web analytics

Mijn digitale familie heeft een nieuwe telg

Print Friendly, PDF & Email

Na enkele jaren blijkt je hardware niet meer mee te kunnen met de nieuwere software pakketten.

Mijn huidige laptop – een Toshiba Tecra A11 – is vijf jaar oud. Met zijn i5 en 4 GB RAM is ie zeker nog niet versleten en is het mijn dagelijks werkpaard. Het is een dualboot systeem met Windows 10 en Linux Mint 17.3 MATE.

Voor de CIB-Liga vzw, waar ik onder meer webmaster ben, wil ik een all-in-one applicatie ontwikkelen voor ledenbeheer, dag-agenda, activiteitenkalender, … met de data centraal geplaatst in een MySQL database bij onze webhoster, zodat iedereen direct de laatste en up to date gegevens zou kunnen raadplegen.

Er zijn voor mij twee pistes te bewandelen:

 1. Alles online doen, met de volledige applicatie in PHP-HTML5-CSS3-Javascript-jQuery ontwikkelen
 2. Een Windows applicatie maken met Visual Studio

Aangezien het jaren geleden is dat ik nog in HTML/PHP gewerkt heb, Javascript volledig nieuw is voor mij net als de hele security stuff zoals SQL-injections zou de leercurve best wel vrij steil kunnen uitvallen.

De optie om het pakket in Visual Studio te ontwikkelen voor de Windows omgeving bleek me beter te liggen. Visual Studio 10 is een omgeving waarmee ik recentelijk nog diverse semi-professionel applicaties heb ontwikkel en het samenwerken met Word en Excel loopt veel vlotter dan via PHP. Dat is dus de optie die de voorkeur kreeg.

Via Socialware werd door onze VZW het pakket Visual Studio 15 aangekocht en ik installeerde dit direct op mijn laptop om al snel te merken dat met maar 4GB RAM en een relatief trage HD, Windows 10 en Visual Studio 15  het ontwikkelen van het pakket een 'haast-u-langzaam' operatie aan worden was. Bovenop de trage snelheid bleek de ventilator overuren te draaien. Dat zag er niet goed uit.

De aanschaf van een recenter werkpaard dwong zich op. laugh

Ik had enkele punten uitstaan voor de nieuwe laptop:

 • 15.6 inch
 • qwerty – klavier
 • geen HD maar enkel een SSD
 • aparte videokaart – geen shared memory
 • minimum 8 GB RAM met uitbreidingsmogelijkheden
 • Voldoende USB3 poorten
 • VGA uitgang om aan een beamer te kunnen koppelen

Na wat zoeken kwam ik al aardig dicht in de buurt en met de Lenovo IdeaPad Z51-70 al helemaal.

Zijn 15.6 inch scherm met een full HD resolutie van 1920 x 1080 pixels is echt goed. De processor is een Intel i5 aan 2200 Mhz en hij heeft 8GB RAM. De SSD is 256 GB groot en de videokaart is een AMD Radeon R7 M360 met 2000Mb videogeheugen. Voorzien van een standaard HDMI (Type A) en een VGA poort kan ik overal aan de rit.

De Windows 10/64 bit start vlot op en het werken met Visual Studio 15 gaat me nu veel vlotter af. Als extra software heb ik er de volgende zaken op geïnstalleerd:

 • LibreOffice
 • Dropbox
 • Skype
 • Thunderbird
 • eID
 • Sophos
 • Notepad++
 • Python
 • Spotify
 • WampServer

De nodige Crapware en andere ballast zal ik stap voor stap er af gooien, maar ik wacht de Anniversary Update van Windows 10 af om wat ruimte te maken.

Ik heb via phpMyAdmin de MySQL database vanaf de webhoster geëxporteerd en dan via phpMyAdmin op mijn laptop deze terug geïmporteerd in de locale MySQL database. Het feit dat ik dankzij de WAMP-server mijn MySQL database lokaal kan benaderen via localhost ben ik niet gebonden ben aan een aktieve Internet verbinding om mijn software te testen.

De Toshiba zal nu Linux Only worden en daar zal ik nog jaren plezier aan beleven.

Spread the word. Share this post!

4 Comments

 1. Beantwoorden

  5 jaar is voor mi jnog een vrij jonge laptop . ik heb ook een Toshba Satelite van ongeveer 12 jaar oud met nog maar dual core processor en maar 2 GB RAM . Het is wel nog een 32-bits . Op die laptop heb ik linux Mint 17.2 MATE draaien en doet het uitstekend .

 2. georges

  Beantwoorden

  Alain, ik zie dat je opteert voor SSD i.p.v. gewone HD. Is er daar een speciale reden voor? Wordt er niet afgeraden een SSD te partitioneren of is dat geen probleem meer?

  • Beantwoorden

   Georges,

   de nieuwe laptop met SSD blijft 100% Windows 10. Mijn oudere laptop met een gewone HD wordt op zijn beurt 100% Linux. Enkel mijn desktop wordt nog als dual boot gebruikt.

   Over problemen met partitioneren van SSD’s heb ik nog maar weinig gelezen hoor. Als het ooit zo ver komt bij mij zal ik daar wel eens in duiken.

  • François

   Beantwoorden

   Georges , het is niet makkelijk om er het juiste woord op te plakken . Het word afgeraden of het word niet aanbevolen zijn een beetje twee verschillende begrippen . Bij een dualboot systeem Linux naast Windows zit je met twee verschillende bestandsformaten en word het dan niet aanbevolen om een SSD te gebruiken , maar nog de klassieke harde schijf . Zelf heb ik toch al hier en daar al gelezen dat wanneer men een SSD gaat gebruiken voor een Dualboot systeem , een SSD veel sneller de geest zal geven dan de gewone klassieke harde schijf . Ik kan het dan ook zelf niet bevestigen en ervaringen neerpennen omdat ik nog geen SSD heb gebruikt voor een Multiboot systeem Linux naast Windows .

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.