web analytics

LibreOffice 5.3 komt mogelijks met een MS Office-achtig Lint

Print Friendly, PDF & Email

Het al of niet gebruiken van een besturingssysteem of software pakket hangt bij velen af of ze een vertrouwd scherm te zien krijgen. Zo herinneren we ons allemaal de reacties toen Microsoft van hun Windows 7 interface naar de Metro-look van Windows 8 overschakelde. Dat je niet zomaar de gebruikers kan laten doen wat je wenst, blijkt uit het feit dat de Windows 10 User Interface terug een soort startknop met menu introduceerde.

Niet alleen besturingssysteem moeten goed luisteren naar hun gebruikers, ook makers van software pakketten.

LibreOffice – nog een look van de vorige eeuw…

De huidige gebruikers interface van LibreOffice 5.2 heeft nog steeds de look & feel van Microsoft Office 2000.
LibreOffice Writer 5.2 (anno 2016)

Microsoft Word 2000 (Anno 2000)

Voor de ‘anciens’ onder ons was de komst van de Ribbon of het Lint onder Microsoft Office een grote verandering. De vertrouwde klassieke menu’s bleken plots ‘weg’. Het heeft tijd gevraagd om de overgang te maken. Nieuwe gebruikers blijken met het Lint helemaal geen probleem te hebben.
Gelukkig bleef LibreOffice vasthouden aan de klassieke menu structuur maar de kans is groot dat met de volgende versie van LibreOffice daar verandering in zal komen.

Tijden evolueren en met de komst van de online Office 365 waar je maandelijks/jaarlijks voor moet betalen is LibreOffice een interessant alternatief voor de meeste gebruikers. Echter, daar vinden ze plots een interface met een look & feel van de vorige eeuw en dat blijkt te hoge drempel te zijn om LibreOffice te gebruiken.

LibreOffice – overstap naar het Lint

De ontwikkelaars van LibreOffice hebben de koe bij de digitale horens gevat en in de versie LibreOffice 5.3 Beta kan er optioneel – en dat is nu net leuk dat je de vrijheid hebt om het al dan niet aan te zetten – een Lint zichtbaar gemaakt worden.

Volgens de informatie in de wiki pagina https://wiki.documentfoundation.org/Development/NotebookBar is de optie reeds aanwezig in de ‘Daily Builds’ van LibreOffice 5.3. We kunnen er dus van uit gaan dat het Lint zijn ingang gaat maken met de versie 5.3 of iets later als nog niet alle foutjes er uit zouden zijn.

In de 5.3 daily builds http://dev-builds.libreoffice.org/daily/master/  kan je Lint aanzetten via

Tools > Options > LibreOffice General > Advanced > Experimental features

en vervolgens aan- of uitzetten via

View > Toolbar Layout > Default/Single toolbar/Sidebar/Notebookbar

Het lint zal er evenwel niet uitzien zoals we dat bij de Microsoft producten al gewoon zijn.

The Ribbon-esque feature “unifies all the different toolbars and groups them in tabs. It will allow more flexible layout than the toolbars, since Glade will be used to lay out the controls.”

Aanpasbaar Lint

Er zijn drie verschillende modi beschikbaar voor het Lint: Contextual single, Contextual groups en Tabs. De gebruiker kan via

View > Notebookbar

zijn voorkeur bepalen.

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.