web analytics

Drop-down terminals voor Linux

Print Friendly, PDF & Email

Gebruikers van Linux zijn gewoon om voor routine zaken commando’s via een terminal in te geven. Het vraagt echter altijd één of meerdere muisklikken om je terminal op te roepen. Ideaal zou zijn dat we via een toetsencombinatie snel eventjes een terminal kunnen oproepen, ons ding daar doen en dan de terminal weer laten verdwijnen.

Inspiratie voor zo’n snel verschijnende en terug verdwijnende terminal kwam van de konsoles die in bepaalde computerspelletjes zoals Quake gebruikt werden. Bij het indrukken van een bepaalde toetsencombinatie rolde een konsole van bovenaan het scherm naar beneden en dezelfde toetsencombinatie deed de terminal terug verdwijnen.

Zowel voor KDE als voor Gnome (Unity, Cinnamon, Mate, XFCE, …) bureaublad omgevingen kun je drop down terminals installeren. Onderstaande drie zijn direct vanuit je softwarebeheer te installeren

  • Yakuake is een drop-down terminal emulator gebaseerd op de KDE Konsole technologie.
  • Guake is een drop-down terminal emalator voor typische GNOME bureaublad omgevingen.
  • Tilda is een GTK + drop-down emulator technologie

De drop down terminal kan geconfigureerd worden net zoals een gewone terminal (transparantie, hotkey om de terminal op te roepen, drop down hoogte, …)

Zo’n drop down terminal is ook sneller dan een gewone terminal omdat die reeds actief is en dus niet meer in het geheugen moet geladen worden.

tilda01

 

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.