web analytics

Miljoen PC’s besmet

Print Friendly, PDF & Email

Het Nieuwsblad publiceerde enkele dagen geleden dat bewuste artikel, dat ik hieronder overneem. In dat artikel wordt met geen woord gerept over het bewuste besturingssysteem, namelijk Windows, laat staan dat er gesproken wordt over Linux als alternatief. Iedere Linux gebruiker zou via de ‘reageer’-link op de pagina van het artikel in Het Nieuwsblad zijn ongenoegen moeten uiten over deze zeer eenzijdige en onvolledige voorstelling der feiten en het niet vermelden van Linux als gratis en veilig alternatief.

Elk jaar raken meer dan een miljoen computers in ons land besmet met kwaadaardige software. Daarmee kunnen criminelen een computer op allerlei manieren misbruiken. Het gebeurt steeds meer zonder dat je ook maar iets merkt. Vaak volstaat het dat je een bepaalde website gewoon opent en het kwaad is geschied.

Iedereen die gewoon aan het surfen is op de computer kan een doelwit zijn. ‘De methode die de laatste tijd veel gebruikt wordt is dat je gewoon naar een bepaalde website surft die besmet is, en dan loop je daardoor als het ware een besmetting op’, zegt computerbeveiligingsspecialist Eddy Willems. ‘Dat gebeurt zonder dat je daarvoor zelf iets doet. Gewoonweg het bezoeken van een besmette website is in feite genoeg om een infectie op je eigen pc te krijgen.’

Elk jaar raakt 27 procent van alle computers in ons land besmet, dat zijn meer dan een miljoen toestellen. De gevolgen van zo’n cyberaanval zijn niet altijd merkbaar. ‘Diefstal van kredietkaartgegevens kan je zien, maar wat je niet kan zien is dat je pc misbruikt wordt om aanvallen te plegen naar andere pc’s toe, en dat is soms een veel groter probleem’, zegt Eddy Willems.

Malware of kwaadaardige software zet de deur open naar uw hele computer. ‘Met een besmette pc kunnen criminelen een compleet profiel van een individu opstellen en krijgen ze de controle over het toestel zelf’, zegt Luc Beirens, hoofd van de Computer Crime Unit van de Federale Politie (FCCU). ‘Het zet ook de deur open naar allerlei vormen van misbruik: hacken van online bankieren, “ransomware” waarbij losgeld wordt gevraagd om een computer te deblokkeren…’

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130330_00524403

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.