web analytics

Donkere wolken over de toekomst van Thunderbird

Print Friendly, PDF & Email

Over Mozilla ThunderbirdOndanks de opkomst van web-based e-mail clients zoals Gmail, Yahoo, …, gebruiken velen nog een desktop e-mail client die buiten de browser om gedraaid kan worden. Thunderbird, dat al sinds het prille begin onder de koepel van Mozilla valt is een geliefd product bij vele Linux gebruikers.

Er zijn echter donkere wolken aan de horizon voor Thunderbird.

Wat loopt er fout

Sinds 2012, toen Mozilla zijn Mozilla Messaging Division stopte, is Thunderbird binnen Mozilla een volledig ‘vrijwilligers project’ geworden.
Ook stelt Mozilla vast dat het aantal gebruikers van Thunderbird sinds 2012 gestaag afnam.

In december vorig jaar meldde Mozilla dat het hun Thunderbird project van de hand wou doen. (http://fossforce.com/2015/12/thunderbird-up-for-adoption/). Het vergt te veel mankracht om het product verder goed te onderhouden en de focus van Mozilla ligt nu volledig op Firefox, waar met man en macht gewerkt wordt om de verliezen t.a.v. de concurrenten om te zetten in winst.

Aangezien er ondertussen nog steeds geen oplossing voor Thunderbird gevonden was, werd de hulp van Simon Phipps ingeroepen om de opties voor Thunderbird te evalueren.

Simon Phipps: a consultant who has a long history as a FOSS advocate. Until last year, he was president of the Open Source Initiative and in the early 21st century was servings as the head at Sun Microsystems’ open source program when Solaris, Java and other Sun properties were open sourced.

Vandaag…

marksurmanOp 25 april 2016 zette Mark Surman, de grote baas van Mozilla, op zijn blog enkele richtlijnen uit betreffende de toekomst van Thunderbird. (https://marksurman.commons.ca/2016/04/25/firefox-and-thunderbird-a-fork-in-the-road/)

Het initieel rapport van Simon Phipps (dd. 7 april 2016) werd door Mozilla online gezet. (https://blog.mozilla.org/thunderbird/files/2016/04/Finding-a-Home-for-Thunderbird.pdf).

In het kort komt het hier op neer.

Er zijn drie mogelijke primary options voorhanden om Thunderbird over te nemen:

 • Software Freedom Conservancy (A US­-based non profit charity whose mission is to provide services to free software projects.)
 • The Document Foundation (A German­-based international non-profit charity with compatible objectives, willing to consider hosting Thunderbird. Note this does not imply a connection with LibreOffice, which is one of TDF’s other projects.)
 • The Mozilla Foundation (A US­-based non-­profit charity whose mission is to provide services to free software projects.)

Daarnaast zijn er nog enkele secundaire options:

 • The Gnome Foundation
 • Software In the Public Interest
 • Apache Software Foundations
 • Thunderbird Foundations: Een eventueel op te richten groep

Van al die opties kwam enkel de Software Freedom Conservancy als meest voor de hand liggende kandidaat over, omdat deze organisatie als enige heeft gezegd Thunderbird daadwerkelijk te willen overnemen.
Als fall-back option komt The Document Foundation (de mensen achter LibreOffice)

Wat betekent dat voor de Linux Thunderbird gebruiker

Momenteel is jou gok evengoed als de mijne. Er wordt uitgekeken naar een nieuw (t)huis voor Thunderbird, maar de toekomst blijft onzeker.

Indien je, zoals ik, gebruik maakt van Thunderbird, dan is het nu wellicht het moment om uit te kijken naar een andere e-mail client zoals Geary (https://wiki.gnome.org/Apps/Geary).

Je kan die installeren via onderstaande code:

sudo add-apt-repository ppa:yorba/ppa
sudo apt-get update 
sudo apt-get install geary

Aan de andere kant kan je natuurlijk blijven werken met Thunderbird, maar je weet nooit wanneer het product geen veiligheidspatches meer zal krijgen.
Er bestaat natuurlijk altijd de kans dat iemand het product forkt en een alternatieve versie uitbrengt.

Spread the word. Share this post!

6 Comments

 1. Beantwoorden

  Oei, dat is niet echt goed nieuws om dit te moeten lezen . Thunderbird is niet alleen geliefd bij Linux gebruikers , maar ook bij Windows gebruikers . Die zullen dan ook naar een goed niet betalend alternatief moeten gaan zoeken voor Thunderbird moest niemand het willen overnemen of niet meer ondersteund zal worden .

 2. JEM

  Beantwoorden

  Heb Geary zojuist geïnstalleerd.
  Andere lay-out dan Thunderbird.
  Maar ik ga me het wel eigen maken, voor het geval dat het nodig zal zijn.
  In ieder geval bedankt voor de nuttige informatie.

 3. François

  Beantwoorden

  Ik heb Geary ook eens geinstalleerd , maar kun je enkel gebruiken voor IMAP en geen POP3 , staat op de op de webpagina te lezen waarvan de link in het blog bericht te lezen valt.
  https://wiki.gnome.org/Apps/Geary

  Een ander alternatief zou dan Claws mail zijn voor wie nog POP3 wilt gebruiken . Lijkt wat op Outlook Express dat bij Windows XP geleverd werd .Ook in softwarebeheer te vinden .

  sudo apt-get update
  sudo apt-get install claws-mail

  http://www.claws-mail.org/

 4. Maurice

  Beantwoorden

  Voor de PCLinuxOS-gebruikers zijn er dan twee alternatieven nl.: KMail (standaard geïnstalleerd in PCLinuxOS Kde) en ClawsMail, Sylpheed (staan klaar in de synaptic van PCLinuxOS Kde, Lxde, Mate, ….als pakket om te installeren).
  Dit ter informatie.

  Mvg.,
  Maurice.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.