web analytics

Exit smartphone, welcome back GSM

Print Friendly, PDF & Email

Toen ik zo’n drie jaar geleden mijn Samsung Galaxy S3 smartphone aankocht, wist ik eigenlijk niet goed of zo’n ding wel geschikt was voor mij, maar ik wou toch eens weten waarom iedereen massaal smartphones aanschafte. Nu begin 2017 weet ik nog altijd niet wat de meerwaarde is van een smartphone en dat ding moet bovendien al een nieuwe batterij hebben. Ik heb mijn smartphone  ondertussen netjes ontdaan van de simcard, de batterij en een SD-kaartje (dat nooit gebruikt is) en alles terug in zijn doosje gestopt. Aangezien een nieuwe smartphone, voor redenen die ik hieronder zal uitleggen ook geen optie is, heb ik mijn vier jaar oude Samsung C3060 bovengehaald en deze wordt die nu dagelijks gebruikt.

Er zijn diverse redenen waarom ik besloten heb om terug te grijpen naar een gewone simpele GSM.

De hoofdreden is dat ik een smartphone nog altijd als een telefoon wou beschouwen met eventueel wat extra’s, maar de realiteit is anders. Je hebt in feiie een povere computer in je handen (geen RAM, geen software, geen SSD, een OS dat door de fabrikant niet meer geüpdate werd), met daarenboven het feit dat dit ding zo je accu leeg slurpt, … Kortom, I was pissed, maar het kan natuurlijk zijn omdat ik al een leeftijd bereikt heb waar nieuwe zaken aanleren me minder goed afgaan. Alhoewel…

Wat zijn nog zo van die dingen die me opgevallen zijn.

Afmetingen

Zelfs de kleinste smartphone kan je niet gemakkelijk opbergen in een vest- of broekzak. Door die grootte is het bellen met een smartphone ook heel onpraktisch. Je hebt daar geen goede grip op. De ene kant is dat zogenaamd glad gorillaglas en de andere kant is in het beste geval wat geribbeld om je wat grip te geven.

Ik was gewoon om mijn GSM in mijn vestzak te steken, maar zelfs mijn kleine smartphone was al te groot. Ik had daarbij ook nog zo’n flipcase beschermhoes aangeschaft waardoor het geheel nog dikker en breder was. Sukkelen was dat.

Aankoopprijs

Als je de prijzen van gewone GSM’s vergelijkt met basismodellen van smartphones, dan spreek je voor de gewone GSM’s reeds van prijzen beneden de 50 € en voor de smartphone (Android 5.0 Lollipop en hoger) pas vanaf de 120 € range. Dat is meer dan het dubbele, om maar te zwijgen van die 700 € – toestellen. Koop je een gewone laptop + een gewone GSM en je bent er veel goedkoper van af.

Online Kosten

Als je de kost per Mb download vergelijkt tussen je ISP en je 3/4G provider dan wordt je lekker uitgezogen door je telefoon provider. Ik betaal 27.50 € per maand voor 150 Gb aan dataverbruik met mijn Telenet Basic abonnement. Bij dezelfde aanbieder onder het Wigo abonnement betaal je voor 5Gb ‘a whopping’  120 €. Effe omrekenen? Wel voor 5GB betaal ik 0.91 € en mobiel 120 €. Dat is meer dan 120% duurder….

Functionaliteiten

Dat hangt er allemaal van af wat je met dat toestelletje wil doen. Voor mij is een GSM/Smartphone er om te bellen. Andere zaken moeten niet, maar mogen mits ze interessant zijn. Ik heb op mijn gewone GSM Bluetooth zitten, om in de wagen handenvrij te kunnen bellen, er zit een camera in (1.3 MPixel) wat voor mij meer dan voldoende is om de occasionele foto te nemen en het ligt handig in de hand, terwijl mijn smartphone – alhoewel geen groot model – veel te groot was om vlot ermee te kunnen bellen.

Eén van de zaken waar ik het enorm lastig mee hab, was om een PABX (telefooncentrale) via de toetsencodes te besturen. ” Druk op 1 voor…”. Je kent dat wel. Bij mijn gewone GSM is dat zo gepiept. Effe los van het oor, op de toets drukken en je doet gewoon verder. Maar bij de smartphone moest ik die op tafel leggen, gaan swipen, vegen, vloeken om de optie van ‘toetsenbord’ te vinden. Ondertussen hoorde ik natuurlijk niet wat de andere kant zei, want op speaker zetten in een publieke ruimte is ook niet het-van-het. Dat viel me enorm tegen.

Telefoon is bijna zo groot als haar hoofd en haar vingers kunnen het ding amper vasthouden. LMAO

Social networking is ook zoiets. Ik heb geen WhatsApp en andere Facebook toestanden. Ook de apps vind ik maar niks. Je kan niet eens een deftig verslag schrijven wegen het ontbreken van een toetsenbord en editor. Probleem is wel dat veel van die apps geen equivalent hebben in Linux. Sommigen kun je via een web-interface benaderen, maar dat is ook alles. Typische apps, zoals bv. de Colruyt-app of betalen via Bancontact-app hebben geen equivalent onder Windows of Linux. Voor mij zijn die apps eerder gadgets dan need-to-have.

Surfen op zo’n klein scherm is moeilijk doenbaar. Je moet minstens toch een 10″ scherm hebben om wat fatsoenlijk te kunnen internetten, online formulieren of enquêtes invullen. En een smartphone met een scherm van 5.5″ (Samsung Galxy S7 Edge) tegen je oor houden om te bellen is om te gillen vind ik.

Thuis stond de smartphone wifi sowieso af. Ik heb immers mijn vaste lijn/wifi met mijn laptop/desktop om online zaken te doen. Thuis moet ik bovendien geen rekening houden met de hoeveelheid data die ik binnentrek en op een 22″ scherm werken is toch leuker dan op zo’n midget geval.

Op verplaatsing stond de 3/4G nooit aan. Waarom zou ik de 3/4G moeten aanzetten in de wagen bv. En eens op de plaats van bestemming word ik ook niet graag lastig gevallen door mails en zo. Is storend voor de groep en ik vind het ook niet fatsoenlijk om tijdens een meeting zo maar op je smartphone te gaan spelen.
Ben ik ergens ‘beroepshalve’ dan heb ik altijd mijn laptop bij. Onze  VZW heeft zelfs een mifi-router aangeschaft zodat iedereen met zijn laptop online kan. Een simpele en goedkope oplossing. Het is me ook opgevallen dat veel vergaderruimtes een ‘gast’-wifi kanaal hebben waar je met je laptop online kan.

Om af te ronden

Het hangt natuurlijk af van het gebruik dat je wenst te maken van dat type apparaat. Een smartphone past niet bij mijn modus-vivendi, maar niks belet er anderen om daar net juist ‘the missing link’ gevonden te hebben.

Commercieel maken zowel de hardware fabrikanten als de telefoon providers tonnen winst en proberen ze om een kunstmatige wereld te creëren waar je slechts door middel van een smartphone deel van uit kan maken. Met deel uit maken bedoel ik het ‘gevoel’ van erbij te horen, om specifiek in dat klikske je geld te mogen uitgeven. Maar ik vind dat ik nog altijd beslis hoe ik mijn centjes het best besteed en of ik in deze of gene hype wil instappen. En het zal zeker niet de smartphone zijn die me ertoe zal overhalen.

 

 

Spread the word. Share this post!

0 Comments

  1. peeters theo

    Beantwoorden

    Alain

    Voor 100% geef ik U gelijk.Zelf hou ik de boot af,mijn vrienden zeggen”ga mee met de tijd”,daar heb ik geen boodschap aan.Ik heb mij nog ‘n nieuwe gsm aangeschaft wat men noemt “voor oudere mensen(emporia gsm met grote toetsen.ik wil ‘n zo eenvoudig mogelijk leven leiden,zonder smartphone,maar ieder moet dit zelf bekijken.

    groeten:linux-freak(peeters theo)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.