web analytics

Mijn eerste zelf geschreven programma onder Linux

Print Friendly, PDF & Email

Ik heb een goede relatie met mijn dierenarts, daar we zelf al jaren honden, katten, … hebben en ik Seb, met de jaren steeds meer als een vriend ben gaan beschouwen. Tijdens de zomer toonde hij me een reclame folder van een software bedrijf waar reclame gemaakt werd voor een ‘management-programma’ voor dierenartsen. Het zag er allemaal leuk uit – lege screenshots kunnen makkelijk slechte code verbergen natuurlijk – en hij vroeg me of dat stukje software de moeite waard was.

Wie de flyer goed doornam zag duidelijk dat je, eens je getekend had, in een typisch ‘verdor locked-in’ situatie terecht kwam. Niet alleen was zijn huidige PC niet krachtig genoeg (Het betreft een oude 2 Gb/RAM – 300 Gb/HD PC van zo’n 5 jaar oud, met originele Vista), maar de data werd ook niet lokaal bijgehouden maar wel bij de firma. Het buzzwoordje ‘the cloud’ kwam je regelmatig tegen.
Als je dan nog geen nattigheid voelt, dan zal je na het lezen dat je de software feitelijk huurt op maandbasis, zeker nattigheid voelen.

Hij stond ook niet te springen om een nieuwe PC te kopen, daar de meeste zaken met de leveranciers on-line gebeuren en het onderliggende OS minder van belang is. Daarnaast had ie van collega’s gehoord had dat die Windows 8 niet praktisch is zolang je geen native Win8-apps gebruikt.
Ik stelde hem dus voor om zijn hele zootje van Vista te vervangen door Linux en voor hem zo’n beheersprogramma te schrijven en alles op zijn 5 jaar oude PC te zetten. Hij bekeek me wat vreemd aan en vroeg me of die trage PC (lees trage Vista) wel die taak ging aankunnen. Ik lachte effe en beloofde dat ie ging opkijken.
Als hij me kon aangeven wat hij wou, zou ik rond zijn analyse wel een programma schrijven.

Eens thuisgekomen zette ik ma aan het werk. Ik koos voor Gambas als programmeertaal en SQLite3 als database.
Na een trage start – Gambas was nieuw voor me – ben ik na een kleine twee maand fier dat ik Versie 1.0 van mijn programma heb kunnen opleveren.
De ‘need to have’ data die verspreid was over zijn Vista PC had ie al op een externe HD gezet en dus was de PC een willoos slachtoffer. Ik heb er als enig besturingsysteem Ubuntu 12.04.3 32 bit opgezet met een klassieke partitionering in /-/home-/swap
Na de reboot en de nodige apt-get install voor VLC, dropbox enz… ook Kendek’s PPA toegevoegd om de Gambas files up to date te kunnen houden.
Ik had thuis een DEB-pakketje van zijn programma gemaakt en heb het dan op zijn PC uitgepakt. Ik heb de sqlite Database in het destreffende mapje geplaatst en alles werkte naar behoren vanaf de eerste snik 🙂

Hij kon zijn ogen niet geloven dat ik alles in zo’n 55 minuten af had, zonder extra drivers voor videokaart en printer en dat ie meer kon met ‘een gratis OS’ dan met zijn Windows. We hebben toen wat gepraat over de voor- en nadelen van Linux en op het einde snapte ie niet dat Linux niet meer in gebruik was, maar dat is natuurlijk een heel ander verhaal.

Ik ben blij dat mijn eerste Gambas project met succes op een Linux box werd geïnstalleerd en dat mijn klant super blij was ermee.

Een paar screenshots:

s2s1

 

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.