web analytics

Project Management in Linux

Print Friendly, PDF & Email

Binnen de CIB-Liga vzw – waar ik webmaster van ben – hebben we besloten om het beheer van de VZW volledig cloud-based te maken door gebruik te maken van een CRM, via het pakket Procurios.

Tijdens de migratie van een papieren model naar een geïntegreerd All-In-One Cloud-based systeem moeten er veel zaken uitgevoerd worden, zoals een voorafgaand marktonderzoek, de beslissing om met een bepaald product aan de rit te gaan, de initiële contacten met het bedrijf, het opstellen van het contract, opzetten van de database en die vervolgens bevolken met al je data, welke aangeleverd wordt door diverse personen. Pas als dat gedaan is, kan je de data gebruiken voor het versturen van nieuwsbrieven, het maken van mail-merge brieven en het uitdraaien van labels, …
Daarenboven is er binnen het Procurios pakket ook nog ruimte om je website naar hun CMS module te porten, elektronische agenda’s en kalenders te uitrollen, enz…
Al die zaken dienen gepland te worden in de tijd en door een bepaald team of individu uitgevoerd te worden.

Een project management tool is daar het aangewezen programma voor.

Wat is project Management

Projectmanagement is het beheersen van projecten. Het is de manier waarop projecten georganiseerd, voorbereid, gepland, uitgevoerd en afgerond worden.

Projectmanagement is het werk van projectleiders en omvat doorgaans verscheidene deelprojecten met bijbehorende teams en teamleiders.

Stappen

Bij projectmanagement worden in het algemeen de volgende stappen doorlopen:

 • Start van het project
  • Bepaling van de omvang/scope van het project
 • Planning van het project
  • Opdeling van het project in verschillende fasen en/of deelprojecten
 • Uitvoering van de werkzaamheden (en de deelprojecten) in de verschillende fasen
 • Opvolging van de projectvoortgang
 • Beëindiging, eventuele verslaglegging of aflevering van een ander eindproduct

Geschiedenis

‘Project’ was een MS-DOS software applicatie oorspronkelijk geschreven in Microsoft ‘C’ (en wat assembler) voor de IBM PC. Het idee ontstond in het brein van Ron Bredehoeft, een voormalig IBM S/E en PC-enthousiast in het begin van de jaren 80.

De eerste commerciële versie Project was een versie voor DOS.
Microsoft kocht de rechten van de software in 1985 en bracht versie 2.0 uit. De eerste Windows versie kwam in 1990 op de markt onder de naam Project Version 1 for Windows.

Visueel plannen – De GANTT-kaart

A picture is worth a thousand words.

Henry Laurence Gantt ontwikkelde de Gantt-grafiek rond 1910. In zijn werk als werktuigkundig ingenieur, managementconsultant en bedrijfsadviseur werd de Gantt-grafiek gebruikt als een visueel hulpmiddel om de planning en voortgang van een project te laten zien. In die tijd werd dit gezien als een opzienbarende innovatie. De Gantt-grafiek werd onder andere gebruikt bij grote bouwprojecten als de Hoover Dam in 1931 en het interstate highway-netwerk in 1956.

In 1952 publiceerde Berend Willem Berenschot het eerste Nederlandse boek over de Gantt-kaart, waarbij deze werd gepresenteerd als een hulpmiddel voor de bedrijfsleiding.

Tegenwoordig wordt de Gantt-kaart wereldwijd beschouwd als een geaccepteerde standaard.

Gantt-chart-gnomeplanner

Ganttproject

Als je binnen Linux met een Project Management Tool aan de rit wil gaan, kun je na wat zoeken enkele heel goede systemen vinden. Ik heb gekozen voor Ganttproject (https://www.ganttproject.biz/). Het project zag het licht in 2003 en heeft dus al zijn sporen verdiend en is een open-bron kloon van MS-Project.

Ganttproject kan MS-Project bestanden inlezen en is derhalve een goede kandidaat om in een mixed environment gebruikt te worden.Ganttproject kan draaien op elk platform dat Java Runtime ondersteund en is derhalve beschikbaar zowel voor Windows, Linux, OSX

Je kan het installeren door het .DEB bestand te downloaden en vervolgens te installeren.

In de praktijk voor ons project Procurios

Ik heb het pakket gebruikt voor het project Procurios te beheren en ben verwonderd hoe gemakkelijk het werken er mee is en dat het ook alles in zich heeft om projectmanagement te doen voor basis projecten.

Hieronder enkele screenshots van GanttProject in actie met de gegevens van ons migratieproject.

Takenoverzicht

GanttProject [Project-CRM.gan]

Personen overzicht

Voor iedere resource (persoon) krijg je een duidelijk overzicht van zijn/haar toegewezen taken

GanttProject [Project-CRM.gan] -_008

PERT diagram

PERT (Program Evaluation and Review Technique) is een projectplanningsanalysemethode. De methode heeft tot doel om de benodigde minimale tijd te berekenen om een project te realiseren.

GanttProject [Project-CRM.gan]

Export – Import

De resultaten van je project kan je exporteren in diverse formaten:

 • MS-project formaat
 • Grafisch bestand (PNG, …)
 • CSV
 • HTML
 • PDF

Importeren kan van:

 • iCalender
 • MS-Project
 • GanttProject
 • Tekst (.txt)
 • CSV

Besluit

Ik raad het programma aan voor iedereen die een project moet inplannen. Het feit dat je het kunt delen met MS-Windows gebruikers spreekt enorm in het voordeel van dit pakket.

 

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.