web analytics

Nieuwe manier van afpersen via e-mail

Print Friendly, PDF & Email

scammailOplichters hebben een nieuwe truc bedacht om hun slachtoffers via het internet geld af te troggelen.

Ze sturen hun slachtoffers een e-mail met een noodkreet die zogenaamd afkomstig is van vrienden en bekenden van het slachtoffer. In de mail vraagt de vriend of bekende geld op te sturen omdat deze “op vakantie is gestrand”.
Dat schrijft de Nederlandse krant AD woensdag.

De Nederlandse Fraudehelpdesk bevestigt daar het nieuws. Die heeft op twee weken tijd 60 meldingen gekregen van mensen die via mail zo’n verzoek hebben gekregen, en ziet die mails als “een voorbeeld van de steeds slimmere trucs met valse mails”. De criminelen die deze methode gebruiken, hacken eerst een Hotmail- of Gmail-account. Daarna kunnen ze bij het Linkedin- of Facebookprofiel van de zogenaamde vriend. Uit diens naam sturen ze vervolgens een “pechmail” rond. Daarin schrijft de vriend op vakantie te zijn beroofd, en vraagt hij of zij geld over te maken.

Een woordvoerder van de Nederlandse Fraudehelpdesk vermoedt dat Nigerianen achter de oplichtingspraktijken zitten. Een Nigeriaanse bende die vanuit Engeland opereert, verstuurt ook nepmails van banken. In die phishingmails, die steeds professioneler ogen, wordt geprobeerd persoonlijke gegevens binnen te halen om zo iemand geld afhandig te maken.

Maar nergens wordt gezegd hoe die lui er in slagen om een Hotmail of een Gmail account te kraken. Ik vermoed dat (alweer…) via Windows één of ander stukje malware op de PC wordt geïnstalleerd – keyloggers? – om het wachtwoord van het slachtoffer te ontfutselen.

Spread the word. Share this post!

1 Comments

 1. François

  Beantwoorden

  Slachtoffer worden van phishing kan men zowel op een windows OS , Linux , Mac OS of ander systeem worden waarmee men op internet kan .
  Hoe raakt men aan je e-mail adres ?
  Via inschrijven op (valse) nieuwsbrieven . Cybercriminelen bieden enorm veel geld om e-mail adressen te kopen .
  Hacken van databases .
  Een phishing e-mail is makkelijk te herkennen als deze niet persoonlijk gericht is .
  De phishing e-mail in dit voorbeeld zal beginnen beste vriend bijvoorbeeld , i.p.v . Beste Alain als voorbeeld .
  Zo kan men ook phishing e-mails herkennen die zogezegd afkomstig zijn van je bank, en waarin gevraagd word om je klantgegevens nog eens in te voeren ter controle , en men je laat doorlinken naar een valse nagemaakte webpagina .
  Meestal begint dan de phishing e-mail met beste klant , gewaardeerde klant enz ….
  Een bankinstelling of eender welke andere instelling zal je altijd persoonlijk aanspreken met geachte heer / mevrouw waarin je naam en voornaam ook zal vernoemd worden .

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.