web analytics

Inbraakpoging op mijn Google-account

Print Friendly, PDF & Email

Het gebeurt niet veel dat je schrikt van een mailtje, maar het mailtje van Google betreffende een geblokkeerde inlogpoging op mijn Google-account vanuit de USA vrijdagavond kwam binnen als een donderslag bij heldere hemel.

Het mailtje dat ik ontving zag er zo uit:

Google-mail

Om zeker te zijn dat het geen spam/phissing of andere nepmail was heb ik de header van de mail bekeken via de optie [Origineel Weergeven] in Gmail.

Origineel

Het blijkt dus inderdaad een ‘echte’ mail van Google te zijn.

Nu, het feit dat Google de poging geblokkeerd heeft is wel goed, maar toch doet zo’n mailtje je 2x nadenken. In veel websites log je in via je Google-account. Eens de hacker via mijn mail account zou binnen geraken, dan kan hij zo maar onder mijn naam/identiteit het internet op. En dat scenario wil ik liever niet meemaken.

Apparaten controleren

De blauwe knop [Uw apparaten controleren] verwijst je door naar een onderliggende pagina. De twee snapshots komen onder elkaar op dezelfde pagina.

Apparaten controlerenLijst apparaten

Alles is normaal behalve dat onbekend apparaat. Ik heb dus de knop [Nee, account beveiligen] aangeklikt en dan kun je onder meer je wachtwoord aanpassen, wat ik gedaan heb. Via Lastpass heb ik een complex wachtwoord laten genereren en ik hoop dat dit nieuwe wachtwoord sterk genoeg zal zijn. Probleem is dat ik het nu helemaal niet meer van buiten kan leren, maar dat is een kleine zorg t.o.v. mogelijke identiteitsfraude door hackers en via Lastpass kan ik toch in mijn Google-account inloggen.

Het is wel tof van Google dat ze algoritmes ontwikkelen die een abnormale situatie – zoals het plots inloggen vanuit de USA, waar al mijn andere log-ins hier in Brugge gebeuren – snel de kop kunnen indrukken. Wat wel vreemd is, is dat ik een naar mijn weten, complex en lang wachtwoord gebruik en met er toch in slaagt om in te loggen.

Spread the word. Share this post!

2 Comments

 1. François

  Beantwoorden

  Google hanteert de werkwijze als iemand , mag zelfs jij zij probeert aan te melden op een apparaat dat je nog nooit gebruikt hebt een e-mail word gezonden naar je e-mail adres . Hierin word gevraagd om te bevestigen of jij het was .
  Ik zie dat je ook een Samsung Galaxy S III Mini en Asus Nexus 7 gebruikt om je aan te melden op Google . Worden deze apparaten regelmatig gescand naar malware ? Mobiele apparaten kun je jou niet afmelden of je moet de G+ app van het apparaat verwijderen . Het is trouwens langs die weg dat zovele Facebook accounts gehackt worden .
  Als er iemand probeert aan te melden op een apparaat wat jezelf nog niet gebruikt hebt ,is een SMS laten zenden de beste en snelste waarschuwing .
  Nu wat het mailtje betreft wat je ontvangen hebt , vind ik het toch maar bizar .
  In het waarschuwingsmailtje vermeld Google niet alleen het apparaat wat werd gebruikt , maar ook het besturingssysteem en de type browser . En die ontbreekt zie ik, de type browser . Ik zal eens een screenshot maken en in het forum plaatsen hoe de melding eruitziet als ik me aanmeld op een ander apparaat wat ik nog niet gebruikt heb om me bij Google aan te melden.

 2. Beantwoorden

  Paar jaar geleden,ook zo een email gekregen ook uit USA,ook maar wachtwoord veranderd!
  Met mobiele apparaten zal het niks te maken hebben,denk ik had geen!
  Heb ook je artikel gelezen wat lekt je browser, locatie klopte op op paar kilometer na in vogelvlucht!
  Op tablet bij locatie is google op 50 meter na juist lol.
  Lig daar allemaal niet van wakker….zou begod niet weten wat hacker bij mij te zoeken heeft!!!
  Het is meedoen…of terug met postduiven werken zeker hahah.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.