web analytics

Linux Mint OEM install

Print Friendly, PDF & Email

Inleiding

Linux Mint installeren is al bij al niet zo moeilijk. Gewoon de installatiewizard aflopen en je bent er. Wat kan er nu moeilijk zijn aan het selecteren van een taal, partitioneren, toetsenbord en tijdzone vastleggen en je naam en wachtwoord ingeven. Lukt toch zo voor iedereen. Wel nee, natuurlijk is het niet zo simpel voor iemand die voor eerst zelf een Linux distro wenst te installeren.

Elkeen van ons heeft al een Windows laptop/desktop gekocht. Als je die thuis voor de eerste maal opstart staat Windows daar al op voorgeïnstalleerd. Het enige dat je moet doen je Taal, Land, Toetsenbord, Gebruikersnaam, Wachtwoord, … ingeven en zodra dat gedaan is, zal Windows de installatie verder zetten en afronden.

Zou het niet gemakkelijk zijn om zelf een dergelijke installatie te kunnen doen op de machine van een vriend/klant/… zodat de nieuwe gebruiker na het booten enkel maar de taal, toetsenbord, naam, wachtwoord… dient in te voeren om het Linux Mint systeem operationeel te krijgen.

De speciale Linux Mint OEM Install doet net dat. Het laat je toe het systeem te installeren en te configureren, zodat de eindgebruiker bij de eerste opstart enkel de installatie moet afwerken door zijn persoonlijke gegevens in te voeren.

Wat is OEM?

Original Equipment Manufacturer (OEM) is een bedrijf dat producten levert ten behoeve van een merkleverancier. De merkleverancier verwerkt het product in eigen producten alsof het een eigen fabricaat is. Het verwerkte product kan uiteenlopen van schokdempers tot harde schijven. OEM komt vooral voor in de computer- en automobielindustrie.

(Meer info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Original_equipment_manufacturer)

Met OEM wordt bij Linux Mint bedoeld dat iemand Linux Mint voorinstalleert op een systeem, zodat de gebruiker in feite een PC/Laptop met Linux Mint heeft aangeschaft die nog enkel de persoonlijke gegevens van de gebruiker nodig heeft.

Linux Mint OEM Install (for manufacturers)

Als je de onderstaande stappen uitvoert, dan heb je op het einde van de rit een PC/Laptop met Linux Mint voorgeïnstalleerd, zonder persoonlijke instellingen. Deze moet de eindgebruiker zelf invullen tijdens de eerste boot.

Het ganse proces zal hier stap voor stap uitgelegd worden met Linux Mint 18.1 MATE/64 in VirtualBox. Het is aangeraden om het ook eens op die manier te proberen, alvorens je ‘live’ aan de rit gaat met de OEM-installatie.

Kort overzicht van de belangrijkste zaken die je moet weten

 • Tijdens het klaarmaken van het systeem, zijn jouw account gegevens maar tijdelijk. Je loginnaam, wachtwoord, scherminstellingen, taal, klavier, …. worden NIET overgenomen wanneer de machine voor de eindgebruiker wordt voorbereid.
 • Er zijn drie fases in het ganse proces
  • Fase 1: Linux Mint als OEM installeren
   • Doorlopen van de installatiewizard met selectie van
    • taal
    • multimedia drivers
    • partitioneren
    • tijdzone
    • toetsenbord
    • tijdelijke login gegevens
  • Fase 2: Linux Mint installatie vervolledigen
   • Updaten
   • Extra drivers installeren
   • Extra programma’s toevoegen
   • Overbodige programma’s verwijderen
  • Fase 3: OEM setup afronden en systeem klaarmaken voor ‘First Run’ bij de eindgebruiker

Fase 1 : Linux Mint als OEM installeren

Stap 1: OEM Install selecteren

Als je via een USB-stick of een DVD Linux Mint opstart, dan heb je enkele seconden de tijd om het boot proces te onderbreken. Je komt dan op het onderstaand menu terecht waar er een OEM Install (for manufacturers) optie voorzien is. Laat je niet afschrikken door de melding dat het – for manufacturers – is. Jij bent immers degene die de machine zal klaarmaken, dus ben jij de manufacturer….

Zodra je voor OEM Install gekozen hebt, kom je terecht in een ietwat ander installatiewizard, die zeer dicht aanleunt met het installatiewizard die je al jaren gewend bent.

Stap 2: OEM-naam en taal instellen

Kies de taal waarin JIJ verder wil werken. Denk eraan dat alles wat jij nu instelt enkel voor JOU zal gelden. De eindgebruiker krijgt daar niks van te zien en begint met lege instellingen.

Kies ook een naam voor je OEM-project.  Voor ons is die naam minder belangrijk, maar mocht je echter tientallen en tientallen PC’s uitrollen op die manier, dan kan de naam wel belangrijk zijn met betrekking tot fouten die gerapporteerd worden.

Eens taal en OEM-naam ingevuld zijn, ga je naar de volgende stap.

Stap 3: Extra drivers installeren

Met dat scherm zijn we vertrouwd. We vinken de optie om extra multimedia, video en wifi drivers te installeren aan en gaan naar het volgende scherm.

Stap 4: Partitionering van de harde schijf

Het is aan jou om te bepalen wat de beste partitionering voor de PC van de eindgebruiker is. Is er al dan niet sprake van een dual-boot situatie, of komt Linux Mint als enig OS op de machine, in één of meerdere partities…

Voor deze tutorial kies ik om de ganse HD als één partitie toe te kennen aan Linux Mint.

Stap 5: Verder afwerken installatie

Tijdzone bepalen

Toetsenbord instellen

Het is het toetsenbord dat JIJ gebruikt.
Aangezien ik met een QWERTY US klavier werk, stel ik deze in. Later zal de eindgebruiker zelf kunnen aangeven met welk type klavier (qwerty/azerty) hij/zij aan de rit wenst te gaan.

Account instellen

Standaard krijg jij de gebruikersnaam ‘oem‘. Kies zelf een wachtwoord in dat je zal nodig hebben om taken met admin-rechten uit te voeren.

Installatie afronden

We moeten nu het systeem herstarten. Na de reboot word je automatisch ingelogd als gebruiker ‘oem‘.

 

Fase 2: Linux Mint installatie vervolledigen

Na de herstart kom je op een gewoon Linux Mint bureaublad terecht. Je bent automatisch ingelogd als gebruiker oem en je moet vanaf nu steeds het wachtwoord voor gebruiker oem gebruiken als je sudo opdrachten of admin-bewerkingen zal uitvoeren.

Verder afwerken van je installatie

Belangrijk: Zolang je niet gedaan hebt met configureren mag je de optie ‘Voorbereiding voor levering aan eindgebruiker’ NIET aanklikken op het bureaublad.

Wat wel kan is het systeem afzetten, updaten, extra software installeren, of net overbodige software kan verwijderen, drivers bijwerken. Het enige wat niet kan is de look & feel (icoontjes, bureaublad, …) veranderen. Dat moet je doen door instellingen in de map /etc/skel te veranderen en dat valt buiten de scope van deze tutorial.

Updates binnenhalen

Eerst ga je natuurlijk de updates binnenhalen via het schildje of via de terminal.

Drivers bijwerken

Iedere machine heeft een eigen set aan drivers. Bekijk welke drivers er op het systeem bijgewerkt kunnen worden. In mijn Virtualbox omgeving zal ik enkel de intel-microcode aanzetten.

Daarna moet het systeem herstart worden.

Hard disk cache aanzetten

Om performantie naar het schrijven naar je harde schijf toe te verbeteren kun je de Write Caching aanzetten.

 • Start het programma ‘Disks’ op in het configuratiecentrum.
 • Selecteer links de harde schijf
 • Klik vervolgens op het ‘menu’-icoontje ☰
 • Open de stationsinstellingen
 • Kies de optie ‘Schrijfcache’ en schakel die in.

Het argument over gegevensverlies bij stroompanne klopt. Voor desktop PC’s kan dat een probleem geven. Voor laptops niet, omdat die op hun batterij terugvallen.

 

Extra programma’s installeren / deïnstalleren

Nu is ook het moment om de lijst van aangeboden programma’s bij te werken.

Je kan ontbrekende programma’s toevoegen en overbodige programma’s verwijderen

Microsoft fonts installeren

Je kan de Arial, Times New Romen, … fonts installeren via volgend commando in de terminal:

$ sudo apt install ttf-mscorefonts-installer

Meer info op https://baudrez.be/microsoft-fonts-installeren-in-ubuntumint/

PPA’s

Ook kun je programma’s die je via een  PPA moet installeren, meegeven:

$ sudo add-apt-repository ppa:shutter/ppa
$ sudo apt update
$ sudo apt install shutter libgoo-canvas-perl

Fase3: Klaarmaken voor de eindgebruiker

Zodra je alle aanpassingen hebt doorgevoerd en je zeker bent dat de installatie af is, kan je nu de machine klaarmaken voor de eindgebruiker.

Klik daartoe op het icoontje ‘Voorbereiding voor levering aan eindgebruiker’
Log in met je oem-wachtwoord

 

 

Bevestig onderstaande boodschap en sluit de PC af.

Start de PC niet meer op, daar de volgende die de PC mag aanzetten de eindgebruiker is.

Eindgebruiker

Wanneer de eindgebruiker de PC opstart, start voor hem zijn persoonlijke configuratie. In een reeks van venstertjes kan hij de PC naar zijn wensen instellen.

Taalinstelling

Tijdzone

Toetsenbord

Alhoewel ik een Qwerty toetsenbord heb gebruikt om de OEM-installatie te doen, kiest de eindgebruiker zijn eigen toetsenbord

Persoonlijk account

De wizard vervolledigt nu het profiel voor de nieuwe gebruiker, en herstart automatisch de PC.

Na de herstart heeft de eindgebruiker een werkend systeem, met de aanpassingen die aangebracht werden doe de ‘manufacturer’.

Spread the word. Share this post!

1 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.