web analytics

Nieuwe gebruiker aanmaken

Print Friendly, PDF & Email

De meesten onder ons werken alleen op onze Linux box. Maar het kan voorkomen dat je een extra gebruiker, een soort [Gastgebruiker] bv. moet aanmaken. Je kan dat natuulijk via de terminal doen met de commando’s adduser of useradd, maar hier gaan we tonen hoe je dat doet via de grafische front-end in Linux Mint MATE 18.2 BETA

Volgende zaken komen aan bod:

 • Nieuwe gebruiker aanmaken
 • Wachtwoord veranderen bij eerste inlog

Aanmaken extra gebruiker

Het aanmaken van een extra gebruiker kan je doen via de daartoe voorziene applicatie in je configuratiescherm. Zoek in het gedeelte Beheer de optie Gebruikers en Groepen (Users and Groups) op. Eigenaardig genoeg blijft het label zowel op de 18,1 en op de Beta 18.2 altijd in het Engels staan.

Standaard scherm

In het Users and Groups venster zie je je persoonlijk account met je account type en of je een wachtwoord moet ingeven om in te loggen.

Na de installatie staat je Account type op Custom en voorziet die instelling je met de nodige Administrator rechten. Zelf zet ik het altijd manueel op Administrator, via de Change optie van Account Type. Als je dat doet, doe je er best aan om ook in de Advanced Users Settings alle vinkjes aan te zetten, daar deze niet allemaal aan staan wat toch wat vreemd overkomt. Als je zelf alles aanzet ben je ook zeker dat je alle rechten hebt.

Als administrator is het ook logisch dat je inlogt in je account met een wachtwoord, zoals aangeven met ‘Asked on Login

Gebruiker toevoegen

Om een extra gebruiker toe te voegen, klik je links onderaan op de knop [Toevoegen]

Ba authenticatie als root verschijnt het Create New User venstertje lat je toelaat de naam en de gebruikersnaam van deze [gastgebruiker] vast te leggen. Alhoewel er staat dat de gebruikersnaam aan bepaalde eisen dient te voldoen, mag je eender welke naam gebruiken.

Als je dan op de OK-knop klikt wordt de nieuwe gebruiker en de nieuwe /home/[gebruikersnaam] map aangemaakt. Je kan natuurlijk ook de nieuwe map vercijferen, maar in de meeste gevallen zal dat niet nodig zijn, maar hou er wel rekening mee dat jij als administrator inzicht krijgt in de nieuwe niet-vercijferde map. Je  doet er best aan om dat te melden en indien de gastgebruiker op zijn privacy staat, kan je die vercijferen.

Wachtwoord [Gastgebruiker] instellen

Na het klikken op OK moet je het wachtwoord van de [gastgebruiker] instellen.

Dat is altijd wat moeilijk naar de gevoeligheden van de [gastgebruiker] toe. Als je zelf een wachtwoord handmatig ingeeft dan zal die denken dat je altijd kan inloggen onder zijn naam en zo zijn gegevens kan inkijken. Je kan natuurlijk de [gastgebruiker] zelf vragen om het wachtwoord in te geven, maar dan moet deze wel bij je staan.

De simpelste optie is om vooraf een standaard wachtwoord handmatig in te geven en dan te maken dat de [gastgebruiker] bij het eerste maal inloggen zijn/haar wachtwoord moet ingeven. Hoe dat moet zie je verder in het artikeltje

Er zijn standaard bepaalde regels ingesteld over de complexiteit van het wachtwoord. Als je [gastgebruiker] wachtwoord daaraan niet voldoet wordt dat gemeld. In een later berichtje zal je zien hoe je die aan je eigen wensen kan aanpassen.

Account type bijwerken

Als je alle stappen hierboven hebt uitgevoerd en dan op [OK] hebt geklikt, verschijnt de nieuwe gebruiker in je lijstje

Het account type Custom moet nog bijgewerkt worden. Klik daartoe op de knop [Change…] naast Custom en selecteer onderaan het venstertjede optie Desktop User

Eens je ofwel ‘Administrator’ ofwel ‘Desktop User’ hebt gekozen vervalt de optie ‘Custom’ als Account Type. Specifieke aanpassingen voor dat account moet je dat via de [Advanced Settings] knop doen.

Dat kan wel eens nodig zijn als een bepaalde specifieke extra mogelijkheden moet hebben. Standaard heeft een Desktop User de volgende mogelijkheden.


Als je een optie aan- of uitvinkt dan verschijnt opnieuw het Account Type Custom, wat je aangeeft dat deze gebruiker afwijkt van de standaard gebruiker.

Sluit het venster via de [Sluiten]-knop en bij controle zal je zien dat er een map – in ons geval – gastgebruiker is aangemaakt naast onze persoonlijke map.

Nieuw wachtwoord ingeven tijdens eerste login

Deze optie is niet voorzien in het Users and Groups venster. Je moet dat manueel doen via de terminal nadat je de [gastgebruiker] hebt aangemaakt.

Open een terminal en als root geef je volgend commando in:

sudo chage -d 0 [gastgebruikersnaam]

Het commando chage (Change Age) laat je toe de levensduur van een wachtwoord voor een bepaald account te bepalen. Meer info: https://linux.die.net/man/1/chage

Vervang in het commando hierboven [gastgebruikersnaam] met de naam van het account waarvan je wil dat bij de volgende log-in naar een nieuwe wachtwoord gevraagd wordt.

Wanneer de [gastgebruiker] via het inlogscherm wil inloggen, moet hij achtereenvolgens de volgende stappen doen:

 • Inloggen met het wachtwoord dat jij hem/haar hebt doorgegeven
  Het systeem detecteert dat er een nieuw wachtwoord moet ingegeven worden
  Daartoe moet achtereenvolgens
  •  Het oude wachtwoord ingegeven worden
  • Twee maal zijn persoonlijk wachtwoord

Maar we zijn er nog niet!!!

Nadat de [gastgebruiker] is ingelogd, kan hij/zij aan de rit met alle programma’s die voorhanden zijn en worden zijn persoonlijke gegevens in zijn specifieke map geplaatst.

Als je ervoor gekozen hebt om de persoonlijke mappen NIET te vercijferen blijkt dat de standaard instellingen voor persoonlijke mappen onder Ubuntu/Linux Mint geen rekening houden met de privacy van de gebruiker.
Iedere gebruiker die je aanmaakt verkrijgt wel een eigen persoonlijke map, maar die gebruiker kan zomaar in ALLE ANDERE PERSOONLIJKE MAPPEN BINNEN en vice-versa en kan zien wat er staat, de gegevens kopiëren of door dubbel te klikken het onderliggende programma opstarten.

De [gastgebruiker] kan wel niet schrijven in jou map, maar kan een geopend document aanpassen en opslaan in zijn of haar persoonlijke map.

In een andere post zal ik tonen hoe je de rechten zodanig kan veranderen dat ieder gebruiker enkel in zijn/haar persoonlijke map kan, zodat je eigen gegevens lekker achter slot en grendel staan.

Spread the word. Share this post!

2 Comments

  • Beantwoorden

   Bij Linux Mint heb je ook een Gast sessie, maar bij een Gastsessie kan je niet bepalen welke (extra) rechten je de gebruiker wil geven. Stel ik wil mijn echtgenote op mijn laptop laten werken, dan moet ze toch meer rechten hebben dan een ‘dummy-guest-session’, dus moet ik een extra account aanmaken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.