web analytics

Forum Spam

Print Friendly, PDF & Email

Wie mailt kent ze wel, de ongewenste spam mails. Gelukkig worden de e-mail clients steeds beter in het onderscheppen ervan, zodat je inbox niet volloopt met deze nuteloze en soms gevaarlijke e-mails.

Maar niet alleen je inbox heeft last van SPAM, ook forums zijn een ideale kweekbodem voor die rotzooi. Typische forum spam berichten zien er zo uit:

forum-spam

Ieder forum heeft instellingen die je kan instellen om Forum Spam tot een minimum te beperken. Daartoe moet je als forumbeheerder in je instellingen bepaalde vinkjes aan- of uitvinken, of moet je een extra MOD installeren.

Bij het SMF forum kan je de Akismet Spam Protection Mod installeren die je toelaat met behulp van hun API sleutel om Forum Spam te bestrijden.

Akismet ModMaar alles begint met het al dan niet toelaten van spammers op je forum. Daarom zal een ietwat goede forumbeheerder niet toelaten dat niet geregistreerde gebruikers of gasten berichten kunnen plaatsen in het forum.

De instellingen verschillen wat van forum tot forum, maar je kan als forumbeheerder duidelijk aangeven dat iedere nieuwe gebruiker eerst door jou toegelaten moet worden.

Goedkeuring door beheerderDat is al je eerste barrière die je opgooit tegen de spammers. Het betekent wel dat bona fida gebruikers en de beheerders wat meer werk hebben. De nieuwe gebruiker moet wachten tot de beheerder zijn aanvraag heeft goedgekeurd en als je de enige beheerder bent op het forum kan het soms een tijdje duren, vooraleer de beheerder tijd heeft om dat te doen.

De beheerder wordt altijd per mail verwittigd dat er nieuwe aanvraag tot registratie op het forum is.

MeldingZodra je als beheerder naar je forum gaat om de aanvrager te controleren, krijg je volgende informatie over de aanvrager:

AanvraagMet de Gebruikersnaam, het E-mailadres en het IP-adres van de aanvrager moet nu uitmaken of je met een spammer te doen hebt of niet. Niet altijd even evident.

Heb je te maken met een e-mail adres dat eindigt op @mail.ru of @inbox.ru kan je al bijna zeker zijn dat je met een spammer te maken hebt. Maar soms is het niet zo makkelijk. Het e-mailadres hierboven eindigt op @acixmail.info en zou mogelijks een legale domeinnaam kunnen zijn.

Om het de beheerders gemakkelijker te maken bestaat er een heel interessante website, namelijk Stop Forum Spam (http://www.stopforumspam.com/)

StopForumSpam WebsiteOm gebruik te maken van deze dienst moet je enkel de gebruikersnaam, e-mail of IP-adres ingeven in het zoekkadertje bovenaan de website.

ZoekIk maak meestal gebruik van het IP-adres.

Je hebt meer kans dat het IP-adres reeds in hun database staat, gezien de spamserver meerdere forum spam accounts de wereld instuurt en andere forumgebruikers een spam account vanaf deze welbepaalde server wellicht al hebben toegevoegd aan de StopForumSpam database.

In ons geval gaf de zoekslag dat resultaat:

ResultaatHet blijkt dus dat de aanvrager die op mijn forum wil komen, een spamaccount is afkomstig van een server/PC ergens in Rusland.

Via de website https://www.iplocation.net/ kan je opzoeken waar die server/PC ergens staat.

IP-locationEn Google Maps geeft je dan dit resultaat:

Het blijkt dus duidelijk dat we de toegang tot ons forum voor deze gebruiker moeten weigeren. In een SMF-forum, doe je dat door op de registratie pagina de optie ‘Verwerp’ te selecteren

WeigerenGezien deze gebruiker verworpen werd, blijft mijn forum vrij van spam. Hopelijk blijft dat ook zo.

De voorbeelden hierboven zijn voor het SMF-forum, maar als je gebruik maakt van een ander forum dan is de werkwijze identiek.

 

 

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.