web analytics

Linux en Security: The weakest link

Print Friendly, PDF & Email

weakest_linkOf je nu met een Cray-XC30 werkt of lekker thuis op je 6 jaar oude laptop tokkelt, er zijn bepaalde regels aan dewelke je je best houdt om het een systeem in optima forma te behouden.

Het systeem zelf kan maar aanleveren wat door de techneuten voor de hardware enerzijds en door de programmeurs voor de software anderzijds werd voorzien. En behalve de uitzondering die zelf zijn besturingssysteem kan hacken en aanpassen naar zijn wensen, moet je als gebruiker tevreden zijn met wat je krijgt.

Trouble in Paradise

Wanneer er een probleem optreedt met je systeem, dan kunnen er drie verdachten zijn:

 • Hardware: De kans dat er iets misloopt met de hardware is miniem. Iedereen kan wellicht getuigen dat een PC jarenlang meegaat, en dus is een hardware fout zo goed als zeker uit te sluiten.
 • Software: Er is duidelijk veel meer kans dat de software de oorzaak is. Maar de software is maar wat ze is en tot we ‘self-repairing’ systemen hebben kan de software op zijn eentje de fouten niet oplossen. Daartoe heb je de derde partij nodig.
 • Brainware: De capaciteit van de gebruiker om met het systeem om te gaan.

PICNIC

picnicComputerproblemen allerhande worden zo goed als altijd door de mens zelf gecreëerd. Veel van die problemen komen voort uit onwetendheid.
Een computer is gemeengoed geworden en je moet toch ook niet naar school om je nieuwe koffiezet te gebruiken of om een video op te nemen op je DigiBox, dus waarom zou een computer anders zijn.

Ook zijn nu veel meer dan vroeger computergebruikers bang om iets verkeerd te doen. Er wordt via de sensatiepers zoveel over de gevaren van de PC verteld, dat ze op de duur bang worden om op een OK of Cancel knop te klikken.

De jeugd mag dan al wat meer Engels kennen dan hun ouders, maar de meeste computergebruikers hebben van Computer Engels geen kaas gegeten. Ze snappen de computerberichten niet eens.

Daarnaast veranderen de grote Windows software leveranciers van besturingssystemen, bureautica en games, om de haverklap de look & feel van hun producten, waardoor het een hele taak wordt voor Jan Modaal om bij te blijven.

Een geforceerde overstap van Windows XP naar Windows 8.1 is zeker geen gemakkelijke opgave, noch financieel, noch op kennisgebied en de verandering in MS-Office van het gewone menu naar het ‘Lint’ verliep ook niet zo lekker.

In de marge durf ik hier te stellen dat de overgang van XP naar Win 8.1 veel moeilijker is dan de overstap van eender welke Windows versie naar moderne Linux distro.

Daardoor is er een soort onbewuste angst gegroeid.

De computergebruiker loopt letterlijk verloren door al die tegenstrijdige, moeilijke en onvolledige informatie. Hij weet niet wat nu wel mag, niet mag, wat moet en niet moet, of hoe de nieuwe manier van werken nu wel is.

Ja, deze computergebruiker is een vogel voor de kat als je over security praat. Wie kent er geen persoon die ofwel de politie-ransomware betaalt heeft – ik ken er twee – of die de fameuze on-line virusscanner heeft gerund die om en bij de 133 fouten en malware vond op het systeem. Dan maar snel betalen om het probleem op te lossen.

En al die zaken gaan op voor zowel Windows, Linux en Mac gebruikers. Gebruik je gezond verstand en alles zal goed komen, maar weet één ding:

You are the weakest link

Net zoals je voor een moestuintje wat gereedschap moet hebben en elementaire kennis moet opdoen, moet je dat ook doen voor het werken met je Linux PC.

Hou alles simpel:

 • Kies sterke wachtwoorden
 • Doe de updates. Ze zijn er niet voor niks
 • Denk na alvorens je op iets klikt dat je ‘verdacht’ lijkt. Beter niks doen, dan iets verkeerd doen
 • Neem regelmatig een backup. Dat kan vandaag heel goed op de Cloud.
 • Maak gebruik van extra tooltjes in je browser zoals Adblock of NoScript
 • Werk zo min mogelijk als root. Gebruik Sudo om je admin-verrichtingen te doen
 • Installeer geen vreemde software. Hou je aan wat de repo’s of softwarebronnen je aanbieden. Er is genoeg aan stuff om je jaren zoet te houden.
 • Leer beetje bij beetje de werking van Linux.
 • De terminal is een prachtig medium. Herontdek het en leer er mee werken
 • Linux is ook fun.  Hoe meer je weet, hoe meer je kan ingrijpen en hoe veiliger je Linux kan maken.
 • Ondanks het feit dat Linux quasi geen last heeft van malware, moet je de duivel niet tergen en op obscure websites gaan waarvan je weet dat ze kwistig met malware strooien.
 • Installeer ClamAV als antivirus. Kost je niks, neemt geen plaats in en dagelijks of wekelijks eens met de veegborstel door je systeem gaan… daar ga je niet dood van.
 • Deel je wachtwoord aan niemand mee  🙄
 • Het Internet is geen [Klik op OK]-competitie. Onderdruk bij pop-ups, adware en andere zichtbare lokkertjes de reflex om op OK-te klikken. Al kan de eventueel gedownloade software wellicht geen kwaad doen op je Linux PC, toch weet je het maar nooit.
 • Weet je iets niet, stel vragen. Maak van Google je vriend.

Geniet van de super werkomgeving die Linux je aanbiedt.

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.