web analytics

Hoe zwaar weegt de keuze van je bureaubladomgeving door?

Print Friendly, PDF & Email

desktopenvironmentheaderVelen hebben nog een relatief verouderd toestel liggen (of werken nog met zo eentje) dat stamt uit de vroege Windows7 periode met iets tussen de 2 en 4 GB RAM. Dat je je met die toestellen niet aan Windows 10 moet wagen spreekt vanzelf, maar wat als je naar Linux wil overstappen. Speelt de keuze van je bureaubladomgeving een rol op de performantie en het geheugengebruik?

Ik heb op een forum de volgende vergelijkingen gevonden en de verschillen tussen de diverse bureaubladomgevingen zijn wel spectaculair, al moet je deze waardes natuurlijk in de juiste context plaatsen. Sommigen zijn geïnstalleerde versies maar de meesten draaien in VirtualBox (VB). Wat telt zijn niet de absolute cijfers, maar wel hun onderlinge verschillen.

Distro DE Grootte (MB)
(VirtualBox)
Ubuntu Minibox Openbox 115 (VB)
AntiX(Debian) IceWM 115 (VB)
Linux Mint 17 (32 bit) Xfce 156
Lubuntu LXDE 170 (VB)
MX-15 (32 bit) Xfce 179
Evolve (Debian) Budgie 180 (VB)
Arch XFCE 207 (VB)
Debian Jessie Xfce 208 (VB)
Manjaro LXQT 250
Xubuntu XFCE 325 (VB)
Manjaro Xfce 340
Ubuntu Mate MATE 360 (VB)
Ubuntu Gnome GNOME 365 (VB)
Kubuntu KDE 425 (VB)
Ubuntu Unity 460 (VB)
Linux Mint 17 Cinnamon 581
Apricity OS GNOME3 758 (VB)
Windows 7 820 (VB)
Windows 10 1310 (VB)

 

Naast deze waardes spelen ook de meegeleverde tools een rol. Hoe volledig is de distro die je installeert. Verkies je de bestandsbeheerder Dolphin van KDE boven Caja bij MATE, of draagt Pluma van MATE je voorkeur weg boven gEdit van Unity…

Er zijn nog veel andere parameters die voor jou een rol spelen, maar als je beperkt bent in RAM doe je er toch beter aan om XFCE (Xubuntu) te verkiezen boven Unity als je met Ubuntu aan de rit wil gaan.

Spread the word. Share this post!

3 Comments

 1. Beantwoorden

  Ik vrees dat deze cijfer shelaas niet correct zijn. Ik vermoed dat dat cijfers zijn als er geen enkele applicatie actief is. Ik heb hier een oude Dell laptop (10 jaar oud met 512 MB ram). Er is LinuxMint xfce op geïnstalleerd. Er wordt bijna continue swap-space gebruikt. Ik had hetzelfde voor met Xubuntu. Aan de andere kant heb ik op een recente desktop (Sable van System76) Linux Mint Cinnamon draaien. Terwijl ik deze lijnen hier ingeef, wordt ongeveer 1,2 GB ram gebruikt.

  • Beantwoorden

   Dergelijke cijfers zijn inderdaad niet letterlijk te nemen. DE cijfers werden genoteerd direct na het opstarten, zonder enig ander programma dat draait. Als je natuurlijk extra drivers laadt voor je printer, een dropbox opstart enz… dan krijg je inderdaad direct andere waardes.
   Het enige dat ik afleid uit deze cijfers is dat wie met een systeem van 1 of 2 GB RAM zit niet voor Unity, Cinnamon, KDE, … moet kiezen, maar wel voor de lichtere varianten zoals XFCE, LXDE, ….

  • François

   Beantwoorden

   Klopt inderdaad . Cijfers (systeemvereisten) worden altijd weergeven hoeveel RAM het OS vereist zonder openstaande applicaties en velen laten zich hier dan door misleiden .

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.