web analytics

Wat is het Internet of Things (IoT)

Print Friendly, PDF & Email

De uitdrukking, Internet of Things, meestal afgekort tot IoT kom je meer en meer tegen. Maar wat is het ‘thing’ waaruit het IoT is gemaakt?
Is het een speciale soort van technologie zoals een ‘groene’ computer chipset?
Of is het een speciale computer, zoals eentje zonder klavier en toetsenbord?
Of is het een online trend zoals Snapchat?

Het algemene antwoord is dat het inderdaad al de hierboven aangehaalde zaken zijn maar nog veel meer.

Internet-Of-ThingsLos uit de pols zou je kunnen zeggen dat het IoT verwijst naar een hele resem van dagdagelijkse objecten – dingen om het nog algemener te houden – die nu aangeboden worden met ingebouwde netwerk technologie.

Dat betekent dat je elk van die dingen rechtstreeks aan het Internet kan koppelen, zonder langs een computer te passeren die reeds aan het Internet gekoppeld is.

Meestal zijn dat dingen die:

 • Niet ontworpen of gebouwd werden om deel uit maken van het Internet.
 • Taken uitvoeren die geen Internet vereisen.
 • Algemeen gekend zijn en dagdagelijks gebruikt worden.
 • Al jaren goed gewerkt hebben zonder deel uit maken van het Internet.
 • Maar die mogelijks praktischer en zeker cooler zouden zijn, mochten ze online zijn.

Enkele klassieke voorbeelden zijn televisies, muziek spelers en camera’s.

Deze zaken heb je al jaren kunnen verbinden met je computer om bv. muziek te uploaden naar je MP3 speler, foto’s te downloaden van je fototoestel of je start en stoptijd van een opname voor je digicorder in te stellen.
Het is dus ook niet verwonderlijk dat vele van die toestellen nu rechtstreeks aan het Internet gekoppeld kunnen worden.

Meer hippe zaken die ondertussen het IoT vervoegd hebben zijn thermostaten, huisverlichting, kortom je thuis domotica. Je hebt daarom geen lampen rechtstreeks aan het Internet hangen, maar het is wel leuk om de sfeerverlichting via een app op je smartphone in te stellen zonder dat je extra bedrading moet gaan aanleggen.
Je kan je ook voorstellen hoe het vanop afstand via WiFi bedienen van diverse apparaten via één app je geld kan doen besparen, milieuvriendelijker is en de duurzaamheid zal vergroten.

We mogen ons er dus aan verwachten om in de toekomst meer en meer IoT apparaten in de handel te vinden zoals wasmachines, koelkasten met ‘Collect en Go’ apps, garagedeur bedieningen, gazon besprenkel systemen,  …

Tenslotte zijn er al zaken die nu reeds snel IoT ‘things’ aan het worden zijn zoals elektriciteitsmeters, pompen om gedoseerd medicijnen toe te dienen in ziekenhuizen, dynamische snelheidsbeperkingen op de autoweg en natuurlijk onze heilige koe, de auto.

Voordelen van het IoT

 • Aanschakelen en bedienen van huishoudtoestellen zal gemakkelijker en efficiënter worden door gebruik te maken van een eenduidig bedieningsscherm.
 • De kosten voor de apparaten zullen lager uitvallen, omdat ze allen de voor het Internet gekende schakelingen zullen hebben, zoals een standaard RJ45-stekker of WiFi, in plaats van voor ieder apparaat een uniek bedieningspaneel te moeten uitwerken.
 • Gespecialiseerde apparaten zoals  medicijnpompen of elektriciteitsmeters zullen gemakkelijker te updaten zijn. Dat betekent dat bv. ziekenhuizen vanop afstand de medicijnpomp bij je thuis zullen kunnen bijstellen.

Nadelen van het IoT

 • De ervaring tot nu toe toont ons dat we niet op de makers van de toestellen kunnen vertrouwen als het op Internet veiligheid aankomt. Baby monitor webcams met bekende standaard wachtwoorden tot medicijnpompen zonder enig netwerkwachtwoord tonen ons maar eens te meer dat er grote veiligheidsproblemen kunnen opduiken.
 • De IoT “things” zijn meestal slechts heel kleine computertjes die zo goedkoop mogelijk gebouwd worden. Met dat in het achterhoofd is het niet denkbeeldig dat met de (Internet)veiligheid van die toestellen een loopje genomen zal worden.
 • Kopers van de allereerste toestellen lopen het risico verblind te zijn door de ‘cool’-factor van het apparaat, of meegesleurd te worden in de roes van gemakzucht. Dat kan hen er toe leiden om IoT apparaten in gebruik te nemen, zoals webcams of thermostaten zonder rekening te houden welke informatie over hun privé leven op het Internet gelekt kan worden.
 • De term ‘inbraak’, zal een andere dimensie krijgen als hackers er in slagen om bv. je bestellijst voor je wekelijkse shopping over te nemen of je verwarming zo maar aan of uit kunnen zetten.

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.