web analytics

Programma toevoegen aan het Mint Menu

Print Friendly, PDF & Email

Sinds enkele jaren reeds worden de Mint distro’s geleverd met wat ondertussen gekend is als het Mint Menu. Behalve wat cosmetische aanpassingen moet je daar weinig aan veranderen. Nieuwe programma’s die je vanuit het Softwarebeheer installeert krijgen automatisch hun plaatsje in het menu.

mintmenu

Maar wat als je nu een programma van het Internet downloadt en na de installatie verschijnt er geen icoontje in het menu?
Dat is de situatie die je hebt als je bv. GanttProject installeert. Na de installatie blijkt er nergens een icoontje te verschijnen en steeds het programma opstarten vanuit een terminal is nu ook niet wat we willen. We gaan dus zelf een verwijzing naar het programma moeten toevoegen in het Mint Menu.

Waar bevindt zich het programma?

Alvorens we dat kunnen beantwoorden moeten we eerst de naam van ons programma kennen. Je vindt die naam in de beschrijving van het .deb installatiepakket, of in de grafische Pakketinstalleerder.

bestandsnaam

Nu we de naam kennen – in ons voorbeeld ganttproject – moeten we nu nog opzoeken waar de pakketinstalleerder ons programma geplaatst heeft. In 99,99% van de gevallen vind je het programma terug in de map /usr/bin , maar om zeker te zijn, gaan we het zelf nog eens vragen. We doen dat met het commando whereis.

whereis

We zien dat /usr/bin/ganttproject inderdaad de volledige bestandsnaam blijkt te zijn, die we gaan moeten gebruiken om naar het programma te verwijzen.

De $PATH – omgevingsparameter

Sommigen gaan opmerken dat ze programma’s gewoon opstarten in de terminal zonder dat /usr/bin/ gedoe voor de programmanaam te zetten. Dat klopt. Je kan ieder programma opstarten door enkel de programmanaam in te tikken in een terminal.

Een pad volgen. Euh….?

Binnen Linux zijn er omgevingsparameters die bepaalde instellingen bijhouden die Linux zelf nodig heeft om te kunnen werken. Je kan die lijst zien via het commando env. Je zal merken dat er heel wat in gebruik zijn.

env

Eén van die omgevingsparameters die ons aanbelangt is de $PATH omgevingsparameter. (let op de speciale schrijfwijze: $ gevolgd door de naam in hoofdletters)

De $PATH omgevingsparameter houd een lijst bij van alle mappen die doorlopen moeten worden op zoek naar het programma dat je wil opstarten. Komt Linux je programmanaam tegen, dan wordt het opgestart.
Via het commando echo $PATH kan je deze lijst van mappen zien.
echo $PATH
Standaard worden volgende mappen doorlopen op mijn systeem op zoek naar een programma:

 • /usr/local/sbin
 • /usr/local/bin
 • /usr/sbin
 • /usr/bin
 • /sbin
 • /bin
 • /usr/games
 • /usr/local/games

Ik kan dus besluiten dat op mijn systeem, het ganttproject programma opgestart kan worden via

$ ganttproject

of

$ /usr/bin/ganttproject

Beide zullen werken.

Programma toevoegen aan het Mint Menu

Om een programma toe te voegen aan het mint menu, moet je rechts-klikken op het menu icoontje op je taakbalk. In het sub-menu dat verschijnt selecteer je de optie ‘Menu bewerken’
Menu bewerken
De structuur van het menu verschijnt.
Hoofdmenu

Links zie je de mappen en rechts vindt je de individuele programma’s die onder die map vallen.
Ons ganttproject gaan we toevoegen onder de map Kantoor. Daartoe klikken we links op Kantoor en rechts zie je dan de onderdelen van dat menu verschijnen.
Menu Kantoor

Klik dan rechtsboven op de knop [+ Nieuw item]

Starter aanmaken

Zet volgende gegevens in de juiste velden:

 1. Type: Toepassing
 2. Naam: Dat is de tekst die verschijnt naast het icoontje in het Mint Menu: GanttProject
 3. Opdrachtregel: Hier kan je ofwel zelf de naam van het programma invullen, of bladeren naar de map (/usr/bin/) waar het programma zich bevindt. ==> /usr/bin/ganttproject.
  Je gaat opmerken dat als je /usr/bin/ganttproject ingeeft, automatisch het gepaste icoontje verschijnt.
 4. Commentaar: Hier komt extra uitleg over het programma: Project Management Tool

Starter ingevuld

Besluit met op de OK-knop te klikken en je zal zien dat het programma nu voorkomt in de menu-map Kantoor

Hoofdmenu aangepast

Wens je de positie naar boven of naar benden te verschuiven, dan selecteer je het gewenst programma en klik dan op de knoppen [Naar boven] of [Naar beneden].

De eigenschappen van het menu item bekijken en/of veranderen doe je door het bewuste programma aan te klikken en dan via een rechter muisklik de optie [Eigenschappen] te bekijken.

Een programma verwijderen gebeurt door het programma aan te klikken en dan via een rechter muisklik het submenu op te roepen en daar op [Verwijderen] te klikken.

Ben je volledig de kluts kwijt en je wil al de wijzigingen ongedaan maken, klik dan op de knop [Terugdraaien].

We sluiten het geheel af en zien dat ons zonet toegevoegd programma inderdaad in de map Kantoor terug te vinden is. Het vette lettertype betekent dat het programma nog niet werd opgestart.

mintmenu2

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.