web analytics

Pre-installed Linux computers

Print Friendly, PDF & Email

Dual-boot

Wanneer je met Linux aan de slag wil, kun je via een dual-boot (Windows/ Linux) configuratie gaan. Alhoewel de meeste distro’s geen problemen hebben met UEFI blijken er toch soms problemen op te duiken met de combinatie Windows 10/Linux. Er zijn gevallen gedocumenteerd van het wissen van Ubuntu tijdens de Windows Anniversary Update verleden jaar.
Ook zijn er bepaalde merken en types van computers waar je gewoonweg geen Linux kan op installeren, zoals de nieuwste Lenovo Yoga 710 en 900 series

Tweedehands computers

Een andere, en in bepaalde gevallen betere, oplossing is om een oude laptop/PC met een klassieke BIOS op te kop te tikken.  Je kan bijvoorbeeld voor een kleine prijs in de tweedehandszaken van Oxfam PC’s en laptops vinden waar Windows 7 op is geïnstalleerd. Het in dual-boot installeren van Linux is daar geen probleem. Ook kan je op tweedehands websites zoals 2dehands.be op zoek gaan naar interessante aanbiedingen.

Nieuwe computers

Wens je geen tweedehands apparaat maar een nieuw toestel aanschaffen, dan merk je al gauw dat alle computers die te koop worden aangeboden voorgeïnstalleerd zijn met Windows 10. Wat je echter nodig hebt is een computer die ofwel zonder besturingssysteem wordt aangeboden, ofwel waar Linux op voorgeïnstalleerd is.

Computers zonder besturingssysteem

In het geval van een systeem zonder besturingssysteem zijn er diverse oplossingen.

Bij een goede computerboer kan je meestal zelf bepalen welke onderdelen je in een desktop wenst. Kies een moederbord en een grafische kaart die door Linux ondersteund wordt en klaar is kees.
Voor laptops ligt het al wat moeilijker. De meeste computerboeren kunnen enkel via hun vaste leveranciers aan laptops geraken en die blijken altijd Windows 10 te bevatten.
Een andere piste is om te kiezen voor zogenaamde ‘barebones’. Dat zijn computers die niet voorzien zijn van een besturingssysteem, noch van een harde schijf of RAM. Het is aan jou om je systeem verder aan te kleden. Zo heb je bij Coolblue een redelijk ruime keuze in barebones die je naar wens kan uitbreiden.

Edit 1: Op de site van computerstunt.nl kun je ook desktops bestellen zonder besturingssysteem. Zelf afhalen is mogelijk , maar wordt ook verzonden (gemeld door François)

Computers met Linux voorgeïnstalleerd

Het is heel gemakkelijk om een nieuwe Linux computer aan te schaffen. Diverse computerwinkels leveren kant en klaar voorgeïnstalleerde systemen af. Ook kan je soms bij professionele merken een Linux laptop/desktop vinden.
Bij de meeste van deze webwinkels kan je je aankoop thuis laten leveren.

Denk ook niet dat, omdat je geen Windows licentie moet betalen, deze laptops/PC’s automatisch veel goedkoper zijn dan hun Windows broertjes.

Wij Vlamingen gebruiken AZERTY.
Nederlanders werken met QWERTY.
Als je over de grens bestelt, controleer zeker je toetsenbord indeling!!

Hieronder vind je een lijstje van zaken waar je terecht kan voor Linux computers. Er zijn duidelijk meer shops beschikbaar waar je een Linux computer kan kopen, maar dit lijstje is al een leuke start.

Ubuntushop http://www.ubuntushop.be/

Wij ontwikkelen en installeren al bijna 20 jaar vrije software. Wij zijn zeker geen “Windows computer verkopers(of gewezen)” die nu het open source licht gezien hebben. Een standaard linux installatie is meestal niet voldoende voor de meeste gebruikers, daarom ontwikkelen en installeren wij nuttige extra’s zoals de Tails boot optie+herinstallatie functie en veel extra programma’s voor de privé gebruiker en het bedrijf. Al de computers worden geleverd met een OEM installatie waar bij de eerste opstart een gebruikersnaam + paswoord moet gekozen worden en de mogelijkheid om de home folder van de gebruiker te encrypteren.

BE
Linux Computers http://www.linuxcomputers.be/

Wij leveren computers en laptops met Linux in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en de rest van Europa en dus zonder licentiekosten voor het besturingssysteem Windows.

BE
Dell http://pilot.search.dell.com/linux  BE
 IkBenStil https://www.ikbenstil.nl/ikbenstilcomputers/ikbenstil-ubuntu-linux-computer.html

Deze webshop staat vooral bekend om het bouwen en verkopen van extra stille computers. Naast de gebruikelijke Windows-systemen verkoopt het bedrijf ook desktops met Ubuntu. Op dit moment heeft het bedrijf drie verschillende modellen in hun assortiment waarvan 1 Steam Box voor de gamers.

Het bedrijf biedt je ook de mogelijkheid zelf een systeem te laten samenstellen of je huidige computer te verbouwen.

 NL
 Snaak Systems https://laptopzelfsamenstellen.nl/linux-laptops/

Snaak Systems is een van de weinige webshops waar gebruikers een laptop samen kunnen laten stellen én er ook nog Linux op kunnen laten installeren. Gebruikers kunnen kiezen voor Ubuntu, Debian of Remix OS

 NL
System 76 https://system76.com/

System76 is een Amerikaanse computerbouwer die zich richt op laptops, desktops en servers met Ubuntu. Het bedrijf werkt, net als Dell, nauw samen met de community om zo hardware aan te kunnen bieden die out of the box 100 procent compatible is met het open source besturingssysteem.
Alhoewel het een Amerikaans bedrijf is, levert het over de ganse wereld

USA
Cirrus 7 http://www.cirrus7.com/

Cirrus 7 is een Duitse computerbouwer die high-end mini pc’s levert door heel Europa en richt zich zowel op de zakelijke als particuliere gebruiker. De computers van het bedrijf zijn niet alleen klein, maar ook nog eens energiezuinig en stil.

De computers worden standaard uitgerust met Ubuntu maar tegen een meerprijs kan er ook gekozen worden voor Windows 10.

 D

 

Hebt u zelf weet van een Linuxshop. Laat het me weten. De lijst kan er alleen maar beter van worden.

 

Spread the word. Share this post!

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.