web analytics

Rippen: van muziek CD naar MP3

Print Friendly, PDF & Email

CD Ripping

“Ripping” is het kopiëren van een muziek CD naar je computer. CD ripping wordt soms ook ‘CD extraction’ genoemd.

CD Ripping: De basis

Hieronder vind je een kort overzicht hoe CD-ripping werkt met de mogelijke extra opties.

Hoe werkt het

Muziek wordt op een CD niet-gecomprimeerd opgeslagen. Dat betekent dat de audio kwaliteit zeer hoog is, maar dat er ook veel ruimte nodig is voor slechts enkele tracks. Een 700MB CD kan maar 80 minuten aan niet-gecomprimeerde muziek bevatten en het kopiëren van die niet-gecomprimeerde muziek zal veel plaats innemen op je computer.

Het is mogelijk om muziek te comprimeren zodat het minder ruimte inneemt, waardoor het beter past op een computer of draagbare muziekspeler. De gebruikte compressie methode bepaalt de kwaliteit en de grootte van het bestand op je computer. Algemeen genomen is het zo dat hoe kleiner je het bestand maakt, hoe slechter de kwaliteit van de muziek zal zijn.

Lossless compression is een manier om de grootte van het bestand te verkleinen zonder aan kwaliteitsverlies te leiden. De bestanden blijken echter nog altijd zeer groot te zijn.

Lossy compression verlaagt de kwaliteit van je muziek, maar de bestandsgrootte is al veel kleiner en door een voldoende hoge kwaliteit in te stellen, zullen de meeste mensen het verschil tussen de gecomprimeerde en niet-gecomprimeerde muziek niet horen.

Een codec (coder/decoder) is een stukje software dat audio van het ene naar het andere formaat omzet. Codecs laten je tevens toe muziek in een bepaald formaat opgeslagen, af te spelen op je computer. Sommige codecs zijn vrij daar waar anderen gepatenteerd/gecopyright zijn en dus aangekocht moeten worden of waar er een licentie van moet worden aangeschaft. Bepaalde distro’s zoals Ubuntu gebruiken standaard enkel vrije/open codecs zoals Vorbis of FLAC, al kun je zonder probleem de niet-vrije codecs installeren via sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras.

Zie FreeFormats en RestrictedFormats voor meer informatie over Ubuntu en de vrije/niet-vrije formaten.

Wanneer je een CD ript, wordt iedere track op de CD omgezet naar het ingestelde formaat en als een bestand op je computer opgeslagen. Gezien een CD heel veel data bevat die allemaal omgezet moet worden, zal het rippen van een volledige CD een tijd duren. Eens de track geript is, kun je die beluisteren met je favoriete muziekspeler (Banshee, Amarok, Clementine, …)

Muziek Bestand Formaten

Je hebt beschikking over verschillende formaten om je muziek op te slaan, elk met hun voor- en nadelen. Hieronder een kleine selectie van de meest voorkomende:

  • Ogg Vorbis – Een lossy open audio formaat. Zie http://vorbis.com/ voor meer informatie
  • FLAC – Een populair lossless open audio formaat. Zie http://flac.sourceforge.net/ voor meer informatie
  • MP3 – Het meest gebruikte muziek formaat ondersteund door de meeste mobiele muziekspelers en smartphones. MP3 is een gepatenteerd formaat. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/MP3 voor meer informatie.
  • AAC – Dat formaat wordt gebruikt door de populaire Apple iPod muziekspelers. AAC is een gepatenteerd formaat.

Het formaat dat je kiest zal wellicht afhangen van je persoonlijke voorkeur en of je het geripte bestand enkel op je PC of ook op draagbare apparatuur wenst af te spelen.

Muziektitels en Metadata

Wanneer je muziek ript en op je computer zet, kan je bepaalde extra informatie (metadata of track data) ook opslaan. Veel comprimerende audio formaten ondersteunend ‘tags’, die in feite niks anders zijn dan labels waarmee je de genre, artiest, … kan ingeven. Veel CD-ripping applicaties kunnen automatisch die extra informatie zoals track en album naam van het Internet halen (via CDDB, afkorting voor Compact Disc Database) en voegen die automatisch toe aan je bestand.

CD-ripping software

Er zijn diverse applicaties die je toelaten om audio CD’s te rippen zoals Soundjuicer, Asunder, RipperX maar ik heb de beste ervaring met K3B. Ik gebruik K3B ongeacht mijn bureaubladomgeving als CD/DVD-brander en de resultaten voor het rippen van een audio-CD zijn heel goed.

Voor de terminal fans, kun je een CD rippen via het programma abcde (http://www.andrews-corner.org/abcde.html).

K3B installeren

K3B is te installeren via je softwarebeheer programma.

Hoe een CD-rippen via K3B.

  • Start K3B op
  • Via het menu Hulpmiddelen klik je op Audio-CD rippen
  • Plaats de audio CD in de speler

Selectie_108

Zodra K3B de audio CD herkent heeft, verschijnt de naam ervan in het kleine venstertje. Klik dan op OK. Je komt in dan in het volgende scherm terecht.

Selectie_109
De muziektracks worden uitgelezen en op het Internet haalt K3B de metadata voor de CD en iedere track.

Om het rippen te starten klik je op Uitlezen starten.

CD rippen – K3b_102

  • Selecteer je bestandstype. Als je enkel de muziek op je computer wil afspelen, kun je voor het vrije Ogg formaat gaan. Wil je hoge kwaliteit hebben om er dan later een MP3 van te maken, kies dan voor FLAC. Als je de geripte CD ook via USB in je wagen wenst te gebruiken of op je smartphone, kies dan voor MP3.
  • Geef de doelmap op(plaats waar de bestanden moeten geplaatst worden).
  • Klik vervolgens op Uitlezen starten.

(100-) Audiotracks worden geript van 'The Best of The Doors (disc 1)' – K3b_106

Als alle tracks geript zijn, sluit je het venster en kun je een tweede CD rippen.

Op je harde schijf vind je dan je geripte bestanden in de doelmap.

The Doors - The Best of The Doors (disc 1) - Bestandbeheerder_107

Bijwerken van de ‘tags’

Tags zijn niet zomaar Tags. Er is een heuse standaard ontwikkeld waaraan die tags moeten voldoen. Audiospelers weten dan exact wat, waar staat en kunnen je de gui van je audiospeler van de juiste informatie voorzien. Wie meer wil weten over de ID3-tags kan terecht op http://id3.org/

Om je tags bij te werken, kun je gebruik maken van programma’s zoals o.a. EasyTag, maar ik gebruik Kid3 – Audio Tagger (http://kid3.sourceforge.net). Een ander heel goed programma is PuddleTag (http://puddletag.sourceforge.net/index.html)

Je kan het programma KID3 installeren via hun PPA:

sudo add-apt-repository ppa:ufleisch/kid3

sudo apt-get update && sudo apt-get install kid3 libid3-tools

CD 1 [gewijzigd] – Kid3_044

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.