web analytics

Exit Unity. Wat nu?

Print Friendly, PDF & Email

De officiële mededeling van Mark Shuttleworth dat de volgende LTS (18.04) van het vlaggenschip van Canonical, namelijk Ubuntu Unity vervangen zal worden door Ubuntu Gnome is bij velen ingeslagen als een bom. Men stelt zich terecht vragen.

Allereerst het allerlaatste nieuws over Canonical: In een bericht van IT Pro Windows met als titel Canonical’s Dropping of Unity Is Only the Iceberg’s Tip door Christine Hall blijkt dat er meer aan de hand is bij Canonical.

Zo zou Mark Shuttleworth terug alle touwtjes in hand nemen en zou huidig Canonical CEO Jane Sibler de bons krijgen. Ook blijkt dat ongeveer de helft van de medewerkers aan Unity reeds hun C4 gekregen hebben.
Shuttleworth zou het blijkbaar beu zijn om zijn centjes te gebruiken om Ubuntu drijvende te houden en de nieuwe investeerders die hij aangesproken heeft zouden gezegd hebben dat:

Canonical was overstaffed and some projects lacked focus

Canonical wendt zijn steven nu volop naar de Cloud en het IoT waar het geld te rapen valt en niet bij jou en mij die gebruik maken van de zo goed als gratis versies

Wat betekent dat nu voor de modale Ubuntu (en afgeleide distro)  gebruiker?

Tot op heden is het enkel Ubuntu Unity die zou stopgezet worden, niet het klassieke Ubuntu platform. Gebruik je Ubuntu Gnome, Ubuntu MATE, Xubuntu, Lubutu, Kubuntu dan kan je vermoedelijk zonder enig probleem je huidige distro verder gebruiken.
Idem dito voor afgeleide distro’s zoals Linux Mint, Zorin, Elementary, …

Voor zij die met Ubuntu Unity werken  kan je deze maand kiezen om met een andere Ubuntu distro aan de rit te gaan of de rit uit te rijden tot de volgende LTS in 2018. De 17.04 komt immers heel binnenkort uit.

Wens je te veranderen van omgeving dan moet je rekening houden met een aanpassingsperiode want XFCE, LXDE, Gnome, KDE, MATE zijn allemaal goed werkende bureaublad omgevingen, maar je moet ermee leren werken.

Heb je een ouder toestel of maar 2 GB ram, dan zijn XFCE en LXDE ideale bureaublad omgevingen

Bij een systeem vanaf 4 GB RAM kan je alle bureaublad omgevingen gebruiken. De vraag stelt zich dan wel: Welke moet ik kiezen?

Het enige dat ik ervaren heb is dat voor de beginnende Linux gebruiker Ubuntu GNOME niet gemakkelijk is om mee te werken, want je moet nogal zelf veel doen om de nodige extenties binnen te halen om wat gebruiksvriendelijkheid aan je omgeving toe te voegen. Je bent veel beter af met Ubuntu MATE die veel gelijkenissen vertoont met de ouwe Gnome 2 die we kennen van de ‘voor-unity’ Ubuntu versies. Kubuntu is ook een prettige omgeving om mee te werken vooral als je houdt van het zelf tweaken van je omgeving.

Je moet ook rekening houden dat bepaalde omgevingen andere standaard tooltjes durven gebruiken. Zo heb je in KDE Dolphin als bestandsbeheerder, en in Ubuntu MATE is het Caja. Ze doen hetzelfde, maar zien er wel anders uit.

Het spreekt voor zich dat je ook Linux Mint MATE of Cinnamon kan installeren. Je hebt daar een heel goede bureaublad omgeving.

Wat met Debian, openSuse, Arch, Fedora, …

Niets belet jou om één dezer distro’s te installeren. Hou er wel rekening mee dat je geen PPA’s kan gebruiken (typisch voor Ubuntu en zijn vriendjes) bij deze distro’s.

Ook ligt hun niveau wat hoger dan een kant-en-klaar type distro zoals Mint . Hier zal je al wat meer zelf moeten doen, maar het kan nu net een reden zijn om toch eens de moeilijkheidsgraad wat te verhogen en aan de rit te gaan met deze distro’s.

Conclusie

Er resten ons nog 12 maanden om uit te kijken naar de oplossing die Canonical ons zal aanbieden, maar het zijn eveneens 12 maanden die ons toelaten om alternatieven uit te proberen, al dan niet in een Virtualbox omgeving.

Mijn persoonlijke tip is om ofwel naar Linux Mint over te stappen of met Ubuntu MATE in zee te gaan.

 

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.