web analytics

Hoe goed is je browser gewapend tegen tracking?

Print Friendly, PDF & Email

Panopticlick is een online tracking and fingerprinting detection tool.

Wanneer je een website bezoekt kunnen online trackers en de bezochte website je identificeren, zelfs al heb je software geïnstalleerd om je te beschermen. Veel gebruikers weten niet hoe ze hun browser zo moeten instellen dat het online tracking tot een minimum herleid kan worden.

Panopticlick zal analyseren hoe goed je browser en de add-ons om je te beschermen tegen online tracking technieken werken. Ook kijkt het na of je systeem uniek is – en dus te identificeren –  zelfs als je gebruik maakt van privacy-protecting software.

Ik maak gebruik van Firefox op mijn systemen.

Mozilla Firefox

Ik heb enkele add-ons draaien om mijn browser om me wat af te schermen tegen online tracking en ads (reclames).

Tegen ongewenste reclames gebruik ik uBlock Origin en tegen online trackers Privacy Badger

In mijn voorkeuren heb ik in de ‘Privacy’-tab de Do Not Track niet aanstaan.

Met die instellingen heb ik op de Panopticlick website de test gerund en dit is het resultaat:

Panopticlick

Ik ben tamelijk goed beveiligd tegen ongewenste trackers, alleen blijkt de vingerafdruk van mijn browser uniek te zijn op het internet en kan ik me dus niet verbergen in de massa, waardoor mijn systeem toch gemakkelijk te vinden is op het Internet.

Daarover zal ik nog eens wat meer opzoekingen moeten doen om mijn systeem nog anoniemer te maken.

Website Pantopticlick : https://panopticlick.eff.org/

Spread the word. Share this post!

6 Comments

 1. Alain G. J. Derycke

  Beantwoorden

  Alain,

  Is het mogelijk dat bij het upgraden naar Firefox 43.0, de browser de add-on voor de Belgische eID uitschakelt? Ik kreeg toch die melding onlangs, maar verder heb ik het nog niet uitgezocht.
  Mvg,
  Alain G. J. Derycke

 2. Beantwoorden

  Bedankt voor je artikel over Panopticlick. De door jouw gebruikte add-ons geïnstelleerd enu ook 3 groen vinkjes. Ben benieuwd of er nog een oplossing is voor de fingerprint,
  Mvg,
  Freek Goeree

 3. Georges

  Beantwoorden

  Alain,

  Met uBlock Origin kan ik steviefree niet meer afspelen. Kan je daar iets voor instellen bij uBlock Origin ?

  mvg
  Georges

  • Beantwoorden

   Georges,

   je kan uBlock uitzetten voor die pagina, door op je balk op het icoontje te klikken en de blauwe knop uit te zetten. Op zich is dat normaal, want dat zijn websites die 100% draaien op inkomsten van reclame (FREE voor ons kan niet als er geen reclame én trackers actief zijn.)

 4. Kadee

  Beantwoorden

  Ik sta op mijn privacy (“Waarom zit je dan op Internet?”), en ik heb op die Panopticlick-site maar 1 groen vinkje. Meteen iets aan doen!
  Bedenking: ik heb liever dat bedrijven mij kunnen volgen, dan dat overheden het doen… Bedrijven doen het tenslotte “alleen maar” voor het geld.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.