web analytics

Hoe een andere distro installeren, met behoud van gegevens en instellingen

Print Friendly, PDF & Email

We doen allemaal wel eens aan distro-hopping. Na een poosje met Ubuntu gewerkt te hebben, wil je wel eens Linux Mint Cinnamon proberen. Of je wenst je Linux Mint Cinnamon vervangen door Kubuntu. Zolang je binnen de familie van Debian en afgeleide distro’s blijft, kun je veel van je instellingen meepakken. Deze post zal je één van de mogelijke manieren tonen waarop je dat kunt doen.

Je hebt je huidige distro gedurende een hele periode gebruikt en je hebt tal van programma’s geïnstalleerd die elk hun eigen instellingen hebben. Ook heb je in je /home folder onder jouw accountnaam tal van gegevens zoals foto’s, muziek, documenten, … opgeslagen.

Als je een nieuwe/andere distro wenst te installeren en je neemt geen voorzorgen, dan kan het dat je zowel je instellingen als je gegevens kwijt bent.

Zelfde distro herinstalleren

Als je dezelfde distro wenst te herinstalleren én je hebt geen aparte /home partitie, dan moet je de /home partitie in zijn geheel op een extern medium backuppen.

Dan start je de installatie van de distro, maar ditmaal zorg je ervoor dat je een aparte partitie aanmaakt voor je /home folder. Van belang is dat je dezelfde gebruikersnaam gebruikt als loginnaam.

Bij de eerste herstart niet vergeten om je systeem bij te werken om de laatste updates te hebben. Daarnaast moet je de extra programma’s te installeren en eventuele PPA’s toevoegen. Maak gebruik van het programma APTIK om dat te doen.

Na de installatie kun je de inhoud van je /home folder die je gebackupped hebt terugzetten, inclusief de verborgen bestanden. Bij de volgende herstart zal je terug in je oude omgeving kunnen werken.

Andere distro installeren

Voorbereiding

Om met succes een andere distro te installeren en tezelfdertijd je gegevens en instellingen mee te nemen, moet je systeem aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Backup

Neem van je /home folder altijd een backup op een externe schijf, die je best in EXT4 of in NTFS formatteert.

Systeem instellingen

Het is de bedoeling om, na de installatie van de nieuwe distro, zo weinig mogelijk instellingen manueel opnieuw te moeten instellen. Bij programma’s vind je de instellingen meestal in je /home map terug, maar systeeminstellingen liggen – voor de leek – althans op de meest vreemde plaatsen. Om ons het werk te vergemakkelijken gaan we gebruik maken van het programma APTIK.

Op https://baudrez.be/aptik/ vind je meer info over het programma. Om het te installeren, doe je het volgende in een terminal:

$ sudo apt-add-repository ppa:teejee2008/ppa
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install aptik

Aptik v1.6.4_010

Denk er aan dat je nieuwe distro ook Aptik moet kunnen installeren om aan de bewaarde gegevens te geraken.

Het gebruik van Aptik is een grote hulp, maar je moet wel rekening houden met het feit dat bij het [Restore]-proces, de distro waarin je restored, overweg moet kunnen met de PPA’s, of met de instellingen zoals Thema’s.

important noteKopieer voor alle zekerheid de map waar Aptik de data weggeschreven heeft ook op een externe drager, want wat baat het om al dat werk te doen en dan alles kwijt te geraken als er iets misloopt.

Persoonlijke instellingen

Persoonlijke instellingen vind je steeds terug in je Persoonlijke map. (bv: /home/alain). Alle programma’s die je gebruikt zetten hun instellingen in de root van je persoonlijke map in een verborgen folder of een verborgen bestand. Om die bestanden te zien, moet je in je bestandsbeheerder de verborgen bestanden zichtbaar maken.

Werk je met meerdere gebruikers, dan heeft iedere gebruiker zijn eigen persoonlijke map, met zijn eigen persoonlijke instellingen.

Met de manier van werken die ik hier uitleg, moet je vooraf niks doen met de persoonlijke instellingen.

Aan de rit

Nu alles van je huidige configuratie ofwel gebackupped is, ofwel geborgen is via APTIK gaan we de nieuwe distro installeren.

Kies ervoor om te booten in Live CD/DVD  mode en niet direct in Installatie mode, omdat we, eens opgestart, nog wat moeten aanpassen.

In deze post zal ik van Linux Mint Cinnamon naar Linux Mint KDE – beide versie 17.2 – overschakelen.

Installatie Linux Mint KDE

Boot vanaf de Live DVD en laat het systeem volledig laden. Klik niet op het icoontje om de installatie op je systeem te starten.

Open de bestandsbeheerder

snapshot1

Zoek en koppel je /home partitie aan. Bij mij is dat de partitie die 166 GiB groot is.

snapshot2Daar zie je je persoonlijke map staan. Wat voor ons telt is de volledige padnaam van onze /home folder. In ons voorbeeld is die :

/media/mint/334dd730…f37e4a

Wat we moeten doen is de naam van onze oude gebruikersmap veranderen. Daardoor kunnen we bij de installatie van de nieuwe distro opnieuw een gebruiker aanmaken met de oude naam. Dat is van belang omdat bepaalde programma’s je gebruikersnaam als sleutel gebruiken in hun ini-bestanden (Dropbox doet dat bv.)

Open een terminal en via het cd commando ga je naar de /home folder. Je hoeft de lange tekenreeks niet helemaal in te tikken.

Maak gebruik van de tab-toets om automatisch je foldernaam te vervolledigen. Tik :

cd /me [tab] mi [tab] 3 [tab] [enter]

Uitleg:

 1. cd /me [tab] wordt automatisch cd /media/
 2. cd mi [tab] maakt er vervolgens cd /media/mint/ van
 3. cd 3 [tab] maakt er cd /media/mint/334dd730-24ec-42b4-922e-f526a5f37e4a/ van

snapshot4

Maak gebruik van het ls commando om de namen te zien van de respectievelijke gebruikersmappen. Kijk de schrijfwijze van de naam van de map die je gaat hernoemen na en onthoud deze. Hernoem deze folder met het mv commando.

Je  moet dat wel als root doen, dus wordt het commando:

sudo mv [je_oude_mapnaam] [de_nieuwe_mapnaam]

zoals je kan zien in het plaatje hierboven.

snapshot3

Dat betekent dat je tijdens de installatie van je nieuwe distro, als gebruikersnaam je [oude_mapnaam] kan gebruiken.

We zijn nu klaar om de installatie van de nieuwe distro aan te vatten.

Ontkoppelen van de gebruikte partitie

Aangezien we zonet op onze harde schijf gewerkt hebben, stelt de installatie-wizard vast dat deze partitie gekoppeld is. Door bij onderstaande warning op Ja te klikken, wordt die ontkoppeld en kan de installatie verder gaan.

snapshot5

Kies voor het instellen van de partities op ‘Handmatig’ (of op ‘Iets Anders’ bij Ubuntu, Cinnamon, MATE, …) in het keuzevenster over het partitioneren.

snapshot6

Partities

Het is van belang dat je zoveel als mogelijk je gegevens scheidt van je OS, door deze in twee aparte partities te plaatsen. Dat betekent dat je /home folder in zijn eigen partitie moet zitten. Is dat niet het geval, dan neem je best een back-up van je /home folder (op een externe schijf bv.) kies je voor de optie [Iets Anders] en je maakt dan drie partities aan:

 1. je / (root). 20 GB is ruim voldoende
 2. je /home. Rest van de schijf minus 1024 Mb
 3. je /swap. 1024 Mb

Als je systeem gebruikt maakt van deze configuratie, dan kan je de / (root) partitie zonder probleem formatteren en blijft je /home partitie onaangeroerd.

snapshot7

Zoals je hierboven kan zien, is mijn systeem reeds voorzien van de drie belangrijkste partities voor mijn installatie:

 • /dev/sda5 aan 19999MB zal mijn root partitie worden
 • /dev/sda6 aan 178596MB zal mijn /home partitie blijven
 • /dev/sda7 zal de /swap partitie blijven

Als ik de / (root) partitie aanmaak moet die geformatteerd worden

snapshot8

De /home partitie mag NOOIT geformatteerd worden

snapshot9

Voor de /swap partitie moet ik niks doen. Die wordt automatisch herkend door het systeem.

Na de toekenning van de partities ziet het  overzicht er zo uit:

snapshot10

/ (root) wordt geformatteerd en /home niet. Zo hoort het.

Je krijgt nog een laatste verwittiging dat /dev/sda5 geformatteerd zal worden. Vind je daar je /home partitie in terug, dan ben je fout bezig geweest en moet je terug om de nodige aanpassingen te doen.

snapshot11

Gebruiker aanmaken

Bij het formulier om de gebruiker aan te maken, moet je als gebruikersnaam dezelfde naam gebruiken, als deze van je /home/[je_eigen_naam] alvorens je deze hernoemde. Bij mij is dat eijie.
snapshot12Vervolledig de installatie en herstart dan je systeem.

Gegevens terugzetten

Eens je systeem geïnstalleerd en goed verlopen is moet je de nieuwe /home/[je_eigen_naam] terug opvullen met je oude gegevens.
Deze zijn allemaal terug te vinden in je oude hernoemde map (ik heb die /home/old genoemd).

Open je bestandsbeheerder (2 maal – eentje voor je oude home en eentje voor je nieuwe home folder) zodat je gemakkelijk mappen en bestanden van het ene venster naar het andere venster zal kunnen verplaatsen, of als je onder KDE werkt, kun je 2 vensters aanmaken.
Open zowel de inhoud van je oude map en van je nieuwe persoonlijke map.
schermafdruk1
Links staan al mijn oude bestanden en mappen, rechts mijn ledige persoonlijke map.
Ik moet nu alle oude mappen naar mijn nieuwe persoonlijke map verplaatsen. Krijg je een verwittiging dat je de nieuwe map zal overschrijven, dan mag je dat gerust doen, daar deze toch allemaal leeg zijn.
schermafdruk2

Instellingen kopiëren

Instellingen van programma’s vind je in 99% van de gevallen terug in je persoonlijke map, maar wel als verborgen bestanden. Maak de verborgen bestanden zichtbaar in je bestandsbeheerder.
schermafdruk3
Er zijn er veel meer in mijn oude persoonlijke map, dan in mijn nieuwe gezien elk programma dat ik ooit eens gedraaid heb, daar een mapje heeft ‘achtergelaten’. Je kan ook direct aan de naam van de map of bestand zien bij welk programma het hoort. Ik zal niet alle mappen overzetten, maar enkel deze waarvan ik weet dat die instellingen bevatten die ik aangepast heb, bij de andere worden de standaard instellingen van het programma terug aangemaakt.

Er zijn twee speciale mappen die zeker we zullen moeten nalopen:

 1. .config
 2. .local

Voor de rest kijk ik na welke programma’s in gebruik en verplaats ik de ini-folders naar mijn nieuwe persoonlijk map.
Als voorbeeld enkele mappen die ik zeker zal verplaatsen?

 • Dropbox : .Dropbox en .Dropbox-dist (je belet o.a. de index terug aan te maken daardoor en je login-gegevens moet je ook niet meer invoeren)
 • Copy (http://copy.com) : .copy (Cloud gegevens)
 • Filezilla : .filezilla (FTP instellingen voor mijn diverse sites)
 • Thunderbird : .thunderbird (deze map beval AL je Thunderbird mails en adressen)

Eens ik deze allemaal verplaats heb, moet ik zowel .config als .local openen en kijken welke bestanden/mappen ik daar moet verzetten.

Heb je een aangepaste .bashrc gemaakt met je aliases, dan zet je die ook best over.

PPA’s terugzetten

Als je met APTIK je PPA’s hebt geborgen, kun je na installatie van APTIK deze terug installeren.

Afsluiten

Daarmee is de installatie van mijn nieuwe distro afgelopen.

 • Ik heb een scheiding tussen OS en data (een aparte / en /home folder)
 • Al mijn oude gegevens zijn overgezet
 • De belangrijkste ini-gegevens zijn overgezet

Je gaat hier en daar nog wel iets manueel moeten aanvullen, maar je hebt zeker binnen het uur een volledig nieuwe en werkende distro draaiende.

Er zijn wellicht andere manieren van werken, maar ik gebruik deze al enkele jaren en ben er heel tevreden over.

 

 

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.