web analytics

Dell Inspiron 15 3000: Linux laptop voor € 249.-

Print Friendly, PDF & Email

De 6-jarige Lenovo Thinkpad van mijn echtgenote was/is aan vervanging toe. De wifi begon te haperen, de stekker van de voeding gaf maar nu en dan contact en de batterij liep sneller leeg dan me lief was. Tijd om de markt af te schuimen naar betaalbare instap laptops met een Linux pre-installed.

Zoals ik al in een vorig postje meegaf zijn er diverse plaatsen en mogelijkheden om Windows-loze laptops aan te schaffen. Gezien het toestelletje toch maar gebruikt zal worden om te browsen heb ik geopteerd om voor de Dell Inspiron 15 3000 te gaan die voldoende zal zijn voor die zaken.

Je kan alle Linux PC’s van Dell vinden via http://pilot.search.dell.com/linux

Enkele specs:

 • Intel® Celeron® processor N3060 (2 MB cache, tot 2,48 GHz)
 • 4 GB, 1.600 MHz, DDR3L, tot 8 GB (extra geheugen apart verkrijgbaar)
 • 500 GB SATA-harde schijf (5.400 rpm)
 • Lade voor dvd-station (lezen en schrijven van dvd/cd)
 • Intel® HD Grafisch
 • 15,6-inch HD (1.366 x 768) Truelife beeldscherm met led-achtergrondverlichting
 • HDMI™ 1.4a
  1x USB 3.0
  2x USB 2.0
  Kensington lock slot
  Media Card (SD, SDHC, SDXC)
 • Webcam geschikt voor HD (720p) en microfoon
 • 802.11bgn
 • Bluetooth 4.0, 2,4 GHz

Persoonlijk vind ik de 500 Gb SATA harde schijf wat aan de ruime kant aangezien alle gegevens ofwel op onze NAS ofwel op Dropbox zullen bewaard worden, maar anders kan je wel genoeg stuff kwijt op de HD.

De laptop wordt geleverd met Ubuntu 14.04 SP1 (Service Pack 1 ????) met een End Of Life in April 2019. Dus kan je nog anderhalf jaar met de huidige configuratie verder.

De online bestelling verliep vlot (besteld op 25 juni) en de levering geschiedde op 01 augustus (ja het is geen Coolblue of Bol.com …).

De Hardware

De laptop wordt geleverd met enkel een stroomkabel & adapter. Daarnaast nog een velletje met de Quick Start Guide (vooral voor Windows gebruikers). Voor Ubuntu gebruikers staat er gewoon “Volg de instructies op het scherm om de setup te voltooien”.

Setup voltooien

Wanneer je de laptop aanzet, wordt de OEM setup verder gezet.

De klassieke zaken zoals taal, toetsenbord, naam, … moet je nog ingeven.

Kennismaking met …

Eens de setup afgewerkt kan je gewoon beginnen werken. Zoals ik al zei is het toestel geleverd met Ubuntu 14.04 SP1

Op het eerste zicht is alles correct verlopen maar net zoals bij een eigen installatie heb je maar het minimum van instellingen en software. Zo ontbreken de multimedia drivers en de MS True Type Fonts zoals Arial. Je moet deze dus zelf toevoegen door ‘ubuntu-restricted-extras’ te installeren

Gezien het de versie 14.04 betreft is ook LibreOffice nog de versie 4.x. Ook daar moet je rekening mee houden als je op andere systemen met de allerlaatste versie (LibreOffice 5.4) draait.

Maar anders werkt het systeem vlot, voor zover je gewoon bent met Unity te werken.

Harddisk lay-out

Het is een UEFI-based systeem. Dat wil zeggen dat de je op de harde schijf 2 typische UEFI-partities zal terugvinden. Daarmee blijven nog maar 2 primary partities beschikbaar en deze worden door Dell ingenomen voor de / en voor de /swap partitie. Je vier primary partities zijn dus ingenomen en aanmaken van extra partities kan niet zomaar.

Daarenboven bevindt je /home folder zich in de / partitie waardoor je goed moet oppassen als je wenst te upgraden, want je /home kan zomaar weggeformatteerd worden. De enige optie om veilig te upgraden in dat geval is via de software updater.

Upgrade naar de 16.04 LTS… een ramp

Ik heb direct de beslissing genomen om de versie up te graden naar de 16.06 LTS. Via de ‘software updater’ werd ik toch al op de hoogte gebracht dat de 16.04 beschikbaar was. Het ganse proces verliep vlot tot ik plots foutmeldingen te zien kreeg, meer bepaald bij de installatie van de kernels. Op een gegeven moment kwam de melding dat de upgrade mislukt was. Tja, dan weet je het wel, want een veilige rollback bestaat niet. Ik bleef dus achter met een systeem dat na een reboot bleef hangen……

Hoe dat komt dat de upgrade mislukte is mij een raadsel. Is het omwille van de UEFI instelling, of omdat Dell daar ‘een stokje’ voor steekt? Ik weet het niet.

Veel opties had ik niet meer. Ubuntu deed het niet meer, dus had ik mijn handen vrij.

Ik besloot om er Linux Mint 18.2 MATE op te zetten.

UEFI aanpassen

Aangezien er maar één OS op zou komen te staan en ik geen gezaag van de UEFI wou hebben ben ik in de UEFI gedoken en heb ik de fastboot uitgezet en van UEFI naar Legacy geschakeld, zodat ik een gewonebenadering van de harde schijf kon doen.

Ook heb ik gemaakt dat de laptop eerst naar de USB ging kijken tijdens het booten.

Linux Mint 18.2 MATE

De USB werd direct herkend en Mint startte vlot op in Live modus. De wifi connectie werd vlotjes ingesteld.

De installatie werd gestart. De originele instelling van de harde schijf (die je hieronder ziet) met de twee UEFI partities (FAT-partities).

Ik heb een volledig nieuwe partitietabel gemaakt zodat ik met een lege HD kwam te zitten. Het geheel werd veranderd naar één primary (20 GB) voor / (/dev/sda1) en de rest in een uitgebreide partitie, namelijk de /home (/dev/sda5) en /swap (/dev/sda6).

Voor de rest verliep de installatie vlot. Na wat extra werk, zoals installeren van de updates, instellen Dropbox en verbindingen naar de NAS was de laptop klaar voor gebruik.

Conclusie

Voor een prikje (€ 250.-) heb je met deze Dell een prima Linux machine. Alleen moet je rekening houden dat de Ubuntu 14.04 reeds 3 jaar oud is en dat een upgrade naar een recentere LTS problemen kan geven. Of het probleem nu typisch voor dat machientje, of voor alle Dells kan ik niet zeggen. Een ietwat handige Tuxer kan sowieso de Ubuntu vervangen door de distro naar keuze en als je voor kinderen een laptop nodig hebt voor de school, of voor zelf indien je met Linux aan de rit wil, of een eigen apart Linux laptopje wenst, dan ben je met € 250.- zeker niet verkeerd bezig.

Aan de andere kant weet ik natuurlijk niet hoe lang de laptop het zal volhouden, maar als ie het 3 jaar volhoudt dan kost die me net geen € 7.- per maand.

 

 

Spread the word. Share this post!

4 Comments

 1. gd

  Beantwoorden

  Jammer dat u producten aanbeveelt die eigelijk niet mogen verkocht worden omdat er maar één jaar garantie gegeven wordt.
  Mochten wij dit doen, Testaankoop zou al een klacht klaar hebben.
  Tenandere, ubuntu notebooks verkopen met 14.04, een zeer flauwe celeron en een trage sata( zelfs geen ssd), lijkt mij op onverkoopbare overstock, (waar zelfs geen win 10 op kan draaien). Ubuntu gebruiken om onverkoopbare notebooks toch aan de man proberen te brengen,dit verdient ubuntu niet.

 2. Luc

  Beantwoorden

  Indien je de conclusie onder het review goed gelezen had, heb je opgemerkt dat hij tevreden was met de Dell laptop voor die prijs. En daar gaat het toch om, niet ? Lage prijs en tevredenheid.
  Misschien draait de recentste Linux Mint er wel goed op ?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.