web analytics

Lettertypes toevoegen

Print Friendly, PDF & Email

Iedere Linux distributie komt met een beperkt aantal lettertypes of fonts. Door gebruik te maken van het juiste lettertype kan je je presentatie of document opfleuren. In dit artikeltje gaan we extra lettertypes toevoegen aan ons systeem en ook zien hoe we kunnen weten welk lettertype er ontbreekt om een document perfect weer te geven.

Waar vind ik de lettertypes op mijn systeem?

Aangezien lettertypes door alle gebruikers op je systeem gebruikt moeten worden, ga je die niet in je /home folder vinden. Je kan ze vinden in de volgende map: /usr/share/fonts

usr_share_fontsIn de onderliggende mappen vind je dan de verschillende formaten van lettertypes. De meest gebruikte is het truetype lettertype.
In de map truetype heeft ieder lettertype zo zijn eigen mapje.

truetypeIn de map van zo’n lettertype zie je een voorbeeld van hoe het lettertype er uitziet.

nanumWaarom standaard geen Arial bij Linux?

Met de lettertypes die standaard bij je distro geleverd worden kan je natuurlijk lekker je ‘ding’ doen, maar in een wereld waar Windows documenten en -presentaties nog altijd de norm zijn, kan je soms problemen hebben als er een standaard lettertype van Windows, bv. Times New Roman of Comic Sans in die documenten of presentaties gebruikt worden.

De reden waarom die lettertypes niet standaard terug te vinden zijn in je Linux distro, is simpelweg omdat deze geen open-bron lettertypes zijn maar wel (door Microsoft) gepatendeerde. Dus om de volgende lettertypes in je distro te kunnen gebruiken…

 • Andale Mono
 • Arial Black
 • Arial
 • Comic Sans MS
 • Courier New
 • Georgia
 • Impact
 • Times New

… moet je deze zelf installeren.

Microsoft lettertypes installeren

Om de Microsoft lettertypes te installeren voer je onderstaand opdracht uit:

$ sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer

Andere lettertypes installeren

Via de repository

In je repository kun je al direct enkele extra lettertypes installeren. Start het programma Synaptic (of Pakketbeheer) in je menu en zoek op fonts en installeer de lettertypes die je interessant vindt.

Synaptic pakketbeheerWelke zijn nu interessante fonts om te installeren?

Er zijn enkele interessante lettertypes te vinden in je repository:

 • GNU Unifont levert je de karakters voor de Unicode 7.0 Basic Multilingual Plane (BMP).
 • fonts-cmu” (Computer Modern Unicode Fonts) is een verzameling van lettertypes die speciaal voor X11 systemen gemaakt zijn. Het pakket meer dan 30 sets van lettertypes.
 • fonts-oldstandard” komt met 19de en 20ste eeuw lettertypes.
 • ttf-bitstream-vera” komt met lettertypes voor Turkse talen (ISO-8859-9), West-Europese talen (ISO-8859-1 en ISO-8859-15), sommige Oost-Europese talen (delen van ISO-8859-2), en diverse wiskundige symbolen.

Je kan al die lettertypes ineens installeren via onderstaand commando

$ sudo apt-get install unifont unifont.bin fonts-cmu fonts-oldstandard ttf-bitstream-vera

Ontbrekende lettertypes vinden en installeren

Soms gebeurt het dat je in documenten niet alle tekens kun zien. Er staan van die rechthoeken in met cijfertjes.

font-testDie rechthoek met cijfertjes wijst op het ontbreken van een bepaald lettertype. De cijfers zelf zijn de hexadecimale waarde van het teken – het is ook het Unicode nummer.
Deze hex-code kan gebruikt worden om het karakter te identificeren. Daarnaast kan de hex-code ook gebruikt worden om het gewenste lettertype te identificeren. De hex-code begint  bovenaan links van de rechthoek en dan rechts en dan beneden.

Laat ons eens de info opzoeken van het laatste rechthoekje in het tekstbestandje font-test.txt. De waarde weergegeven in het rechthoekje is 214c.

We gaan het Internet op om meer info te verkrijgen. Zo kan je op de website http://www.fileformat.info/ terecht. Op die website tik je in de zoekbox de Unicode van het karakter in:

FileFormatSearchDe zoekopdracht brengt je naar een pagina met de zoekresultaten door Google verzameld.

Daar kan je doorklikken naar http://www.fileformat.info/info/unicode/char/214c/index.htm, waar bovenaan het symbool wordt getoond.

Per symboolKlik dan op de link “Fonts that support U+214C” die je leidt naar http://www.fileformat.info/info/unicode/char/214c/fontsupport.htm.

Selectie_048In de lijst vind je het “GNU Unifont” lettertype dat ondersteund wordt door Linux. Installeer vervolgens dat lettertype via je pakketbeheerder of via de terminal.
Na de installatie zal je zien dat de rechthoekjes in je bestandje nu betekenisvolle tekens geworden zijn.

 

font-test.txt (~-Tijdelijk) - Pluma

Extra lettertypes verkrijgen

Bepaalde gebruikers wensen een ander font, dat niet in de repositories te vinden is. Op de website  http://www.fontsquirrel.com/fonts, kun je diverse vrije en legale lettertypes downloaden. Er zijn ook betalende fonts te vinden op de website.

Hoe zo’n extern lettertype installeren?

Eerst ga je op zoek naar het gewenste font op de website. Zodra je het gevonden hebt kun je het downloaden.

Bij wijze van voorbeeld zal ik het Quarmic Sans lettertype installeren.

Quarmic SansNadat het bestand gedownload is, moet het geïnstalleerd worden. In de Downloads map vind je het gezipte bestand Qikki-Reg.zip dat je unzipt door een rechtermuis-klik en de opdracht Hier uitpakken… te selecteren. Eens uitgepakt is er nu een mapje in de downloads map genaamd Qikki-Reg

Qikki-Reg mapSelecteer het ttf-bestand, en open het popup-menu door rechts te klikken. Selecteer daarin de optie [Openen met Lettertypeweergave]

lettertype weergaveEen nieuw venster verschijnt en je kan in dat venster het font installeren door onderaan rechts op de knop [Lettertype Installeren] te klikken.

Qarmic sans, RegularNa de installatie vind je het lettertype terug in je /home map in de verborgen map .fonts.

fonts_054Je kan het lettertype direct gebruiken zoals je hieronder ziet in LibreOffice.

LibreOffice

Voor de meesten van ons is dat voldoende. We hebben een lettertype gevonden, gedownload en geïnstalleerd. Maar als je met meerdere gebruikers zit op je systeem mag je dat lettertype niet in jou eigen /home map zetten maar wel in /usr/share/fonts.

Dat doe je als volgt (vervang Qikki-Reg door de naam van je font):

$ cd Downloads/Qikki-Reg/
$ ls
Joanne Taylor Font License.txt Qarmic_sans_Abridged.ttf
$ sudo cp Qarmic_sans_Abridged.ttf /usr/share/fonts
$ sudo fc-cache -fv

Korte uitleg:

 1. Eerst ga je naar de map waar je het lettertype hebt uitgepakt
 2. Via ls zoek je de juiste naam van het ttf-bestand op dat niet noodzakelijk hetzelfde is als de naam van de map
 3. Kopieer dan het font naar /usr/share/fonts met beheerdersrechten
 4. Tenslotte moet je de font-cache updaten

OTF-lettertypes

Er bestaan ook OTF-lettertypes. Die kan je installeren op dezelfde manier.

Open Type Fonts zijn in vergelijking met True Type Fonts beter in die zin dat ze meer geavanceerde typesetting mogelijkheden hebben (smallcaps, alternates, ligatures enz…bevinden zich reeds in het lettertype). Ze kunnen ook spline (TTF-stijl) of Bezier (PostScript Type 1-stijl) lijnen bevatten.  De kans is dus groot dat je een beter lettertype hebt met een OTF-lettertype.

Ten slotte

Het is niet omdat jij een bepaald lettertype gebruikt, dat iemand anders dat ook gebruikt op zijn/haar systeem. Je doet er dan best aan om anderen die ook met het bewuste bestand moeten werken, het lettertype over te maken. Ook in Windows kan een lettertype gemakkelijk geïnstalleerd worden.

Gebruik je een speciaal lettertype voor een presentatie, zorg dan dat je het lettertype bij je hebt en kan installeren op het systeem waar je de presentatie moet geven. Hou ook rekening met het feit dat je eventueel niks kan/mag installeren op het gast systeem en je presentatie lay-out daardoor de mist kan ingaan. Voorzie dus een tweede presentatie met de klassiek Microsoft lettertypes.

Maak steeds een kopie van je extra geïnstalleerde lettertypes, want als je je systeem herinstalleert zullen je extra lettertypes ontbreken, behalve als je lokaal werkt in je ~/.fonts map en je je /home partitie niet herformatteerd hebt. Je moet dan steeds je font-cache updaten om je systeem kennis te laten nemen van de nieuwe lettertypes.

Enkele links naar websites met lettertypes:

Spread the word. Share this post!

1 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.