web analytics

Linux Mint USB-stick maken onder Windows

Print Friendly, PDF & Email

Je wenst aan de rit met Linux. Super zou ik zeggen, maar je staat al direct voor de eerste horde. Waar vind ik die Linux, moet ik ergens iets aankopen of kan ik die zomaar op het Internet vinden.

Deze tutorial zal proberen je te begeleiden in het ganse proces van het kiezen van je distro tot en met het maken van een opstartbare USB-stick met een werkende Linux distro er op.

Kies je Linux distributie

Je kan natuurlijk een laptop/desktop aanschaffen met een Linux distro voorgeïnstalleerd, maar een oude desktop of laptop waar XP of Vista op staan, zijn minstens even goed om je kennis te laten maken met Linux.

Waar vind je al die Linux distro’s? Je hebt wel namen horen vallen zoals Ubuntu, Arch, Linux Mint, openSuse, … maar daar stopt het dan.

Er is gelukkig een website die je daarbij kan helpen: DistroWatch (http://distrowatch.com)

Deze website houdt onder andere een lijst bij van de 100 populairste Linux distributies.

In deze tutorial gaan we Linux Mint op een USB-stick zetten.
Klik op Mint in de lijst.

Op de Linux Mint pagina op Distrowatch vind je de website terug waar Linux Mint te vinden is. Dat is http://linuxmint.com

Downloaden van Linux Mint

Iedere Linux distributie heeft zijn eigen specifieke vormgeving en soms is het wel een beetje zoeken alvorens je de download pagina vindt.

De website van Linux Mint vertoont een dynamisch scherm met een vijftal aanklikbare plaatjes. De eerste twee, Cinnamon Edition en MATE Edition zijn deze die verwijzen naar de detail pagina van de respectievelijke distributie. We gaan de Cinnamon versie van Linux Mint downloaden. Daartoe klik je links op het Cinnamon Edition plaatje.

Typisch voor Linux Mint is dat de download pagina in feite een bericht is op hun blog.

 

ISO-formaat

Alvorens verder te gaan, eerst een woordje uitleg over het formaat van het bestand dat je zal downloaden. De distro wordt aangeboden in ISO-formaat.

ISO staat voor een bestand met een bestandsindeling volgens ISO-9660. Feitelijk is een ISO bestand een exacte kopie van een CD of DVD met software. Deze exacte kopie wordt ook wel een image of beeldbestand genoemd. De image bevat alle informatie om de CD te branden, waaronder ook essentiële informatie zoals: bestandssysteem metadata, boot code, structuren en attribute.

Die ISO-bestanden kan je zowel op CD/DVD branden of op USB-stick kopiërern. Voor het branden van de ISO op een CD/DVD moet je brandprogramma overweg kunnen met images of beeldbestanden. De meeste standaard CD brandprogramma’s hebben die mogelijk ingebouwd.
Bij het kopiëren op een USB-stick moet je wel een aangepast programma gebruiken.

Daar een ISO-bestand één groot en niet te splitsen bestand is moet je vooraf nagaan of je opslagmedium groot genoeg is:

 • CD-ROM < 700Mb
 • DVD < 4.7 GB
 • USB-stick moet groter zijn dan de grootte van het ISO-bestand
  Bv: Wens je een volledige DVD-ISO op een stick zetten, dan is een stick van 4 GB wel te klein!.

Wat meer Nederlandstalige info over ISO-bestanden vind je hier.

Downloaden van de ISO

Je kan de ISO op twee manieren downloaden:

 • Rechtstreeks (http-download)
 • Peer to Peer (torrent download) ==> Deze manier geniet de voorkeur

Rechtstreeks

Bij het rechtstreeks downloaden maak je een één op één verbinding met de afgifte server en deze biedt je de volledige ISO aan.

Voordelen

 • Keuze uit meerdere locaties, waardoor je er altijd eentje kan vinden dicht bij je woonplaats, wat meestal resulteert in hogere downloadssnelheden.
 • Geen extra software nodig. Slechts één klik op de aangeboden link op de website van je distro.

Nadeel

 • De afgifteserver heeft maar een beperkt datavolume dat gebruikt kan worden. Wanneer 1000 gebruikers simultaan 2 GB wensen te downloaden moet de server de nodige capaciteit hebben om 2 TB aan data door te sturen en dat is nooit het geval, met als gevolg trage tot zeer trage download of een server die ‘foert’ zegt en plat gaat.
 • Je moet na de download zelf altijd het bestand controleren op juistheid via md5sums of andere controle technieken.

De download locatie

Kies voor een server in Nederland in de lijst van aangeboden locaties op de download pagina.

Als je op de link klikt, wordt het bestand je aangeboden en zal je het kunnen downloaden naar je Downloads map op je systeem.

Peer to Peer download

Voor het downloaden via het Peer to Peer protocol wordt gebruik gemaakt van BitTorrent.

Wat is bittorrent

BitTorrent (van het Engels torrent, dat stortvloed betekent) is een systeem om peer-to-peer gegevens uit te wisselen. BitTorrent maakt gebruik van een centrale locatie (de tracker) die de downloads coördineert maar zelf geen bestanden levert.

Het downloaden gebeurt decentraal en bestaat uit het uitwisselen van stukken van bestanden tussen alle gebruikers die op dat moment meedoen aan het up- en downloaden. Zo’n gecoördineerde groep wordt een swarm genoemd. Tevens is BitTorrent de naam van het computerprogramma van Bram Cohen, degene die het BitTorrentprotocol heeft ontworpen.

Meer info over Bittorrent hier (Eng) of hier (Ndl)

Voordelen
 • Doordat  het ISO-bestand door meerdere seeders wordt aangeboden is er weinig kans dat je download stil valt en valt er een aanbieder weg, dan zijn er altijd genoeg anderen die verder blijven werken
 • Een torrent-actie kan je altijd stop zetten en op een later tijdstip hernemen. De download herneemt waar ie gestopt was.
 • Er wordt een continue controle op integriteit gedaan door het protocol en je mag er dus zeker van zijn dat je gedownload bestand 100% identiek is aan het originele bestand
Nadelen
 • Dat protocol heeft een negatieve naam gekregen door websites zoals The Pirate Bay of IsoHunt die een loopje namen met auteursrechten en illegale multimediabestanden ter download aanboden (en nog aanbieden).
  Er is echter niks illegaals aan het hele bittorrent protocol en alle Linux distributies bieden hun ISO’s aan via het bittorrent protocol.

Bittorrent software

Standaard is er geen BitTorrent programma voorzien in Windows, dus gaan we er eentje moeten opsnorren en installeren.

Voor Windows kan je er diverse vinden. In mijn geval maak ik gebruik van qBittorrent (https://www.qbittorrent.org)

Er zijn Downloads voorzien voor 32-bit of 64-bit systemen. Kies deze uit die pas bij jouw configuratie en installeer deze op je Windows systeem.

Eens het programma via de Setup installer geïnstalleerd is, kan je op de pagina van Linux Mint Cinnamon de Torrent link aanklikken. Die bevindt zich helemaal bovenaan de Download Links.

Het download venster zal het bestand qBittorrent aangeven om de torrent binnen te halen.

QBittorrent zal opstarten en voor jou de ISO binnenhalen

Of je de ISO nu via de rechtstreekse methode of via de Torrent hebt binnengehaald, zal je die terugvinden in je Downloads map.

De ISO op een USB-stick overzetten

De ISO bevindt zich in de Downloads folder op je systeem. Nu moet je die nog overbrengen naar een USB-stick.

Zorg dat de USB-stick groot genoeg is om de ISO te ontvangen. De USB-stick zal volledig overschreven worden. Zorg dus dat je vooraf eens kijkt of er geen belangrijke bestanden op staan.

Gezien de specificiteit van een zelfstartende USB-stick moet er een aangepast programma op je systeem geïnstalleerd worden. Een heel goed programma daarvoor is Rufus. (https://rufus.akeo.ie)

Download Rufus naar je PC

Er is geen setup voor het programma. Het werkt direct als je op het icoontje klikt in je Verkenner.

Schrijf de ISO naar je USB-stick.

Alvorens het programma Rufus op te starten moet je er wel voor zorgen dat je stick reeds aangekoppeld is

Start het programma Rufus op. Normaal zal je het terugvinden in je Downloads map.

Voer volgende stappen uit:

 1. De optie ‘Creëer een opstartbare disk met aanvinken
 2. In de combobox selecteer je ‘ISO-image’
 3. Klik op het kleine icoontje (blauwe rand) rechts van de combobox. Ga naar de map waar je de ISO hebt gedownload, selecteer die en klik op ‘Openen’
 4. Controleer, nadat je de .iso hebt geselecteerd, dat het aanwijzen van het partitieschema ( GPT partition scheme for UEFI computer ) niet gewijzigd werd. (Toegevoegd 24 mei 17)
 5. Start het overzetten door onderaan het venstertje op ‘Start’ te klikken

 

Het kan zijn dat er extra software geïnstalleerd zal worden door Rufus. Dat is normaal en moet je ook doen indien gevraagd.

Zodra het schrijven begint verschijnen diverse waarschuwingsberichten. Gewoon de aangeboden instellingen accepteren.

Als de overzetting afgelopen is, beschik je over een USB-stick met een werkende versie van Linux Mint.

En verder?

Gebruik de stick om Linux Mint in een Live omgeving te draaien. Heb je een systeem met een klassieke BIOS moet je enkel maar de opstartvolgorde van je systeem zo aanpassen dat er eerst gekeken wordt voor een opstartbare USB-stick en pas dan naar je HD om op te starten.

Werkt je met een systeem met een UEFI BIOS, dan moet je merkelijk meer stappen ondernemen. Je kan hier lezen hoe het kan (Engels)

Spread the word. Share this post!

2 Comments

 1. Maurice

  Beantwoorden

  Opgelet! Controleer, nadat je de .iso hebt geselecteerd, dat het aanwijzen van het partitieschema ( GPT partition scheme for UEFI computer ) niet gewijzigd werd.
  Alain, kan je eventueel een wijziging aanbrengen in de tekst ( tussen punt 3 en 4 plaatsen ) ???

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.