web analytics

Kennismaking met Ubuntu 18.04

Print Friendly, PDF & Email

Canonical, het moederbedrijf van Ubuntu, heeft zijn jongste telg, Ubuntu 1804LTS ook gekend onder de naam Bionic Beaver op 26 april op de wereld losgelaten.
Er zijn veel veranderingen te merken voor zij die nog met de 16.04LTS werken, minder veranderingen voor zij die de 17.10 draaiende hebben.

Het grootste verschil met de 16.04LTS is dat Unity de plaats heeft moeten ruimen voor Gnome3, maar Canonical zou Canonical niet zijn als het dan weer geen zuiver Gnome3 is zoals je die bij Fedora aantreft. Het is een aangepaste Gnome3 die wat lijkt op Unity maar het helemaal niet is.

Dit artikeltje zal enkele basiszaken van de nieuwe 18.04 belichten.

Downloaden en installeren

Het downloaden en installeren van Ubuntu is zoals we al jaren gewoon zijn een kwestie van naar https://www.ubuntu.com/download/desktop te gaan en daar de download van de ISO te starten. Vervolgens maak je van de ISO een opstartbare USB-stick of brand je die op DVD. Daartoe kan je de instructies volgen op dezelfde pagina.

Het nieuwe bureaublad

Wanneer je voor de eerste Bionic Beaver opstart verschijnt het onderstaand bureaublad.


In het midden van het scherm verschijnt een ‘Wat is nieuw’ venstertje waarin de verschillen met het bureaublad van de 16.04 worden aangeduid.

Wat opvalt, naast de typische Gnome3 aanduidingen zoals de klok, de activiteiten, … is dat de titelbalk nu gebruikt wordt om de actieknoppen zoals ‘Volgende’ te herbergen. Je vindt die niet meer terug onderaan het venstertje zoals je al jaren gewoon bent.

Livepatch

Livepatch vind je terug in het hierboven getoonde venster, als je op de knop ‘Volgende’ klikt.

Livepatch is een optie die je kan instellen die ervoor zorgt dat je bij het installeren van een nieuwe kernel geen restart/reboot moet doen. Om Livepatch te activeren moet je een Ubuntu Single Sign-on account hebben. Heb je die niet, kan je er eentje aanmaken tijdens het instellen van Livepatch.

In de ‘software en updates‘ applicatie kan je onder de tab ‘Updates‘ je ook aanmelden voor Livepatch.

Moet je deze optie aanzetten?

Voor een huis-tuin-keuken gebruiker die dagelijkst zijn systeem aan- en uitzet moet je Livepatch niet instellen. Draai je een (media)server onder Ubuntu 18.04, dan is dat wel een interessante optie.

Je informatie naar Ubuntu sturen

Het volgende scherm geeft je de mogelijkheid om systeeminformatie naar Ubuntu te sturen.

De informatie die doorgestuurd wordt kan je vooraf al eens bekijken. Dit is een typisch rapport dat naar Ubuntu wordt gestuurd.

Je kan die optie later aanpassen in je Privacy Instellingen door de optie ‘Problemen melden‘ op ‘Handmatig‘ te zetten.

Als je de wizard beëindigd hebt kan het echte werk beginnen.

Nieuw gewoontes aanleren

Superkey

Een belangrijke taak is weggelegd voor de super-key (ook wel Windows key genoemd).

De super-key geeft de direct toegang tot het activiteiten overzicht.


Het activiteiten overzicht toont al je draaiende applicaties, rechts je bureaubladen en bovenaan de zoekoptie. Vooral die laatste zal je veel kunnen gebruiken als je nieuw bent in Gnome3.

Als je bv. de terminal wil opstarten en die bevindt zich niet in je favorietenlijst links, dan kan je die gemakkelijk terugvinden door bovenaan je activiteiten overzicht ‘terminal’ in te geven in de zoekopdracht.


Klik dan op het icoontje en de terminal wordt opgestart.
Zodra die draait vind je die terug in je favorietenlijst links. Door dan een rechter muisklik te doen, kan je het icoontje vastpinnen in je favorieten.

Overzicht van alle toepassingen

Je kan alle toepassingen die geïnstalleerd zijn vertonen door recht onderaan je bureaublad op de 9 kleine puntjes te klikken of via de toetsencombinatie Superkey + A

Dat vervangt in feite je menu van vroeger

Systeem updaten.

Kort na je eerste opstart zal de de Update tool de nodige patches gedownload hebben die we installeren.

Je kan die ook installeren via de terminal:

sudo apt update && sudo apt upgrade

Multimedia codecs installeren

Die installeer je via de terminal als volgt:

sudo apt install ubuntu-restricted-extras

Look and Feel aanpassen

Standaard laat de Gnome3 omgeving niet veel aanpassen toe. Je moet daartoe een extra programma ‘Gnome Tweak Tool‘ installeren.
Via de terminal:

sudo apt install gnome-tweak-tool

Je vindt Gnome-Tweak-Tool terug in je applicaties onder de naam ‘Afstellingen’

Gebruik de ingebouwde help

In je favorieten heb je het blauwe icoontje met het vraagteken. Daaronder vind je een berg aan informatie over hoe je nu met Gnome3 aan de rit moet. Zeker een aanrader om je vertrouwd te maken met de 18.04LTS.

 

 

Spread the word. Share this post!

3 Comments

  1. Beantwoorden

    Als ik ubuntu uit probeer staat het bureaublad verticaal dus zo ————— ik zou mijn pc op de zijkant moeten zetten op het te lezen?
    ook het opnieuw proberen blijft het zelfde? zelfs indien je een installatie wilt dien
    hoe verhelp je dat?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.