal je kwijt zijn’
 • Fabrieksinstellingen: Voor mij is dat gewoon de ini-bestanden op standaard zetten en dat de software die ik later geïnstalleerd heb opnieuw zal moeten installeren. Echter, fabrieksinstellingen is bij hen letterlijk te nemen. Toen ik die PC aanschafte stond er enkel maar 1 partitie met Windows op. Dat heb ik inderdaad teruggekregen.

Data recovery

data-recovery-2Daar sta je dan voor lul hoor. Gelukkig dat ik nogal strikt ben op mijn backups en cloudopslag en dat ik wellicht tot 98% van mijn data zal kunnen terugzetten.

Op mijn NAS heb ik een kopie staan van mijn projecten, muziek, foto’s, video’s, en op Dropbox staan mijn actieve projecten. Die heb ik ook zo terug.

Ik ben wat screenshots kwijt en hier en daar een bestandje of een ISO, maar niks dat me pijn zal doen.

Ik hamer er altijd op dat je je gegevens moet veilig stellen. Ik heb van al mijn heel belangrijke zaken altijd 2 kopies (naast het origineel op de PC), eentje op mijn NAS en eentje op Dropbox. Voor mijn gewone zaken heb ik mijn origineel op de PC en een kopie op de NAS.

Mijn actieve projecten, dat zijn de zaken waar ik momenteel aan werk, die staan op Dropbox omdat ik die vanuit al mijn werkomgevingen wil kunnen bewerken (Windows of Linux – PC of Laptop). Eens deze afgelopen zijn komt er kopie van op de NAS.

In de Verkenner kan je de diverse mappen op mijn NAS (\\Wolkje) zien, dus binnenkort wordt de data uit die diverse mappen teruggehaald.

Knipsel-verkennerLessons Learned?

Al bij al een vreemde ervaring, waarbij ik geleerd heb dat de wereld nog altijd in Windows termen denkt, terwijl ik al lang universeler denk. Voor mij zijn Windows partities enkel Windows partities en ‘niet alles wat op je harde schijf staat’, maar voor de rest van de wereld… tja… . Fabrieksinstellingen die gaan inderdaad verder dan de ‘instellingen’ en betekenen ‘zoals het uit de fabriek kwam’. Dat weet ik nu ook.

Op naar het volgend probleem dan zeker? Och ja, Die Windows 10 draait nu op mijn desktop ook hoor.

 

 

Spread the word. Share this post!

4 Comments

  • Beantwoorden

   Kolvis,

   nee omdat ik gewoon bestanden kopieer naar mijn NAS en geen gebruik maak van backup/restore software, enerzijds omdat ik die extra mogelijkheden niet gebruik, en anderzijds omdat ik een backup gemaakt in Windows ook moet kunnen terugzetten onder Linux.

 1. François

  Beantwoorden

  Ik heb heel het verhaal eens gelezen .

  “Mijn schuld? Ja, toch gedeeltelijk, maar de software die de boel naar de knoppen hielp draagt ook een grote verantwoordelijkheid, met name de HP – Back to Factory Settings voor misleidende informatie, of op zijn minst onvolledige informatie.”

  Bij een Back to Factory Settings , of het systeem terugzetten naar fabrieksinstellingen zet de software je systeem helemaal terug zoals het uit de fabriek is gekomen . En hieronder word dan verstaan. Windows + stuurprogramma’s voor de hardware en door HP voorgeïnstalleerde software word behouden . De Harde schijf word dus geherpationeerd en geformateerd en het systeem word hersteld naar fabrieksinstellingen .Het is dus logisch dat de Linux partitie verdwenen was.
  Een backup maken is nu ook niet de ideale oplossing als je een systeem gebruikt waarop Windows 7 stond voorgeïnstalleerd . Met een backup stel je jouw belangrijke data veilig . Het is veel beter om een kopie van je systeem te maken . Als je harde schijf crasht heb je een kopie van je systeem dat je dan kan terugzetten naar de toestand toen je de systeemkopie aangemaakt hebt .Een systeemkopie kun je nu wel niet maken op een netwerkschijf en moet je dus maken op een externe harde schijf die aangesloten is op een USB poort .
  @koivis , in Windows 10 is dit dus ook mogelijk om een kopie van je systeem te maken .

  http://www.webstekvanswake.be/herstelschijfjes-maken/

 2. HL

  Beantwoorden

  Bedankt voor de info.
  Ik had naast Xubuntu LTS Windows 8.1 die bij het installeren van updates vastliep. Maar goed dat ik de recovery van W.8.1 niet gebruikte (Laptop Medion) anders had ik hetzelfde aan de hand. Gelukkig heb ik op mijn computer 2 aparte schijven (data dubbel) voor mijn data Maak nooit een systeemkopie vanuit W.10, je zou niet de eerste zijn die bij het terugzetten van de systeemkopie merkt dat dit niet altijd lukt. Er zijn beter gratis back-upprogramma’s.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.