web analytics

Geen Win10 voor mij

Print Friendly, PDF & Email

Ik heb besloten om die hele Windows10 upgrade aan mij te laten voorbijgaan.

Ik had nochtans gepland op om mijn desktop mijn huidige Windows 7 door de 10 te vervangen. Dit om eens te ervaren hoe een modern Windows systeem zich gedraagt. Daar Microsoft blijkbaar niet gehaast is om die hier uit te rollen via het upgrade proces en de 10 nog meer controle over je systeem wenst  (zoals geen mogelijkheid om updates uit te zetten, behalve als je een tooltje downloadt) plus het ‘beveiligd’ opslaan op hun systemen van nog meer persoonlijke info, is me de goesting snel vergaan. Lees gewoon eens de onderstaande artikels.

Als ik het objectief benader dan is voor mij Windows 7/8/8.1/10  zoiets als een hebbedingtje, iets om er ook eens over mee te kunnen praten tussen pot en pint maar wat niemand echt nodig heeft.

Als ik voor mij kijk naar de invulling van mijn tijd op mijn PC en wat ik er mee doe, dan kom ik grosso motto tot de volgende zaken met de gebruikte applicatie:

 • Browsen ⇒ Firefox
 • Mail ⇒ Thunderbird
 • FTP ⇒ Filezilla
 • VOIP ⇒ Skype
 • Foto’s bewerken ⇒ Gimp, Krita
 • Vector drawings ⇒ Inkscape
 • Muziek beluisteren ⇒ Clementine
 • Programmeren ⇒ Gambas
 • Creatief schrijven ⇒ Plume Creator, LibreOffice
 • Cursussen maken ⇒ LibreOffice
 • E-book lezen ⇒ Calibre
 • Teamviewer ⇒ Teamviewer

Dus, zuiver rationeel bekeken is er daar niks tussen waarvoor ik een openbron Windows programma nodig heb, of waarvoor er een openbron Windows programma bestaat dat merkelijk beter is dan wat ik nu gebruik. En mocht dat ooit zo zijn, dan kan ik van dat openbron Windows programma evengoed de Linux draaien daar openbron programma’s onder Windows  meestal afgeleid zijn van hun Linux versie.

Dus heb ook mijn aanvraag tot upgrade geannuleerd.

 

 

Spread the word. Share this post!

2 Comments

 1. François De Baerdemaeker

  Beantwoorden

  Alain, je wou eens ervaren hoe een nieuw modern Windows systeem zich gedraagt. Microsoft heeft geprobeerd een modern Windows systeem op de markt te brengen (Windows 8 , windows 8.1) , wat niet echt een meevaller was . Uit nieuwschierigheid had ik destijds ook eens de probeerversie van Windows 8.1 geinstalleerd op een oudere computer die ik gebruik om te testen. Ik probeer graag nieuwe besturingssystemen, zowel Windows als Linux systemen. Ik kan me nogal snel goed aanpassen aan nieuwe dingen , maar Windows 8.1 was voor mij echt een grote tegenvaller. Niet te moeilijk , maar te vervelend om met die tegels te werken . Dus de probeerversie van Windows 8.1 was na een paar dagen al verwijdert van mijn computer . En wat is Windows 10 nu ? Voor mij is een Windows 10 geen modern systeem , maar een Back to systeem. Back to Windows 7 met een nieuwe moderne browser en wat veranderingen in het startmenu . De Upgrade die je reserveert en het ISO bestand dan naar een DVD schijfje gaat branden of een opstartbare USB stick gaat van maken is eigenlijk een OEM versie . OEM versies zijn hardware gebonden . Wie een duurdere zelf aangekochte Windows 7 versie heeft geinstalleerd staan en gaat Upgraden met de gratis Windows 10 Upgrade , installeert dan eigenlijk een goedkope OEM windows 10 versie die niet geactiveerd kan worden op een andere nieuwe computer , tenzij je een licentie aankoopt en hiervan de productcode gaat activeren.

  • Beantwoorden

   Wat mij vooral stoort, is dat er fundamenteel niks nieuws is in die Windows 10. Startmenu is zoals je zegt ‘Back To’. Hun nieuwe browser Edge die IE moet vervangen en die ActiveX schrapt is wel een stap vooruit maar bevindt zich nog in het stadium dat Firefox en Chrome jaren geleden was. Zonder extra Apps, zal Edge niet snel de harten veroveren van de gebruiker. Ik vraag me zelfs af, of de browserkeuze opgenomen is in Win10, zoals door de Europese Commissie is afgedwongen was voor Win7

   Als ik dan kijk naar mijn huidige Windows 7, dan is dat een heel werkbaar platform, weliswaar op zijn Windows met zijn typische beperkingen, zoals het blijven hangen als je direct naeen drie of vier programma’s wenst te openen, maar voor de rest kan ik gerust leven met Win7. Ik doe daar mijn ontwikkelingen op onder Visual Studio en dat is het hoor. Veel meer doe ik niet onder Windows.

   Win10 zal er hier wellicht ooit ook komen, maar dan als pre-installed op een Laptop. Mijn desktop kan nog wel een paar jaar mee en die steeks ik desnoods zelf in elkaar. Ik heb nu wel iemand gevonden die laptops maakt ‘op maat’ wat voor mij van belang is, daar ik niet met het Waalse AZERTY klavier werk, maar wel met klavier voor Germaanse talen, nl. een QWERTY. Dus kan ik er al geen kopen bij grootketens zoals Media-Markt. Bij Coolblue kan het wel, maar ik moet dan contact leggen met de verkoopdienst en specifiek vooreen QWERTY vragen, die ze dan uit Nederland laten overkomen. Een ander voordeel is dat ik kan opteren voor een moederbord zonder UEFI, of met een UEFI waar mijn Linux zonder probleem mee overweg kan.

   Van de release van Windows 10 is al gezegd dat het de laatste Windows is. Met wat ze nu allemaal uithalen van data-gathering om je reclames op maat toe te sturen, is een natuurlijk proces. Dat kun je gewoonweg niet tegenhouden. Niet dat ik er ook maar 1 minuut aan denk om ooit in te gaan op zo’n reclame. Ik bepaal nog altijd zelf wat, wanneer en bij wie ik iets koop. Alleen vind ik het wel onnozel, dat ik – net zoals op de TV – hun stomme reclames moet aanschouwen. AdBlock werkt goed voor mij, en het aantal reclames die er door komen is ‘aanvaardbaar’.

   Het zou me niet verwonderen dat binnen twee of drie jaar, alles voor Microsoft in the cloud zal gebeuren, en dat je enkel een klein opstart OS zal hebben die gewoon met de servers van Microsoft contact legt en dat je daar alles online moet doen, want als je ziet waar ze met hun Office naar toe gaan, dan is het al bijna zo.

   Ben toch benieuwd hoe de ‘meute’ zal reageren op Win10

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.