web analytics

Einde Ubuntu Unity…. volgende LTS wordt Ubuntu Gnome

Print Friendly, PDF & Email

Canonical, het bedrijf van miljonair Mark Shuttleworth en van Ubuntu, stopt met het werken aan hun bureaubladomgeving Unity.

Ubuntu 17.04 Unity

In een blogpost op 5 april schrijft Shuttleworth onder meer:

I’m writing to let you know that we will end our investment in Unity8, the phone and convergence shell. We will shift our default Ubuntu desktop back to GNOME for Ubuntu 18.04 LTS.

Ubuntu Gnome

Het idee om één identieke ervaring te hebben op je desktop / laptop / tablet / mobieltje met de Unity interface is niet meer, de ‘convergency’ is dus mislukt.
Canonical zal zich nu meer toespitsen op cloud en ioT – net die domeinen waar er geld te rapen valt – en zal de volgende LTS – de 18.04 – uitbrengen onder de Gnome bureaublad omgeving. Tot zover hun respect voor de modale Linux gebruiker !!!

Er is nog maar weinig info beschikbaar, maar iedereen die nu met Ubuntu Unity werkt, doet er best aan om nu al eens uit te kijken naar mogelijke alternatieven, want ik moet toegeven dat werken met de kale Gnome desktop ook een aparte ervaring is.

Daarenboven begin ik wat het vertrouwen te verliezen in Canonical. Het wordt steeds meer en meer een buitenbeentje in de Linux gemeenschap. Op zich is daar natuurlijk niks mis mee, maar voor de gewone gebruiker die dagelijks met zijn systeem moet werken is wat stabiliteit toch beter. Eerst werd hun Gnome2 bureaublad omgeving door Unity vervangen in de 12.04 en nu zal de 18.04 opnieuw een aanpassing vragen omdat het Gnome3 zal worden.

Ubuntu MATE lijkt me de meest haalbare vervanger, voor zover je bij Ubuntu wil blijven. Andere, op Ubuntu gebaseerde opties zijn natuurlijk Linux Mint, Zorin , Elementary , …

Wordt zeker vervolgd

Spread the word. Share this post!

2 Comments

  1. Beantwoorden

    Ik werk reeds jaren met Mint Cinnamon tot grote tevredenheid. Meerdere testen met zowel KDE als Gnome, in diverse distro’s, zijn voor mij – strikt persoonlijke mening dus – nooit bevredigend geweest.

  2. avanca

    Beantwoorden

    Ik werk ook met Mint Cinnamon en werk ook met 2 versie van Ubuntu Cinnamon met alle tevrendenheid. Is eenvoudiger dan Unity en Gnome.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.