web analytics

Goedkoop was bijna een miskoop

Print Friendly, PDF & Email

Ik werd gisterenavond gevraagd om eens langs te gaan bij een kennis van mij, omdat ze niet meer kon inloggen in haar nieuwe Windows 7 laptop. Ze had ‘iets’ gedaan dacht ze, maar wist niet meer juist wat, waardoor Windows7 haar wachtwoord weigerde.

Via mijn Trinity Rescue Kit Live CD probeerde ik eerst om de wachtwoorden te resetten. Ik vond het wel vreemd dat naast de gebruiker ‘Administrator’, één ander account aanwezig was, dat echter niet haar account was, dat door Windows7 in het inlogscherm vertoond werd. Alle admin wachtwoorden werden door ‘winpass’ gereset naar ‘blank’ en de laptop werd herstart. Het inlogscherm toonde opnieuw haar account en inloggen lukte nog altijd niet. Blijkbaar was haar account onbekend in Windows7 en aangezien ik geen konsole kon openen ook niet in alle mogelijke veilige modi begonnen de opties steeds kleiner en kleiner te worden om nog toegang tot krijgen tot haar account.

Over recovery DVD’s wist ze niks, dus die piste moest ik ook verlaten. Wel had ik opgemerkt tijdens het werken met Trinity dat Windows7 op /dev/sda3 bleek te zitten, wat kon betekenen dat de recovery Windows partitie nog aanwezig was op de HD. Ik probeerde enkele Shift-Fn toetsen tijdens het booten en ik had geluk. Shift-F10 startte de recovery mode en na een woordje uitleg wat ik ging doen – nl. een volledig nieuwe Windows installeren over de huidige installatie – lieten we recovery zijn ding doen.

Pas tijdens het installeren van Windows7 kreeg ik te horen dat ze de laptop gekocht hadden bij Carrefour. Op zich is daar niks mis mee, alleen bleek hun toestel een demo toestel te zijn, waar klanten van de zaak lekker op konden tokkelen. Carrefour heeft wel een korting gegeven op de normale prijs, net om die reden, maar heeft verzuimd om de kopers te zeggen dat ze een volledig nieuwe installatie dienden uit te voeren, wat wellicht de oorzaak was van bovenstaande problemen.

De recovery verliep goed en na de installatie toonde ik hen hoe ze de recovery DVD’s moesten aanmaken, legde uit wat de bedoeling was van de recovery DVD’s en iedereen was opgelucht dat hun systeem nu goed draaide.

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.